Парче неба на земљи LIX

Манастир Градиште

Манастир Градиште налази се у Паштровићима. Смјештен је на једном малом узвишењу изнад магистралног пута који води у град Бар. Са овог мјеста поглед је диван. Дању, губи се негдје у загрљају неба и мора, када је све плаво, чисто, дубоко... Ноћу, уз звјезде и мјесец засија и понека свјетиљка барке. На другој страни тишине, уз обалу, одвија се живот. Ту је свјетла више, али поглед није тако миран, дубок,  а тишине готово да и нема.

Ту, на овом мјесту гдје поглед може ићи онолико далеко колико жели, прије девет вијекова саграђена је светиња. Светиња у којој су се наши стари молили Господу да им по милости својој отвори поглед у душе своје.

По народном предању манастир Градиште подигнут је на остацима старе античке грађевине. И само име манастира нас упућује на то.

У писаним изворима први траг налазимо 1305. године у повељи краља Милутина Немањића. У другој повељи, писаној у Котору 1310. године, пише да краљ Милутин прилаже манастиру имање. Касније, почетком седамнаестог вијека, када је обновљена једна од цркава манастирског комплекса, Црква Св. Николе, чешће се наилази на помен манастира Градиште.

Манастир Градиште је на неки начин био одступница калуђерима Ратачког манастира, који су се у налету разних непријатеља овдје склањали, а када су Млечићи разорили Ратац,  монаштво се преселило у Градиште.

Као и манастир Дуљево и Градиште је био метох манастира Дечани.  Од свих паштровских манастира најсуровије је осјетио одмазду Турака под вођством Махмут-паше Бушатлије, када се враћао са похода на Црну Гору 1785. године.  Овај манастир је био најближи старој турској граници. Због тога је био опасан јаким зидом са високом кулом и пушкарницама, да би се могао одбранити од турских упада. Зид и кула су срушени, али њихови темељи су очувани до данас.

Манастирски комплекс чине три храма.Главни храм је посвећен Светом Николи. На истом платоу је други храм, Светог Саве, чија визура доминира манастирским комплексом. Трећи храм, храм Успења  Пресвете Богородице, налази се на вишем платоу и око њега је активно сеоско гробље.

На централном платоу, поред цркве Светог Николе, налази се зграда манастирског конака која је средином 19. вијека добила данашњи изглед.

Као и у осталим паштровским манастирима, тако је и овдје одувек радила манастирска школа, прво у кули а касније у крилу манастирске зграде, као свјетовна основна школа и то све до Другог свјетског рата.

Једно од знаменитих имена манастира Градиште је игуман Стефан Паштровић. Био је велики љубитељ књиге и баштиник православне вјере. У прољеће 1597. године је у штампарији Рампацетија у Венецији штампао Зборник за путнике или Молитвеник Стефана Паштровића. Исте године је штампао и благословио први српски Буквар у два издања која је сачинио инок Сава, родом из Паштровића, монах у манастиру Дечани.

Настојатељ манастира Градиште више од тридесет година је отац игуман Павле Калањ. Поред свакодневних обавеза које има у свом манастиру отац Павле се бави и иконописањем.