Audio by album o_jeziku_rode_da_ti_pojem

О језику роде да ти појем

28:07 минута (4.83 МБ)

„О језику роде да ти појем“ је назив нове емисије у програму Радија Светигоре, која говори о српском језику и књижевности.
Прво издање емисије је посвећено Његошу поводом 160 година његовог упокојења.

О језику роде да ти појем II

33:56 минута (4.86 МБ)

И ова друга емисија Радија Светигоре посвећена српском језику и књижевности, говори о Петру Другом Петровићу Његошу, поводом обиљежавања 160. година од његовог упокојења. О Његошу говори пјесник Милутин Мићовић, а стихове посвећене Његошу бројни пјесници из Црне Горе.

 

О језику роде да ти појем III

30:10 минута (4.32 МБ)

Емисија је посвећена најзначајнијој српској поетеси, Десанки Максимовић. О њеној поезији и животу говори пјесник Коста Радовић, кроз сјећање на бројне сусрете са Десанком, за коју каже да је не само добра пјесникиња, већ и најбоља човјечица српскога рода.

 

О језику роде да ти појем IV

31:08 минута (5.35 МБ)

У четвртој емисији О језику роде да ти појем, кроз живот и стваралаштво Момчила Настасијевића води нас књижевник и професор српског језика и књижевности Лека Вујисић.

 

О језику роде да ти појем V

26:54 минута (4.62 МБ)

У овом издању емисије О језику роде да ти појем, која се бави српском литературом и језиком говоримо о војводи и књижевнику Марку Миљанову. Поводом 110 година од упокојења, о Марку Миљанову говори његов биолошки и духовни следбеник, пјесник и књижевни критичар Перивоје Поповић.

О језику роде да ти појем VI

27:55 минута (4.8 МБ)

У овом издању емисије О језику роде да ти појем, која се бави српском литературом и језиком и има задатак да бар дјелимично надокнади празнину која остаје систематским протјеривањем српских писаца и српског језика из школа у Црној Гори, о прогнаним пјесницима и прогону језика говори пјесник Гаро Јовановић.

О језику роде да ти појем VII

33:44 минута (5.79 МБ)

У седмом издању емисије О језику роде да ти појем, књижевник и професор српског језика и књижевности Тодор Живаљевић Велички говори о прози Милоша Црњанског. Чућете и аутентичан глас овог знаменитог српског писца који прича о књижевним темама.

О језику роде да ти појем VIII

29:56 минута (5.14 МБ)

У новом издању емисије О језику роде да ти појем, пјесник Будимир Дубак говори о есеју Митрополита Амфилохија који упоредо посматра Саву Мркаља и Његоша, али и о савременим дешавањима око језика у Црној Гори.

О језику роде да ти појем IX

35:02 минута (6.02 МБ)

У овом издању емисије О језику роде да ти појем, говоримо о Иву Андрићу, поводом педесетогодишице од добијања Нобелове награде. О Андрућу говори доцент доктор Горан Радоњић, професор на Филозофском факултету у Никшићу. А имате прилику и да чујете тонски запис гласа овог знаменитог писца.

 

О језику роде да ти појем X

29:44 минута (5.11 МБ)

И у Х издању емисије О језику роде да ти појем, о Иву Андрићу, поводом педесетогодишњице добијања Нобелове награде, говори доцент доктор Горан Радоњић, професор на Филозофском факултету у Никшићу.

О језику роде да ти појем XI

32:02 минута (5.5 МБ)

У новом издању емисије О језику роде да ти појем, о првом српском пјеснику деспоту Стефану Лазаревићу и о његовом, по обиму скромном књижевном стваралаштву, говори књижевник и професор српског језика и књижевности Лека Вујисић.

 

О језику роде да ти појем XII

31:08 минута (5.35 МБ)

„Седамсто седамдесет седам Савиндана је од оног дана када је велики свети путник, враћајући се из Свете земље дошао у Трново, гдје је преминуо 1235. године“, рекао је у емисији О језику роде да ти појем пјесник Момир Војводић, говорећи о Светом Сави, уочи празника.

О језику роде да ти појем XIII

28:40 минута (4.11 МБ)

У овом издању емисије О језику роде да ти појем, пјесник и професор српског језика и књижевности Богић Булатовић говори о приповјеткама Боре Станковића.

 

О језику роде да ти појем XIV

28:29 минута (4.89 МБ)

Емисија Радио Светигоре "О језику роде да ти појем", окончава причу о Бори Станковићу и његовим приповјеткама. О Станковићевим кратким књижевним формама говори пјесник и професор српског језика и књижевности Богић Булатовић.

О језику роде да ти појем XV

29:23 минута (4.21 МБ)

Петнаеста емисија О језику роде да ти појем посвећена је монахињи Јефимији. О првој српској пјесникињи говори професор српског језика и књижевности и пјесник Слободан Чуровић.

 

О језику роде да ти појем XVI

32:42 минута (5.62 МБ)

У шеснаестом издању емисије О језику роде да ти појем, емисије која говори о достигнућима на српском језичком и књижевном простору, о поезији Милоша Црњанског говори професор српског језика и књижевности, пјесник и књижевни критичар Тодор Живаљевић Велички. Емисија је илустрована тонским записима у којима Милош Црњански говори своје стихове.

О језику роде да ти појем XVII

27:51 минута (4.78 МБ)

Седамнаеста емисија О језику роде да ти појем бави се животописом Јелене Балшић и њеним књижевним записима. О својој славној претходници говори поетеса Милица Краљ.

 

О језику роде да ти појем XVIII

29:08 минута (5 МБ)

У новом издању емисије О језику роде да ти појем говоримо о књижевном стваралаштву Јанка Веселиновића. Мотив српског свештеника у дјелима овог нашег знаменитог писца објашњава и разлаже директор Радија Светигоре и парох толошки, јереј Предраг Шћепановић.

О језику роде да ти појем XIX

27:26 минута (4.71 МБ)

У новом издању емисије О језику роде да ти појем, ријеч је о Његошевом спјеву Луча микрокозма. О овом Његошевом дјелу, које је настало у току Васкршњег поста, говори пјесник Будимир Дубак.

 

О језику роде да ти појем XX

28:08 минута (4.83 МБ)

У новом издању емисије О језику роде да ти појем, ријеч је о знаменитом српском писцу Петру Кочићу. О нашем приповједачу говори професор српског језика и књижевности и постдипломац на Палама Јанко Јелић.

О језику роде да ти појем XXI

32:49 минута (5.63 МБ)

Ново издање емисије О језику роде да ти појем посвећено је пјеснику, романописцу и антологичару Миодрагу Павловићу. О Павловићу - једном од најплодотворнијих српских писаца, говори професор српског језика и књижевности Милорад Дурутовић.

О језику роде да ти појем XXII

31:24 минута (5.4 МБ)

О велмошком пјеснику Јовану Дучићу, кога опет као некада протјерују, овога пута из школских програма у Црној Гори, говори пјесник и професор српског језика и књижевности Момир Војводић.

 

О језику роде да ти појем XXIII

37:56 минута (6.52 МБ)

О књижевном стваралаштву књаза и краља Николе говори пјесник и професор историје са Цетиња, Предраг Вукић.

 

О језику роде да ти појем XXIV

38:17 минута (6.57 МБ)

Васкршње издање емисије О језику роде да ти појем посвећено је највећем хришћанском празнику кроз дјела светог Владике жичког и охридског Николаја (Велимировића). О крсно - васкрсној мисли Владике Николаја говори свештеник, парох толошки, директор Радио Светигоре, Предраг Шћепановић.

О језику роде да ти појем XXV

32:52 минута (5.64 МБ)

У новом издању емисије «О језику роде да ти појем» ријеч је о највећем сатиричару српске литературе, Радоју Домановићу. Кроз живот и дјело знаменитог српског писца води нас професор српског језика и књижевности из Никшића, Јанко Јелић.

О језику роде да ти појем XXVI

28:38 минута (4.92 МБ)

Кроз књижевно стваралашто Васка Попе води нас професор српског језика и књижевности, Милорад Дурутовић.

 

О језику роде да ти појем XXVII

30:00 минута (5.15 МБ)

У двадесет седмом издању емисије О језику роде да ти појем ријеч је о стваралаштву Стевана Раичковића. О поезији и животу овог знаменитог српског пјесника приповиједа његов савременик, пјесник Момир Војводић.

 

О језику роде да ти појем XXVIII

32:57 минута (5.66 МБ)

Ново издање емисије О језику роде да ти појем, посвећено је Иву Андићу. Поводом 120 година од рођења овог нашег јединог нобеловца, о Иву Андрићу, кроз сусрете и разговоре са њим, говори пјесник Коста Радовић.

О језику роде да ти појем ХХIХ

29:51 минута (4.28 МБ)

У двадесет деветом издању емисије О језику роде да ти појем, ријеч је о Марку Миљанову. Јеванђелски етос Марка Миљанова, етика чојства и јунаштва, тема је којом се бави професор српског језика и књижевности Слободан Чуровић.

О језику роде да ти појем ХХХ

34:22 минута (5.9 МБ)

Емисија је посвећена Алекси Шантићу, његовој родољубивој поезији и елегијама, о чему казује професор српског језика и књижевности Лека Вујисић.

 

О језику роде да ти појем ХХХI

36:38 минута (6.29 МБ)

У новом издању емисије О језику роде да ти појем ријеч је о зборнику пјесама «Ходочашће Острогу», који је припремио Данило Мијатовић. Пјесме о Светом Василују Острошком и манастиру Острогу говоре аутори.

 

О језику роде да ти појем ХХХII

31:07 минута (5.35 МБ)

У новој емисији О језику роде да ти појем, ријеч је о путописима и књижевном стваралаштву Милана Јовановића Морског. О литератури овог, готово заборављеног писца српског романтизма, говори професор магистар Мирко Ђукић.

О језику роде да ти појем ХХХIII

30:16 минута (5.2 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем“ ријеч је о необичној првој савременој српској пјесникињи Милици Стојадиновић Српкињи. О својој славној претходници говори поетеса Милица Краљ.

 

О језику роде да ти појем ХХХIV

32:29 минута (5.58 МБ)

У овом издању емисије О језику роде да ти појем, ријеч је о Милану Ракићу, једном од најзначајнијих српских пјесника и дипломата.

 

О језику роде да ти појем ХХХV

31:30 минута (4.51 МБ)

У новом издању емисије О језику роде да ти појем завршавамо причу о знаменитом српском пјеснику и дипломати Милану Ракићу, причу започету у претходној емисији.

 

О језику роде да ти појем ХХХVI

30:23 минута (5.22 МБ)

У новом издању емисије О језику роде да ти појем говоримо о српским монасима писцима из 19. вијека. О протосинђелу Кирилу Цвјетковићу и његовој «Автобиографији» прича професор српског језика и књижевности мр Мирко Ђукић.

 

О језику роде да ти појем ХХХVII

33:41 минута (5.78 МБ)

О познатом српском писцу из Црне Горе двадесетог вијека Бориславу Пекићу, говори професор српског језика и књижевности Иван Луковац.

 

О језику роде да ти појем ХХХVIII

33:00 минута (4.73 МБ)

О једном од најпознатијих српских пјесника друге половине двадесетог вијека, есејисти и преводиоцу Бранку Миљковићу или „неукротивој речи", „Орфејевом двојнику", „принцу песника", како су га звали наши цијењени критичари, овога пута говори професор српског језика и књижевности Милорад Дурутовић.

О језику роде да ти појем ХХХIX

31:17 минута (5.37 МБ)

У новој емисији „О језику роде да ти појем", слушамо причу професора др Николе Кољевића о необичном пјеснику Витомиру Николићу, коме књижевна критика није давала значаја, а чије стихове готово сви знамо, пјеснику који у исповједној пјсеми каже да је био кафански и више ничији, али да био желио опет дјечаку да личи и да се врати у наручје неба.

О језику роде да ти појем ХL

28:22 минута (4.87 МБ)

Тема нове емисије „О јeзику роде да ти појем" је Лаза Костић и његова поезија. О једној од најљепших пјесама српског језика, пјесми Santa Maria della salute говори пјесник Будо Дубак.

О језику роде да ти појем ХLI

31:32 минута (9.03 МБ)

У овом издању емисије О језику роде да ти појем пјесник Веселин Ракчевић говори о свом почившем професору, готово заборављеном српском пјеснику из Црне Горе Светозару Пилетићу.

 

О језику роде да ти појем ХLII

29:59 минута (5.15 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем" слушамо стихове пјесника и професора Слободана Чуровића, посвећене Његовом високопреосвештенству Архиепископу цетињском Митрополиту црногорско - приморском Господину Амфилохију, из књиге „Војник Бога свог".

 

О језику роде да ти појем ХLIII

33:29 минута (5.75 МБ)

У овом издању емисије «О језику роде да ти појем», пјесник Момир Војводић прича нам причу о Милану Ракићу, великом српском пјеснику и дипломати, у данима његовог конзуловања у Приштини, а то је вријеме од 1905. до 1912. године, то јест до почетка Ослободилачких ратова за ослобођење Метохије, Косова, Рашке области и Македоније.

О језику роде да ти појем ХLIV

34:57 минута (6 МБ)

Тема четрдесет четврте емисије „О језику роде да ти појем" је завршни период српског реализма, о чему говори професор српског језика и књижевности Мирко Ђукић.

 

О језику роде да ти појем ХLV

25:29 минута (4.38 МБ)

У овом издању емисије „О језику роде да ти појем" говоримо о дискриминацији српског језика у Црној Гори, коју је за сада најбоље приказао отпуштени професор српског језика и књижевности из Никшића Веселин Матовић. Садржај Матовићеве књиге „Ноћ дугих маказа", којој ћемо се још враћати кроз неке наредне емисије тумачи др Драга Бојовић, професор на Филозофском факултету у Никшићу.

О језику роде да ти појем ХLVI

31:18 минута (5.37 МБ)

У овом и наредном издању емисије „О језику роде да ти појем", говоримо о књизи професора Веселина Матовића „Ноћ дугих маказа", књизи која на најбољи начин свједочи дискриминацију српског језика у школским програмима данашње Црне Горе. У овој емисији скрећемо пажњу на излагања свештеника Миодрага Тодоровића и професора др Лидије Томић, као и уводни дио излагања професора др Јелице Стојановић, са представљања књиге у Подгорици.

О језику роде да ти појем ХLVII

32:14 минута (9.22 МБ)

Као што смо најавили у претходној емисији "О језику роде да појем" и данас се бавимо књигом професора Веселина Матовића „Ноћ дугих маказа", књигом која најбоље разобличава дискриминацију и геноцид над српским језиком у Црној Гори. Подгоричкој публици су се поводом књиге обратили проф. др Јелица Стојановић, пјесник Милутин Мићовић и сам аутор.

О језику роде да ти појем ХLVIII

30:13 минута (5.19 МБ)

О књижевном дјелу Стефана Митрова Љубише и његовом значају за књижевно - језичку историју српскога народа говори Перивоје Поповић.

 

О језику роде да ти појем ХLIX

29:41 минута (8.49 МБ)

У овом издању емисије „О језику роде да ти појем" говоримо о литерарном, пјесничком стваралаштву светога Петра Цетињског. Наш гост и тумач књижевног рада светога Петра Цетињског је професор историје са Цетиња и пјесник Предраг Вукић. Он је рекао да се ради о јединственој и непоновљивој личности Црне Горе и српског рода у ширем смислу, па и у историји свеколиког православља.

О језику роде да ти појем L

32:19 минута (5.55 МБ)

У новој емисији „О језику роде да ти појем", гост Радио Светигоре је професор доктор Мато Пижурица, један од најугледнијих живих лингвиста на српским језичким просторима.

 

О језику роде да ти појем LI

27:09 минута (4.67 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем" слушамо професора и пјесника Момира Војводића који говори о српском језику.

 

О језику роде да ти појем LII

27:41 минута (4.75 МБ)

У овој и наредној емисији „О језику роде да ти појем" слушамо доктора Горана Радоњића, доцента на Филозофском факултету у Никшићу, професора теорије књижевности на Одсјеку за српски језик и књижевност. Слово професора Радоњића односи се на Данила Киша и његово стваралаштво.

О језику роде да ти појем LIII

28:50 минута (4.95 МБ)

У овом издању емисије „О језику роде да ти појем" професор др Горан Радоњић, доцент на Филозофском факултету у Никшићу на катедри за Српски језик и књижевност наставља причу из претходне емисије о Данилу Кишу и његовом стваралаштву.

О језику роде да ти појем LIV

28:08 минута (4.83 МБ)

У овом издању емисије „О језику роде да ти појем", професор доктор Будимир Алексић говори о немјерљивом значају српске народне поезије за српски народ, његову културу, вјеру и језик, истичући да су ове пјесме највећи израз српског духа.

О језику роде да ти појем LV

32:22 минута (9.26 МБ)

У овом издању емисије „О језику роде да ти појем" говоримо о Милутину Бојићу, српском пјеснику, који је рођен у Београду прије 120 година, а упокојио се новембра 1917. године. Овај пјесник и драмски писац опјевао је патње и страдања српског народа, кроз трагично повлачење преко Албаније и тако овјековјечио језиву визију плаве гробнице код острва Вида - острва смрти. О његовом животу и стваралаштву говори пјесник Момир Војводић.

О језику роде да ти појем LVI

27:51 минута (3.99 МБ)

У новом издању емисије «О језику роде да ти појем», ријеч је о једном од најзначајнијих писаца српскога језика, Мехмеду - Меши Селимовићу. О славном романописцу, говори нам пјесник Коста Радовић, који, кроз причу евоцира успомене на лично познанство и сусрете са њим.

О језику роде да ти појем LVII

31:16 минута (5.37 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем", говоримо о најмудријој српској књижевници, Исидори Секулић. Причу о нашој великој подвижници и свједоку свог времена и времена прије ње, испричаће нам поетеса Милица Краљ.

О језику роде да ти појем LVIII

29:54 минута (5.13 МБ)

У новој емисији „О језику роде да ти појем" слушамо ријеч пјесника Момира Војводића о Владиславу Петковићу Дису, пјеснику душе и слутње.

 

О језику роде да ти појем LIX

29:48 минута (5.12 МБ)

У новој емисији „О језику роде да ти појем", професор српског језика и књижевности, докторант Мирко Ђукић говори о стваралаштву Николе Првог Петровића, узимајући најпопуларнија дјела овог владара и пјесника.

О језику роде да ти појем LX

25:32 минута (4.38 МБ)

У новој емисији „О језику роде да ти појем" пјесник Будимир Дубак говори о рату у језику или ономатопеји рата, илуструјући причу Његошевим „Горским вијенцем" и романом савремене српске књижевности „Херој на магарцу" Миодрага Булатовића.

О језику роде да ти појем LXI

25:56 минута (7.42 МБ)

Пјесник Бећир Вуковић говори о садржају, циљу и мисији новог броја часописа Српски југ, који је посвећен стогодишњици Балканских ратова.

 

О језику роде да ти појем LXII

31:04 минута (5.34 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем“ професор српског језика и књижевности, пјесник, романописац и књижевни критичар Тодор Живаљевић Велички говори о једној од најљепших пјесама српског језика, о пјесми Santa Maria della salute Лазе Костића.

О језику роде да ти појем LXIII

30:25 минута (5.22 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем“ настављамо причу о једној од најљепших пјесама српског језика, Santa Maria della salute Лазе Костића. О пјесми говори пјесник, професор српског језика и књижевности Тодор Живаљевић Велички.

О језику роде да ти појем LXIV

25:55 минута (4.45 МБ)

Ново издање емисије „О језику роде да ти појем“, говори о Светом Сави. Говорећи о Сави Немањићу, Момир Војводић говори и о његовом оцу који је касније постао његов духовни син, о светом Симеону.

 

О језику роде да ти појем LXVI

27:28 минута (4.72 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем" професор Слободан Чуровић говори на тему „Необичне судбине узгредних записивача". Писци, преписивачи, преводиоци увијек себе стављају у други план у српској средњевјековној књижевности, чији је блистави траг видљив од 12. до 18. вијека, истиче професор Чуровић.

О језику роде да ти појем LXVII

29:09 минута (5.01 МБ)

Пјесник Момир Војводић говори о поезији и личном познанству са Бранком Миљковићем, рођеном 1934. године, а како он каже, убијеном у Загребу 1961. године.

 

О језику роде да ти појем LXVIII

27:38 минута (4.74 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем“, професор Милорад Дурутовић говори о стваралаштву и био - библиографским подацима једног од најзначајнијих српских пјесника с краја двадесетог и почетка двадесет првог вијека, Новици Тадићу.

О језику роде да ти појем LXIX

30:06 минута (5.17 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем", пјесник, романописац, есејиста и књижевни критичар Будимир Дубак говори о мемоарском роману Симе Матавуља под насловом „Биљешке једног писца" и оцјењује да је то изузетно дјело великог српског приповједача и романсијера с краја 19. и почетком 20. вијека.

О језику роде да ти појем LXX

25:58 минута (4.46 МБ)

У новом издању емисије О језику роде да ти појем говоримо о пјеснику Трифуну Ђукићу, који је рођен у Брскуту 1885. године, а умро на Цетињу 1966. године.

О језику роде да ти појем LXXI

32:33 минута (5.59 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем“ говоримо о Борисаву Бори Станковићу, који је живио од 1876. до 1927. године, а то је онај са којим је српска модерна књижевност почела да живи пуним животом, каже професор, магистар Мирко Ђукић.

О језику роде да ти појем LXXII

29:31 минута (5.07 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем" пјесник Момир Војводић говори о великом српском пјеснику са почетка двадесетог вијека - Драгољубу Филиповићу.

 

О језику роде да ти појем LXXIII

31:52 минута (5.47 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем“, на таласима радио Светигоре, професор историје са Цетиња Предраг Вукић говори о школским уџбеницима у Црној Гори за вријеме књаза и краља Николе.

О језику роде да ти појем LXXIV

31:31 минута (5.41 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем“ пјесникиња Милица Краљ, кроз продужени натпјев страдања, казује о косметској, српској пјесникињи Даринки Јеврић.

 

О језику роде да ти појем LXXV

29:01 минута (4.98 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем" говоримо о знаменитом Вуковом пјевачу - пјеснику старцу Милији Колашинцу. Слово о великом и необичном пјеснику - пјевачу, пјесник Момир Војводић почиње стиховима из пјесме Бановић Страхиња.

О језику роде да ти појем LXXVI

25:09 минута (4.32 МБ)

Причу коју смо започели у претходном издању емисије „О језику роде да ти појем“, причу о знаменитим Вуковим пјевачима - пјесницима – казивачима најљепших народних пјесама, настављамо словом о Старцу Рашку од Колашина.

 

О језику роде да ти појем LXXVII

30:08 минута (5.17 МБ)

Настављајући причу о Вуковим пјевачима – пјесницима, дошли смо у овом издању емисије „О језику роде да ти појем“ до Тешана Подруговића и Филипа Вишњића.

 

О језику роде да ти појем LXXVIII

30:17 минута (5.2 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем“, бавимо се Његошем, као што ћемо то чинити и даље, током године, поводом двјестогодишњице од његовог рођења. Кроз емисију води нас пјесник, романописац, есејиста и књижевни критичар Перивоје Поповић.

О језику роде да ти појем LXXIX

30:25 минута (5.23 МБ)

Настављајући причу о Петру Другом Петровићу Његошу у години када обиљежавамо 200 љета од његовог рођења, пјесник Будимир Дубак нам на свој начин приближава ловећенског тајновидца и кроз виђење Милоша Црњанског.

О језику роде да ти појем LXXX

34:27 минута (4.94 МБ)

Настављајући причу о Његошу, поводом двјестогодишњице рођења, о Његошу су на трибини Четвртком код цркве у Момишићима говориле проф. др Лидија Томић и поетеса Милица Бакрач.

 

О језику роде да ти појем LXXXI

33:17 минута (5.72 МБ)

Поводом 200 љета од Његошевог рођења, слушамо слово Бећира Вуковића о Његошу.

 

О језику роде да ти појем LXXXII

31:52 минута (5.47 МБ)

Настављајући причу о Вуковим пјевачима - пјесницима, односно о њиховим најпознатијим пјесмама у овој емисији „О језику роде да ти појем“ ријеч је, прије свега, о Страхињићу Бану.

 

О језику роде да ти појем LXXXIII

29:39 минута (4.25 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем“ настављамо причу о пјесми Бановић Страхиња, а у другом дијелу пјесник Момир Војводић говори нам о пјесми Зидање Скадра.

 

О језику роде да ти појем LXXXIV

26:23 минута (3.78 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем“ враћамо се Његошу, његовом јубилеју и његовом завјештању, његовој цркви на Ловћену. Кроз емисију нас воде Веселин Матовић и Ранислав Ачковић. Матовић говори о иницијативи за повратак Његошеве капеле на Ловћен.

О језику роде да ти појем LXXXV

30:05 минута (5.16 МБ)

Говорећи о Петру Другом Петровићу у години његовог јубилеја, пјесник Веселин Ракчевић у емисији „О језику роде да ти појем“ прави паралелу са савременом Грчком и другим православним земљама.

О језику роде да ти појем LXXXVI

37:51 минута (5.42 МБ)

У овом издању емисије „О језику роде да ти појем“ настављамо причу о најљепшим пјесмама Вукових казивача, пјевача, пјесника, а кроз причу нас води као и досада пјесник Момир Војводић. У овој емисији Војводић говори о пјесми Тешана Подруговића „Женидба Душанова“.

 

О језику роде да ти појем LXXXVII

26:07 минута (3.74 МБ)

У овом издању емисије "О језику роде да ти појем" пјесник Момир Војводић наставља причу о Вуковим пјевачима - пјесницима, причу о Филипу Вишњићу – Хомеру српске књижевности Карађорђеве Србије.

О језику роде да ти појем LXXXVIII

33:43 минута (5.79 МБ)

Настављајући причу о Вуковим пјесницима - пјевачима, у новој емисији «О језику роде да ти појем» ријеч је о пјесми «Женидба краља Вукашина» хајдука Стојана Ломовића.

О језику роде да ти појем LXXXIX

32:12 минута (4.61 МБ)

У овом издању емисије О језику роде да ти појем, приводимо причу о Његошу, поводом 200 година од његовог рођења. Тим поводом професор Јелица Стојановић говори о Његошевим јунацима којима је име Вук.

 

О језику роде да ти појем XC

30:45 минута (4.4 МБ)

Циклус пјесама О језику роде да ти појем, гдје пјесник Момир Војводић говори о Вуковим пјевачима - пјесницима, крунишемо његовом причом о слијепим женама које су Вуку Караџићу саопштиле неке од најљепших пјесама.

 

О језику роде да ти појем XCI

24:04 минута (4.13 МБ)

У овом издању емисије „О језику роде да ти појем“ о ловћенском тајновидцу и пророку Петру Другом Петровићу Његошу, о његовом дјелу са философског становишта говори професор доктор Богољуб Шијаковић.

 

О језику роде да ти појем XCII

43:15 минута (6.2 МБ)

Настављајући прошлонедјељну причу о Његошу, публици су се у просторијама Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори, обратили професори доктори философских наука Саво Лаушевић и Душан Крцуновић.

 

О језику роде да ти појем XCIII

29:38 минута (4.25 МБ)

И ово издање је посвећено двјестотој годишњици од рођења ловћенског тајновидца Петра Другог Петровића Његоша. О књизи Илије Лакушића „Два Петра" говорили су Будимир Дубак и Момир Војводић, а  уводни осврт је направила поетеса Милица Краљ.

 

О језику роде да ти појем XCIV

25:50 минута (7.4 МБ)

Ова и наредне двије емисије подсјетиће нас на дио прилога Радио Светигоре посвећених  јубилеју ловћенског тајновидца Петра Другог Петровића Његоша. О рату у језику и ономатопеји рата кроз Његошева дјела и дјела Миодрага Булатовића  говори пјесник Будимир Дубак.

 

О језику роде да ти појем XCVI

28:11 минута (8.07 МБ)

Овом емисијом завршавамо серију прилога о Његошу, поводом 200 година од његовог рођења. То не значи да се нећемо Његошу враћати кад год нам прилике и околности дозволе. У овој емисији о библијском карактеру Његошевог стваралаштва говори протојереј ставрофор Гојко Перовић.

О језику роде да ти појем XCVII

39:20 минута (11.26 МБ)

На трибини „Микрокозма“ у организацији Матице српске – Друштва чланова у Црој Гори, поводом стогодишњице  Првог свјетског рата, одржана је трибина на којој су говорили академик Зоран Лакић и пјесникиња Милица Краљ,  а стихове пјесника  Првог свијетског рата говорио је Славиша Чуровић.

О језику роде да ти појем XCVIII

27:18 минута (4.69 МБ)

У просторијама Матице српске – Друштво пријатеља у Црној Гори одржано је вече посвећено Милошу Црњанском. Преносимо вам излагања професора др Лидије Томић и професора др Горана Радоњића.

 

О језику роде да ти појем XCIX

38:33 минута (11.04 МБ)

Ово издањe емисије О језику роде да ти појем посвећено је добитницима књижевних награда Стварања: „Награда Стварања“ за књигу „Ћирилица или латиногорица“ Веселину Матовићу и награда „Григорије Дијак“ протонамјеснику подгоричком даниловгрaдском и колашинском оцу Милуну Фемићу за књиге посвећене дјеци. Књижевно језичко сабрање је благословио свештеник Предраг Шћепановић.

О језику роде да ти појем C

45:28 минута (6.51 МБ)

У данашњој емисији „О језику роде да ти појем“ слушате причу о Мирослављевом јеванђељу, најстаријем писаном споменику српске културе. Слушаоцима Радио „Светигоре“ говори један од приређивача фототипског издања Мирослављевог јеванђеља, професор Душан Мрђеновић.

 

О језику роде да ти појем CI

34:49 минута (5.98 МБ)

На празник Сретење у просторијама Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори представљен је зборник „Српско језичко наслеђе на просторима данашње Црне Горе“. професорице Јасмине Грковић Мејџор. Публици се обратио проф. др Драго Перовић, који је најавио садржај вечери и рецезента књиге проф. др Јелицу Стојановић.

 

О језику роде да ти појем CII

36:29 минута (10.44 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем" говоримо о поезији Бранка Миљковића, пјесника који би, данас, да није трагично завршио живот под неразјашњеним околностима, имао осамдесет година. О његовом животу и његовој поезији говори Миљковићев савременик Момир Војводић.

О језику роде да ти појем CIII

27:41 минута (7.93 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем" завршавамо циклус емисија посвећених принцу српске поезије Бранку Миљковићу. О његовом животу, стваралаштву и  неразјашњеним околностима смрти говори пјесник и савременик Бранка Миљковића Момир Војводић.

О језику роде да ти појем CIV

42:21 минута (6.07 МБ)

10. марта упокојио се у Господу  један од најзначајнијих  писаца на просторима српског језика, Момир Војводић. Тим поводом  у емисији „О језику роде да ти појем" емитујемо његова сјећања на дјетињство и школске, односно студентске дане, сјећања која су снимљена прије десет-ак година, сачувана у документацији Радио "Светигоре".

О језику роде да ти појем CV

41:27 минута (7.12 МБ)

Ово издање емисије „О језику роде да ти појем“ је посвећено образнику за традицију, културу, друштво и економију „Голија“, који је недавно представљен у Матици српској - Друштвo чланова у Црној Гори. Након уводног слова Блажа Паповића бројној публици обратили су се главни уредник проф. др Драго Перовић, те професори Будимир Алексић и Милорад Дурутовић.

О језику роде да ти појем CVI

34:17 минута (4.91 МБ)

У сриједу, 26. марта у организацији Српског националног вијећа у просторијама КИЦ-а у Подгорици, одржан је омаж недавно преминулом пјеснику Момиру Војводићу. Након што је предсједник организације домаћин Момчила Вуксановић  поздравио скуп, приказан је документарни филм о Момиру Војводићу, снимљен у продукцији СНВ, а своје сјећање на пјесника евоцирали су његови пријатељи, од којих, за ову емисију, издвајамо Сава Марковића, предсједника удружења  Морачана „Светигора" и пјесника Будимира Дубака.

О језику роде да ти појем CVII

25:12 минута (3.61 МБ)

У овом издању емисије „О језику роде да ти појем“, професор Мирко Ђукић говори о Јакову Игњатовићу, првом од српских писаца, који се појављује у реализму, односно у подреализму или протореализму, о писцу који је живио од 1822. до 1899. године.

 

О језику роде да ти појем CVIII

28:55 минута (4.14 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем“ пјесник Будимир Дубак говори о односу Андрића према Његошу, с нагласком на анализу Његошеве пјесме „Ноћ скупља вијека“ и Андрићеве новеле „Јелена, жена које нема"

 

О језику роде да ти појем CIX

44:16 минута (6.34 МБ)

Недавно је у просторијама Матице српске у Подгорици, у организацији Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори и амбасаде Србије, уприличено вече посвећено Његошу и Црњанском, а гост вечери је био професор доктор Мило Ломпар, професор Филолошког факултета у Београду, гдје предаје свјетску књижевност 18. и 19. вијека и историју Срба.

О језику роде да ти појем CX

37:22 минута (5.35 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем“ настављамо причу о великанима српске књижевности. Овај пут слушамо о Иви Андрићу, причу коју нам у форми разговора са доцентом др Гораном Радоњићем казује професор Филолошког факултета у Београду Мило Ломпар.

 

О језику роде да ти појем CXI

24:16 минута (3.48 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем“, професор историје са Цетиња господин Предраг Вукић говори о топонимима у Црној Гори.

 

О језику роде да ти појем CXII

33:15 минута (4.76 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем“ слушамо пјесника Момира Војводића који говори о својим савременицима, тонске записе који нијесу емитовани за живота пјесникова.

 

О језику роде да ти појем CXIII

40:00 минута (5.73 МБ)

Као што смо обећали знаменити српски пјесник Момир Војводић открива нам своја виђења пјесника које је познавао за живота, а са којима данас другује у Небеском царству. За Радована Бећировића Требјешког је рекао да је он велики јунак наших дана и први духовни покрет отпора на овим просторима.

О језику роде да ти појем CXIV

28:08 минута (4.03 МБ)

У новом издању емисије О језику роде да ти појем, професор историје са Цетиња, Предраг Вукић говори о ћирилици у Црној Гори некад и сад. Он, на основу архивске грађе указује да ћирилско писмо у Црној Гори има дубоко утемјељење.

 

О језику роде да ти појем CXV

34:12 минута (4.9 МБ)

Гост новог издања емисије „О језику роде да ти појем“ је познати новинар и публициста Будо Симоновић. Повод за разговор је књига Огњена Марија Ливањска.

 

О језику роде да ти појем CXVI

27:27 минута (3.93 МБ)

Као што смо најавили у прошлој емисији „О језику роде да ти појем“, новинар и публициста Будо Симоновић наставља причу о књигама које су ријетки примјери новинарско истраживачког рада на овим просторима.

 

О језику роде да ти појем CXVII

31:25 минута (4.5 МБ)

У једној од претходних емисија „О језику роде да ти појем“ емитовали смо слово Момира Војводића над одром хаџи Радована Требјешког код Саборне цркве у Никшићу. Снимак је изазвао пажњу слушалаца, па им нудимо још неколико бесједа које су могу назвати посебном врстом усмене књижевности, коју је у српски језик увео чича Момир.

О језику роде да ти појем CXVIII

25:29 минута (3.65 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем“ слушамо пјесму Даворије на Газиместану у интерпретацији гуслара Славка Јекнића и глумца Михаила Јанкетића.

 

О језику роде да ти појем CXIX

25:41 минута (3.68 МБ)

Гост нове емисије О језику роде да ти појем јесте угледни пјесник, есејиста и преводилац из Подгорице Веселин Ракчевић. Непосредан повод за разговор јесте тај што је Ракчевић добио једну од најпрестижнијих награда Удружење књижевника Бугарске, награда од којих су само три припале странцима од тридесет до сада додијељених.

О језику роде да ти појем CXX

29:16 минута (4.19 МБ)

Поводом стогодишњице Првог свјетског рата, у овој и наредној емисији, поетеса Милица Краљ говори о српским пјесницима који су прошли голготу рата, о пјесмама бола и поноса.

 

О језику роде да ти појем CXXI

28:22 минута (4.07 МБ)

Пјесник Милица Краљ наставља причу о српским пјесницима у Првом свјетском рату.

 

 

О језику роде да ти појем CXXII

38:06 минута (5.46 МБ)

Циклус емисија о пјесницима и хероинама Првог свјетског рата засад завршавамо овим записом, а о свему томе побринула се пјесник Милица Краљ.

 

О језику роде да ти појем CXXIII

31:46 минута (4.55 МБ)

У овом издању емисије „О језику роде да ти појем“, пјесник Гаро Јовановић говори о монаху штампару Макарију, чијим именом је назвао своју нову књигу пјесaма.

 

О језику роде да ти појем CXXIV

41:08 минута (5.89 МБ)

У овом издању емисије О језику роде да ти појем, пјесму Хаџи Радована Бећировића – Требјешког „О морачким хајдуцима и погибији Хасан бега Мекића“ пјева народни гуслар Миломир Миљанић.

 

О језику роде да ти појем CXXV

31:50 минута (4.56 МБ)

У новом издању емисије пјесник Гаро Јовановић говори о српским пјесницима − ратницима који су учествовали у Првом свјетском рату.

 

О језику роде да ти појем CXXVI

36:37 минута (5.25 МБ)

У новом издању емисије професор српског језика и књижевности Иван Луковац говори о Бранку Ћопићу поводом 30-годишњице његовог упокојења.

 

О језику роде да ти појем CXXVII

29:08 минута (4.18 МБ)

У емисији О језику роде да ти појем, која у новом издању није усмјерена конкретно на српски језик, професор историје са Цетиња Предраг Вукић говори о Црној Гори у Првом свјетском рату.

 

О језику роде да ти појем CXXVIII

28:54 минута (4.14 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем“ присјећамо се недавно преминулог српског љекара, писца естетичара, антологичара, романописца, али превасходно пјесника, каже докторант Милорад Дурутовић, подсјећајући да је Миодраг Павловић био и редовни члан САНУ.

О језику роде да ти појем CXXIX

31:59 минута (4.58 МБ)

У овом издању емисије „О језику роде да ти појем" подсјећамо се приче о првом српском пјеснику деспоту Стефану Лазаревићу коју је прије двије године на таласима радио „Светигоре" изговорио професор српског језика Лека Вујисић.

 

О језику роде да ти појем CXXX

36:14 минута (5.19 МБ)

У 130. емисији „О језику роде да ти појем“ ријеч је о новој књизи Милице Краљ "Момачка грана",која је посвећена српским страдалницима у Првом свјетском рату.

 

О језику роде да ти појем CXXXI

63:37 минута (9.11 МБ)

О новој књизи Јанка Јелића „Биљежница из преображаја“, која је представљена у просторијама Матице српске − Друштво чланова у Црој Гори, говорили се професори српског језика и књижевности Иван Луковац и Милорад Дурутовић, као и издавач Дејан Павловић и сам аутор. Вече је употпунио композитор Небојша Мастиловић.

О језику роде да ти појем CXXXII

28:42 минута (4.11 МБ)

Гост нове емисије „О језику роде да ти појем“ је отпуштени професор српског језика и књижевности из Никшића Веселин Матовић, уредник часописа који чува српски језик и књижевност, часописа „Слово“.Навршило се десет година од побуне никшићких професора против државног насиља над именом српског језика у Црној Гори, каже Матовић.

О језику роде да ти појем CXXXIII

27:18 минута (3.91 МБ)

Професор српског језика и књижевности Веселин Матовић, уредник часописа „Слово“ наставља причу о страдању српског језика и народа у Црној Гори.

 

О језику роде да ти појем CXXXIV

29:54 минута (4.28 МБ)

У новом издању емисије О језику роде да ти појем присјећамо се приче Будимира Дубака која је на нашим таласима емитована прије три године и у којој се Дубак ослања на тумачење језика које митрополит Амфилохије излаже у својој књизи „У почетку бијаше ријеч“.

О језику роде да ти појем CXXXV

36:40 минута (4.2 МБ)

Ово издање издање емисије посвећено је Бранку Ћопићу. О његовом књижевном раду и животу који је трагично окончан највише због тога што га је стигао прогон „јеретичке приче“ и свједочења истине у времену комунизма, говори професор српског језика и књижевности Иван Луковац. Претходно издање ове приче није у потпуности реализовано због техничких сметњи које су се догодиле приликом емитовања.

О језику роде да ти појем CXXXVI

61:44 минута (7.07 МБ)

У овој емисији слушате дио са промоције необичне књиге Веселина Џелетовића „Српско срце Јоханово“, која је одржана у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

 

О језику роде да ти појем CXXXVII

37:01 минута (4.24 МБ)

У овом издању емисије „О језику роде да ти појем“ слушамо дио излагања са међународног скупа „Владар, монах, светититељ Стефан Немања – преподобни Симеон Мироточиви“, одржаног крајем октобра у Никшићу. Прво слушамо лингвисте Вању Станишића и Јасмину Грковић - Мејџор, а између њихових излагања завјештање језика светог Стефана Немање.

О језику роде да ти појем CXXXVIII

27:55 минута (3.2 МБ)

Присјећамо се приче Гара Јовановића, који се упокојио прије недјељу дана, приче коју је прије три године изговорио за Радио „Светигору“ поводом прогона језика и пјесника.

 

О језику роде да ти појем CXXXIX

44:51 минута (5.14 МБ)

На симпосиону о светом Симеону, одржаном недавно у Никшићу, поред историчара говорили су и лингвисти. Данас ћете чути излагања проф. др Јелице Стојановић, која се осврће на изразе Срби и Србљи и проф. др Вање Станишића. А између њихових излагања чућете завјештање о језику Стефана Немање.

О језику роде да ти појем CXL

35:28 минута (4.06 МБ)

Подсјећајући се на нашег сатрудника, пјесника Гара Јовановића у овој емисији „О језику роде да ти појем“ чућемо слово свештеника Предрага Шћепановића, директора Радио Светигоре, који му је одржао и опијело, као и Гаровог блиског пријатеља Веселина Ракчевића.

 

О језику роде да ти појем CXLI

41:33 минута (7.14 МБ)

Веће посвећено поезији и пјавању уз гусле Славка Јекнића отворио је пјесник професор српског језика и књижевности Богић Булатовић.

О књигама и пјевању Славка Јекнића говорио је и познати публициста и новинар Будо Симоновић. Медијатор вечери био је професор Иван Луковац, а чуле су се гусле и глас гуслара.

О језику роде да ти појем CXLII

34:20 минута (4.92 МБ)

У овом издању емисије "О језику роде да ти појем" присјећамо се дијела приче професора српског језика и књижевности Леке Вујисића која је емитована на радио "Светигори" прије три године. Ријеч је о пјеснику Алекси Шантићу.

О језику роде да ти појем CXLIII

41:42 минута (4.78 МБ)

Перивоје Поповић један је од ријетких посленика писане ријечи у Црној Гори који је остао досљедан и достојан свог претка Марка Миљанова. Није пристао и не пристаје на безакоње над језиком. Тим поводом јављамо вам да се на српском језику појавила његова нова књига пјесама. О његовој књизи „Рудокопи пустињског пијеска"  чујте мишљења професора српског језика Миљана Николића и Милорада Дурутовића.

О језику роде да ти појем CXLIV

41:43 минута (4.78 МБ)

У новом издању емисије "О језику роде да ти појем“ гост је пјесник Драган Лакићевић, који говори о свом стваралаштву и о свом блиском пријатељу почившем пјеснику Момиру Војводићу.

О језику роде да ти појем CXLV

28:27 минута (4.08 МБ)

У новом издању емисије „О језику роде да ти појем“ подсјећамо се дијела приче професора српског језика и књижевности Богића Булатовића, који надахнуто говори о приповјеткама Боре Станковића, бесједе коју је прије неколико година изговорио за наш Радио.

О језику роде да ти појем CXLVI

27:55 минута (3.2 МБ)

У емисији „О језику роде да ти појем" гост нам је једна од најбољих следбеница Десанке Макисмовић и Даринке Јеврић, професор српског језика и књижевности, Милица Бакрач из Никшића.

 

О језику роде да ти појем CXLVII

27:07 минута (3.11 МБ)

Пјесник и професор српског језика и књижевности Миљан Николић надахнуто говори о језику и поезији.

О језику роде да ти појем CXLVIII

31:08 минута (3.57 МБ)

Након празника Светог Саве подсјећамо се приче познатог пјесника Момира Војводића коју је изговорио прије неколико година.

 

О језику роде да ти појем CXLIX

27:04 минута (3.1 МБ)

О књизи „Језик на сломиврату" Андрије Маркуша говоре професор др Радмило Маројевић и професор др Јелица Стојановић.

Тема је одбрана језика којим говоре Црногорци у односу на онај који им се потура да га тек сада науче као књижевни, којег није било кад је у Уставу уписиван назив језика.

О језику роде да ти појем CL

29:33 минута (4.24 МБ)

Ову и наредну емисију посвећујемо нашем Бориславу Пекићу, у чију част је одржан научни скуп у организацији Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори. Слушате излагања угледних стручњака за Пекићево дјело др Петра Пиjановића и др Александра Јеркова.

 

О језику роде да ти појем CLI

34:48 минута (3.99 МБ)

Чујте наставак приче са научног скупа посвећеног Бориславу Пекићу, једном од најзначајнијих кижевних с тваралаца на српском језику. Излажу проф. др Радојка Вукчевић и проф. др Лидија Томић.

О језику роде да ти појем CLIII

27:09 минута (4.67 МБ)

Поводом годишњице упокојења пјесника Момира Војводића присјећам се наших „свеноћних бденија“ на четрнаестом спрату у Блоку 5 у Подгорици. У овој емисији „О језику роде да ти појем“ слушамо дјелић његове приче која се тиче језика у Црној Гори. Дио те приче емитовали смо прије неколико година на таласима Радија „Светигоре“, Момире, брате, оштрог пера и језика, помени у пјесничком царству небеском.

О језику роде да ти појем CLIV

30:47 минута (5.29 МБ)

Поводом осамдесете године од рођења једног од најзначајнијих српских писаца Данила Киша, потрудили смо се да, уз богате тонске архиве кроз његово сјећање на живот, кроз његову гитару и тумачење и инерпретацију, приближимо његово дјело и вријеме.

О језику роде да ти појем CLV

52:33 минута (9.03 МБ)

Ових дана навршило се годину дана од упокојења знаменитог српског пјесника Момира Војводића, косовског погорелца и чувара језика српскога. Тим поводом у Манастиру Морачи одржан је књижевно -језички научни скуп посвећен њему и његовом дјелу.

Зато ће бар двије наредне емисије бити препуштене уваженим стручњацима за језик и књижевност Момира Војводића.

О језику роде да ти појем CLVI

30:40 минута (5.27 МБ)

Слиједи наставак приче научника, пјесника и пријатеља Момира Војводића са годишњице упокојења. Овом приликом слушате ријечи Будимира Дубака, Радомира Уљаревића и Новице Ђурића.

О језику роде да ти појем CLVII

53:35 минута (9.2 МБ)

Кратки циклус о пјесништву Момира Војводића поводом годишњице његовог упокојења заршавамо овом емисијом.

 

О језику роде да ти појем CLVIII

28:46 минута (4.94 МБ)

Из тонске архиве послужили смо се да ову емисију уобличимо ријечима знаменитих српских пјесника и сликара, као и Бранислава Бране Петровића коме је ова емисија и посвећена.

 

О језику роде да ти појем CLIX

27:55 минута (4.8 МБ)

У Никшићу је недавно одржано пјесничко вече Бећира Вуковића. У овој емисији слушаћете његове нове пјесме и кратак разговор којi је наша сарадница Сенка Чоловић направила са пјесником.

 

О језику роде да ти појем CLX

25:38 минута (4.4 МБ)

У црквеном дому на Немањином граду одржано је пјесничко вече посвећено књижевним ствараоцима из Црне Горе који су преминули од двије хиљадите године.

О језику роде да ти појем CLXI

32:19 минута (5.55 МБ)

Поводом четрдесет година од упокојења јединог српског нобеловца Ива Андрића присјећамо се његовог дјела  кроз причу и непосредне сусрете са пјесником Костом Радовићем.

 

О језику роде да ти појем CLXII

45:03 минута (7.74 МБ)

У новом издању емисије говоримо о књизи „Берачи месечине“ Тодора Живаљевића Величког сам надимак овог савременог пјесника говори да је из Велике, једног од највећих српских стратишта, током Другог свјетског рата.

 

О језику роде да ти појем CLXIII

38:52 минута (6.68 МБ)

Слушате слова изговорена на вечери посвећеној додјели награде „Миодраг Ћупић“, коју је ове године добио пјесник Гојко Ђого.

 

О језику роде да ти појем CLXIV

34:00 минута (5.84 МБ)

Слушате дио вечери са проф. др Јасмином Ахметагић које је одржано у просторијама Матице српске - Друштво чланова у Црној Гори, испуњено полемичким књижевно-теоријским тоновима.

О језику роде да ти појем CLXV

44:26 минута (6.37 МБ)

Слушате бесједу са скупа у Никшићу који је био посвећен Бориславу Пекићу. Слово под називом "Страст за истином“ изговорио је професор доктор философије Богољуб Шијаковић.

 

О језику роде да ти појем CLXVI

39:21 минута (5.64 МБ)

На Филозофском факултету у Никшићу недавно је одржано вече посвећено 85-ој годишњици рођења  Борислава Пекића, у нади да ће се скуп поред јубилеја продужити  и наредних година због значаја и вриједности његовог књижевног рада. Професор Горан Радоњић је, најављујући скуп,  посебно поздравио потомке и породицу Пекић. Радоњић је прије свих особина Б.Пекића истакао његову енциклопедичност.

О језику роде да ти појем CLXVII

25:29 минута (3.65 МБ)

У новом издању емисије чујте умировљеног владику захумско-херцеговачког Атанасија, који је недавно одржао „Слово о Ћириловом писму“ у Требињу, а затим, преузет са херцеговачке телевизије, дио из емисије „Слово“, гдје о деградацији српског језика говоре Димитрије Ћеранић и Нина Ћеклић, асистенти на факултету у Источном Сарајеву и лингвиста Милорад Телебак.

О језику роде да ти појем CLXVIII

29:59 минута (5.15 МБ)

Подсјећамо се приче Момира Војводића  о  знаменитом српском пјеснику Стевану Раичковићу.

О језику роде да ти појем CLXIX

32:08 минута (4.6 МБ)

Поетеса Милица Краљ говори о пјесницима из доба романтизма који су рано напустили овај свијет – Бранку Радичевићу и Велимиру Рајићу.

 

О језику роде да ти појем CLXX

30:04 минута (4.31 МБ)

Слушате први дио излагања са научног скупа посвећеног животу и дјелу Жарка Команина. Говоре Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, предсједник Матице Српске - Друштва чланова у Црној Гори проф. др Драго Перовић, проф. др Лидија Томић и књижевник Драган Лакићевић.

О језику роде да ти појем CLXXI

49:47 минута (7.13 МБ)

О дјелу Жарка Команина говоре др Душко Бабић, др Марко Недић и проф. др Живко Ђурковић.

О језику роде да ти појем CLXXII

55:41 минута (7.97 МБ)

Иако је уредник емисије „О језику роде да ти појем“ Славко Живковић отишао пред Господа да тамо свједочи истину о језику српском, његова емисија није се угасила. Кратко је њен ехо преко радија прекинут на Петровдан и ево његовог одјека уочи Рождества Пресвете Богородице, продужетка емисије и обнове. Вечерашње издање „О језику роде да ти појем“ посвећено је Славку, његовом језику и лику, о којима говоре његова сабраћа пјесници и пријатељи.

Нови циклус трибине „Ријеч“ Удружења књижевника Црне Горе започео је поетским поменом Славку и позивом на пјеснички протест против новог закона о слободи вјеоисповијести.

О Славку су говорили:  јереј Предраг Шћепановић, предсједник Удружења књижевника Црне Горе  Новица Ђурић, пјесници Перивоје Поповић, Ранко Јововић, Милица Краљ, професор српског језика и књижевности Иван Луковац и Славкова супруга Марија Живковић.

О језику роде да ти појем CLXXIII

69:27 минута (9.95 МБ)

У Никшићу у просторијама друштва Црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“ својом поезијом представио се познати пјесник, драматург и преводилац Зоран Костић, који је за ту прилику углавном говорио пјесме са требјешком тематиком, а онда и пјесме о осрбљивању и одјезичавању Црне Горе.