Парче неба на земљи XXIX

Храм Светог Николаја Мирликијског Чудотворца на Орјој Луци је саграђен  1866. године. Подигао га је Књаз Никола Први Петровић, за покој душе свог стрица Књаза Данила. У храму је гробница војводе Баја Бошковића, чувеног бјелопавлићког јунака.

Храм посвећен Првом Српском Архиепископу и просветитељу Светом Сави на Фрутку подигнут је средином 19. вијека у близини некадашњег храма Светог Теодора Стратилата. Около храма је сеоско гробље.

Храм Светог Великомученика Георгија или Светог Ђорђа, како је одомаћени назив у Кујави код Даниловграда саграђен је 1847 године. Предање каже да је село Кујава добило име по сестри великог жупана Стефана Немање.

Храм Воздвижења Часног Крста Господњег у Косићу је грађен од 1998 до 2008 године на мјесту гдје су се по предању укрстиле двије муње из Горског Вијенца.

Храм Светог Јована Крститеља у селу Загорак саграђен је 30-тих година 19-ог  вијека на темељима старог храма за који се сматра да потиче из 9-тог или 10-тог вијека. Ове године завршена је његова детаљна обнова.

О овим храмовима говори нам парох даниловградски, јереј Слободан Зековић.