Парче неба на земљи XIX

Храм Св. Јована Владимира у Бару - други дио

Нешто више од једне деценије су Барани чекали и прикупљали снаге да крену у озбиљну изградњу храма на Тополици. Мај 2009. године памтиће се као мјесец у којем се онако „пуном паром" кренуло у остваривање давно постављеног циља. Прва Архијерејска Литургија на плочи изнад крипте служена је 29. августа  прошле године и као што рече један од наших гостију, градитељским језиком „ литургија је служена на коти 00." Од Васкрса ове године службе Божије служе се у крипти храма, у цркви посвећеној Св. Александру Невском. Уз братску, стручну, пројектантску помоћ свештенства и градитеља из Саборног храма у Подгорици, урађен је диван подни мозаик и иконостас у цркви.

Овај велелепни храм красиће и један амфитеатарски простор у коме ће се одвијати све оне активности и програми којима су свештенство и вjерни народ у Бару задњих година заиста обогатили духовни живот: предавања, промоције, концерти, изложбе и разни други садржаји, катихетског и културно - умjетничког карактера.

У љето 2007. године започета је припрема пројекта за изливање и набавку звона за храм. Израђен је пројекат по коме ће у храму Св. Јована Владимира звонити 12 звона. Звона су изливена у ливници „Вера" у Вороњежу, у Русији.  До сада је постављено девет звона. Приложници су углавном мјештани. Једно звоно је дар пет руских породица, које сада такође живе у Бару. За преостала три звона треба издвојити око 200 000 евра. Свештенство, градитељи и вjерни народ града Бара благодари свима онима који су вољни да учествују у куповини преосталих звона, како би недељни, празнични пој са звоника одјекнуо што јаче и што дубље до срца свих оних који траже Христа Спаситеља и позвао све да на вријеме дођу на Службу Божију.

У току је и прикупљање средстава за куповину крста на централној куполи. Овај крст ће храму даривати дјеца Бара.

Упоредо са овим грађевинским радовима буја и парохијски живот. Из дана у дан расте жива заједница. Обновљена, вјером препорођена и пуна младости.  Свештенство улаже велики труд и пастирску бригу у организацији  разноразних активности при храму које ће овим младим нараштајима , наравно првенствено уз литургијски живот, помоћи да изграде себе као Христолике личности. При храму постоји православна школа, вјеронаука, ликовна школа, затим етно група „Дарови Св. Јована Владимира" и КУД „Св. Јован Владимир". КУД  у новембру прославља двије године од оснивања тако да ће тим поводом бити одржан и годишњи концерт.

Једна од посебно значајних активности у Бару је организовање разних предавања на духовне теме , промоције књига као и драмске представе.

Да би се на многобројним прославама и разним манифестацијама сви гости дочекали у духу хришћанског  гостољубља и како то доликује једном оваквом храму и граду велика заслуга припада Колу српских сестара и Братству православне омладине Бара.

У  вечерашњој емисији гости су уредник Радија Светигоре, парох барски, отац Јован Пламенац, протојереј Ђорђе Кнежевић, старјешина храма, протомајстор Момчило Станојевић и руководилац изградње господин Миомир Лекић.