Парче неба на земљи LVI

Манастир Св. Архангела Михајла у Бјелићима

Вечерас говоримо о обновљеном манастиру Св. Архангела Михаила у Бјелићима, метоху Превлачког Светоархангелског манастира. Црква Св. Архангела Михаила налази се на брду Грабовац, у Кртолима. Грађена је након страдања Превлачког манастира. По народном предању црква је задужбина Црнојевића.

Вјековима док није било приступа превлачкој светињи, светоархангелски сабори су оджавани у Цркви Св. Архангела на брду Грабовац. Један од обичаја и традиције тих сабора био је и мирење свих оних који су били у некаквој завади, па је у колективном сјећању остало и то да су Цркву Св. Архангела Михаила називали Црква Помиритељка.

Након разарајућег земљотреса 1979. године Црква Св. Архангела Михаила је потпуно урушена. Приступило се њеној обнови и последњих година та обнова се приводи крају. У манастиру обитава руски јеромонах игуман Агапит уз чији велики труд, жртву и залагање, како његову, тако и мјештана и пријатеља манастира црква је обновљена, а конак саграђен. Завршен је фрескопис и постављен нови мермерни иконостас, уређена је црквена порта.

Наш гост је добар познавалац народне, културне и духовне историје Боке, публициста господин Васко Костић.