Парче неба на земљи LXV

Манастир Доњи Брчели

Брчели је село у Црмници смјештено на око 300м. надморске висине. Готово подједнако је удаљено од приморја и континенталног дијела Црне Горе. Због свог згодног и заклонитог положаја, под високим планинама а у близини мора, привлачило је пажњу владарских породица. Тако су овдје боравили, цркве, манастире и дворове градили: Немањићи, Црнојевићи, Балшићи, Петровићи. Земљиште је врло плодно и од давнина познато по узгоју винове лозе и производњи квалитетног вина и ракије.

Манастир Св. Николе у Доњим Брчелима, по предању подигла је Јелена Балшић, кћер Светог кнеза Лазара, почетком 15. вијека. Међутим, има извора који упућују на то да су Балшићи обновили ову светињу а да је градитељка била краљица Јелена Немањић , у народу позната као краљица Јелена Анжујска, у 13. вијеку.

У непознато вријеме црква је срушена, а на њеним темељима подигнута је нова већих димензија крајем 19. вијека, у вријеме књаза Николе. Унутрашњост храма краси иконостас који је рад познатог иконописца Василија Ђиновског из 1910. године.

У овом манастиру убијен је Шћепан Мали, који је владао Црном Гором у другој половини 18. вијека.