Audio by album poslanice

Божићна порука Владике Јоаникија

6:43 минута (1.16 МБ)

Божићна посланица Патријарха Павла

15:50 минута (2.72 МБ)

...Свако од нас треба да у личности другога човека види лице Божје, лице свога брата и вечног сабрата. Тада ће срце свакога од нас истински бити витлејемска пећина у којој се Христос увек изнова рађа. И што више буде таквих срдаца, свима ће бити боље и сви ћемо бити бољи.

Васкршња порука Епископа будимљанско-никшићког Господина Јоаникија

5:40 минута (999.41 КБ)

 Васкршња порука Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Господина Јоаникија.

Васкршња порука АЕМ Црногорско-приморског Амфилохија

12:28 минута (2.14 МБ)

 ХРИСТОС ВАСКРСЕ !
Васкршњим четрдесетодневним постом Црква Божја, браћо, припрема нас тјелесно и духовно за сусрет са вјечно живим васкрслим Христом Богом и Господом нашим. Овај свијетли, како га пјесник назива, Пост има двоструки садржај и значење.

Прво, на сажет начин, кроз молитву и пјесму, кроз читање библијских свједочења о стварању свијета, о Божијем промишљању о човјеку и битним догађајима и личностима Божјег домостроја спасења рода људскога, Црква нас у њему и кроз њега подсјећа на најдубље истине човјековог живота. У ово предваскршње вријеме Црква нас подсјећа на све што је Бог урадио за нас, јављајући нам себе, нарочито Рођењем Сина Божијег Јединородног.

Дио Васкршње Посланице Његове Светости Патријарха српског г. Павла, који се односи на Косово и Метохију

6:37 минута (3.03 МБ)

 ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
ДАН ЈЕ ВАСКРСЕЊА, ПРОСВЕТИМО СЕ, ЉУДИ!
ПАСХА ГОСПОДЊА ПАСХА,
ОД СМРТИ У ЖИВОТ И СА ЗЕМЉЕ НА НЕБЕСА
ХРИСТОС НАС ПРЕВЕДЕ!

Васкршња порука Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија

8:38 минута (1.24 МБ)

Васкршња порука Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско - никшићког Господина Јоаникија, 26. април 2008. године.

Васкршња порука Његовог Високопреосвештенства АЕМ Црногорско-приморског Г. Амфилохија

6:35 минута (1.13 МБ)

Васкршња порука Његовог Високопреосвештенства АЕМ Црногорско - приморског Господина Амфилохија, 26. април 2008. године.

Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије прочитао Васкршњу посланицу СПЦ

18:11 минута (6.43 МБ)

По благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије прочитао је Васкршњу посланицу Српске Православне Цркве у Двору Српске Патријаршије у Београду пред представницима бројних медија из земље и иностранства.

Божићна порука свештенству, монаштву и вјерном народу Епархије Будимљанско-никшићке

6:03 минута (1.04 МБ)

О Божићу 2008. године

„Велика је тајна побожности Бог се јави у тијелу“ ( Тим. 3, 16 ). Овим ријечима Св. Апостол Павле благовијести о Рођењу Христовом и открива темељну истину наше свете вјере. Оно што је Бог од почетка промишљао, што су пророци Духом Светим најављивали, што су народи земаљски очекивали – то се на овај свети Празник испунило: Син Божији постао је Син човјечији. По бескрајном човјекољубљу, а да би устројио спасење цијелог свијета, Он је силом Духа Светог примио људску природу од пресвете Дјеве Богородице и рођењем се јави као Богомладенац, „дијете младо – превјечни Бог“. Данас се испуни древно библијско пророштво: „Дјевојка ће затрудњети и родиће сина, и надјенуће му име Емануил“ ( Ис. 7, 14 ), што ће рећи: Са нама је Бог.

Божићна порука Љета Господњег 2008/9

5:54 минута (2.71 МБ)

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Поклонимо се, браћо, и овог Љета Господњег од Дјеве рођеном Богомладенцу, као и сваког љета и године, сваког дана, часа и трена у години. Цјеливајмо Витлејемску пећину и јасле у којима се Он родио, јер нам се у њима јавља тајна свих видљивих и невидљивих свјетова, који су кроз Њега постали (ср. Јн. 1, 3), ради Његовог рођења и кроз Њега ради нашег човјечјег и свих створења спасења и пуноће живљења. Пјевајмо с анђелима и пастирима радосну пјесму: „Слава на висини Богу, а на земљи мир, међу људима добра воља.“

Божићна посланица Његове Светости Патријарха Павла

16:18 минута (7.46 МБ)

Његова Светост Патријарх српски Господин Павле са свим Архијерејима упутио је Божићну Посланицу свем свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима Српске Православне Цркве. Посланицу је у петак 26 . децембра у салону Патријаршије у Београду прочитао његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорско – приморски Господин Амфилохије. Читању посланице присуствовале су бројне телевизијске и новинске екипе.

Васкршња порука Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско - никшићког Г. Јоаникија

6:22 минута (1.09 МБ)

Васкршња порука Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско - никшићког Г. Јоаникија свештенству, монаштву и вјерном народу Епархије будимљанско - никшићке. О Васкрсу 2009.г.

АЕМ Црногорско-приморски +Амфилохије - Васкршња порука 2009.Љ.Г.

13:00 минута (2.23 МБ)

ХРИСТОС ВАСКРСЕ !!!

Поздрављајући се овим поздравом вјечне истине, наде и љубави, браћо, подсјећамо и себе и Вас и све људе, да је среброљубље Јуде Искариотског оно што је, за тридесет сребреника, издало и продало Христа Бога, а тиме и људско достојанство. Јуда издајник среброљубљем помрачен, отпао је од свјетлости, погрузио се у мрак и продао Непроцјењивог и оно што је непроцјењиво. Отпавши од Бога као вјечне свјетлости и потонувши у таму смрти, он је уствари изгубио себе и своју душу, објесивши се и тиме погазивши своје и уопште „људско звање пред Богом".

Васкршња посланица 2009. године

12:01 минута (2.07 МБ)

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
СВОЈОЈ ДУХОВНОЈ ДЕЦИ
О ВАСКРСУ 2009. ГОДИНЕ

ПАВЛЕ

ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ ПРАВОСЛАВНИ АРХИЕПИСКОП ПЕЋКИ, МИТРОПОЛИТ БЕОГРАДСКО КАРЛОВЧКИ И ПАТРИЈАРХ СРПСКИ,

СА СВИМ АРХИЈЕРЕЈИМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ, СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И СВИМА СИНОВИМА И КЋЕРИМА НАШЕ СВЕТЕ ЦРКВЕ: БЛАГОДАТ, МИЛОСТ И МИР ОД БОГА ОЦА, И ГОСПОДА НАШЕГА ИСУСА ХРИСТА, И ДУХА СВЕТОГА, УЗ РАДОСНИ ВАСКРШЊИ ПОЗДРАВ:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Божићна посланица Српске Православне Цркве 2009. године

13:59 минута (6.41 МБ)

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
СВОЈОЈ ДУХОВНОЈ ДЕЦИ
О БОЖИЋУ 2009. ГОДИНЕ

АМФИЛОХИЈЕ

МИЛОШЋУ БОЖЈОМ
ПРАВОСЛАВНИ МИТРОПОЛИТ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКИ, МЈЕСТОБЉУСТИТЕЉ ТРОНА ПАТРИЈАРАХА СРПСКИХ, СА СВИМА АРХИЈЕРЕЈИМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ - СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И СВИМА СИНОВИМА И КЋЕРИМА НАШЕ СВЕТЕ ЦРКВЕ: БЛАГОДАТ, МИЛОСТ И МИР ОД БОГА ОЦА, И ГОСПОДА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТА, И ДУХА СВЕТОГА, УЗ НАЈРАДОСНИЈИ БОЖИЋНИ ПОЗДРАВ:


МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Божићна порука Епископа Г. Јоаникија

6:49 минута (1.17 МБ)

Божићна посланица Његовог Преосвештенства Епископа Будимљанско - никшићког Господина Јоаникија.

 

Божићна порука Митрополита Амфилохија 2009/2010.

10:49 минута (3.72 МБ)

Христос се роди!

Благословена Нова Година Доброте Господње!

 

Благовијест тајновидца Јована Богослова. браћо, открива нам и јавља неизрециву тајну Онога који је „Први и Посљедњи, Почетак и Свршетак" (Откр. 22, 13). Његово Рођење прослављамо управо на Божић, дан у који се Он предвјечно рођени, родио и у времену, кад је „дошла пуноћа времена".

„У почетку бјеше Ријеч, Слово (Логос), каже Свети Јован, „и Ријеч бјеше у Бога, и Ријеч бјеше Бог... Све кроз Њега постаде, и без Њега ништа не постаде што је постало. У Њему бјеше живот, и живот бјеше свјетлост људима." (Јн. 1, 1-4). Ту вјечну тајну Бога Слова (=Логоса, Ријечи), јављену у  времену, још јасније нам посвједочује Боговидац Јован следећим ријечима: „И Ријеч постаде тијело (човјек) и настани се међу нама, и видјесмо славу Његову, славу као Јединороднога од Оца, пун благодати и истине." (Јн. 1, 14)

Патријараршка и Синодска посланица поводом Недјеље православља

5:30 минута (970.4 КБ)

Патријарашка и Синодска Посланица
поводом Недеље Православља (21. фебруар 2010. г.)
Архиепископа Константинопољског и Патријарха Васељенског Г. Вартоломеја

Свој пуноћи Цркве, благодат и мир од Спаса и Господа нашега Исуса Христа а од нас молитва, благослов и опроштај.

Васкршња порука Митрополита Амфилохија љ.Г. 2010

9:33 минута (1.64 МБ)

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

Васкрсење Христово, браћо, с правом је названо „празник над празницима". Празнујући Христово Васкрсење, празнујемо непобједиву Божију силу и Премудрост, пројављену Христовом побједом над смрћу. Христовим васкрсењем, Његов гроб и гробна тама, а кроз Њега и сва земља - гробница милиона, као и васиона - воденица смрти, преображавају се у источник бесмртног и нетрулежног живота и мјесто јављања нестворене и непатворене свјетлости Божије.

Васкршња посланица 2010. године

17:07 минута (7.84 МБ)

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
СВОЈОЈ ДУХОВНОЈ ДЕЦИ
О ВАСКРСУ 2010. ГОДИНЕ


ИРИНЕЈ

ПО МИЛОСТИ БОЖЈОЈ
ПРАВОСЛАВНИ АРХИЕПИСКОП ПЕЋКИ,
МИТРОПОЛИТ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКИ И ПАТРИЈАРХ СРПСКИ,
СА СВИМ АРХИЈЕРЕЈИМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ -
СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И СВИМА СИНОВИМА И КЋЕРИМА
НАШЕ СВЕТЕ ЦРКВЕ: БЛАГОДАТ, МИЛОСТ И МИР ОД БОГА ОЦА,
И ГОСПОДА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТА, И ДУХА СВЕТОГА,
УЗ НАЈРАДОСНИЈИ ВАСКРШЊИ ПОЗДРАВ:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Божићна порука Митрополита Амфилохија

9:33 минута (1.64 МБ)

БОЖИЋНА ПОРУКА 2010/2011. ЉЕТА ГОСПОДЊЕГ

МИР БОЖИЈИ!
ХРИСТОС СЕ РОДИ!


Заиста, браћо и вјечна сабраћо у Христу: „нема дана без очињег вида,нити праве славе без Божића"(Његош)!

Јер од Дјеве рођени, „предвјечни Бог, дијете младо" није само слава анђела и људи. Он је слава Божија. Он је очињи вид и слава свих видљивих и невидљивих свјетова, прослављење свеукупне творевине Божије. Он је „пуноћа закона и пророка". Он је једини који је рекао за себе и који је имао право да то каже: „ Ја сам Пут, Истина и Живот" (Јн. 14, 4). Као и ону другу, чудесну истину: „Ја сам свјетлост свијету; ко иде замном, неће ходити по тами, него ће имати свјетлост живота" (Јн. 8, 12).

Божићна посланица Српске Православне Цркве 2010. године

16:48 минута (2.89 МБ)

Мир Божји, Христос се роди!

Блага и најрадоснија вест, браћо и сестре у Христу Господу, почиње речима светог Јеванђеља по Матеју: „Родослов Исуса Христа, сина Давидова, Аврамова сина" (Мт. 1, 1). Та вест открива и сведочи нама и свима, небу и земљи, свим видљивим и невидљивим световима, двоједину тајну и истину.

Сведочи нам истину о јединственом двоједном Родослову у историји рода људског. Сваки родослов наводи претке и потомке по једној, човечјој линији. Једино овај Родослов чини непоновљиви изузетак. Он представља не само Родослов човечји него и Божји. У њему је садржан родослов Сина Божјег и Сина Човечјег, тојест Богочовека Христа. Овај Потомак царске Давидове лозе, изникао из светог Аврамовог корена, именује се именом Исус, тојест Спаситељ, и именом Христос, што значи Помазаник Божји, изабраном Народу Божјем и свему роду људском од Бога обећани Месија, Искупитељ и Избавитељ од греха, смрти и демонских сила. Ово је, дакле, истовремено Родослов Јединородног Сина Божјег и Сина Човечјег, Рођеног од Духа Светог и Пресвете Дјеве Богородице.

Васкршња порука Митрополита Амфилохија 2011. љ.Г.

10:07 минута (1.74 МБ)

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Господ Сведржитељ, који је сву твар премудрошћу створио, својим неисказаним Промислом и великом добротом увео нас је, како каже молитва Цркве, у предивне и свијетле дане  Светог Васкршњег поста, на очишћење душе и тијела, на уздржање од страсти, на освећење и просвећење,  на обновљење вјере и наде у Васкрсење и живот вјечни.

Васкршња посланица 2011. године

13:03 минута (1.87 МБ)

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
СВОЈОЈ ДУХОВНОЈ ДЕЦИ
О ВАСКРСУ 2011. ГОДИНЕ

И Р И Н Е Ј

МИЛОШЋУ БОЖЈОМ
ПРАВОСЛАВНИ АРХИЕПИСКОП ПЕЋКИ, МИТРОПОЛИТ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКИ И ПАТРИЈАРХ СРПСКИ, СА СВИМА АРХИЈЕРЕЈИМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ - СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И СВИМА СИНОВИМА И КЋЕРИМА НАШЕ СВЕТЕ ЦРКВЕ: БЛАГОДАТ, МИЛОСТ И МИР ОД БОГА ОЦА, И ГОСПОДА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТА, И ДУХА СВЕТОГА, УЗ НАЈРАДОСНИЈИ ВАСКРШЊИ ПОЗДРАВ:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Божићна посланица Српске Православне Цркве

17:42 минута (5.07 МБ)

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СВОЈОЈ ДУХОВНОЈ ДЕЦИ
О БОЖИЋУ 2011. ГОДИНЕ

И Р И Н Е Ј


МИЛОШЋУ БОЖЈОМ ПРАВОСЛАВНИ АРХИЕПИСКОП ПЕЋКИ, МИТРОПОЛИТ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКИ И ПАТРИЈАРХ СРПСКИ, СА СВИМА АРХИЈЕРЕЈИМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ - СВЕШТЕНСТВУ МОНАШТВУ И СВИМА СИНОВИМА И КЋЕРИМА НАШЕ СВЕТЕ ЦРКВЕ: БЛАГОДАТ, МИЛОСТ И МИР ОД БОГА ОЦА, И ГОСПОДА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТА, И ДУХА СВЕТОГА, УЗ РАДОСНИ БОЖИЋНИ ПОЗДРАВ:

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Васкршња посланица Патријарха Иринеја 2012. г.

16:32 минута (2.84 МБ)

Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј прочитао је у четвртак 12. априла у свечаној сали Патријаршије у Београду Васкршњу посланицу Српске Православне Цркве упућене свој дјеци духовној. Читање Посланице, као што је и уобичајено у оваквим приликама, пратио је велики број представника медија, телевизијских екипа, новинара и фоторепортера. После читање посланице Патријарх Иринеј честитао је Васкрс новинарима.

Васкршња порука Митрополита Амфилохија о Васкрсу 2012

12:13 минута (2.1 МБ)

Христос Васкрсе!

Ми Хришћани, браћо, просвећени свјетлошћу вјечне Истине и Мудрости, клањамо се Богу живих, а не Богу мртвих, јер вјерујемо у Христа распетога и васкрслога, а кроз Њега и у Њему вјерујемо у опште васкрсење мртвих, тј. у бесмртност човјека и живот вјечни. Зато се молимо, просвјетљеног ума и срца, ових дана припреме за Христово Васкрсење: „Боже велики и прослављени, Ти си нас животворном смрћу Христа Твога преселио из трулежности у нетрулежност; Ти сва наша чула ослободи од умртвљености страстима, поставивши им за доброг управитеља унутрашњи разум; и око наше нека буде далеко од сваког рђавог гледања; слух наш недоступан празним ријечима, а језик - чист од непристојних разговора. Господе, очисти усне наше које Те славе; учини да се руке уздржавају од злих дјела, а да творе само оно што је Теби угодно; утврди благодаћу Твојом све наше удове и разум."

Божићна порука Митрополита Амфилохија

17:27 минута (3 МБ)

Христос се роди!
Ваистину се роди!

У свјетлости Христовог рођења, браћо, сагледавамо себе и свијет око себе: видимо устројство свијета, устројство и поредак људске природе, као и коначни циљ, како човјека и људске заједнице, тако и свега постојећег, и начина на који све што јесте постоји. Заиста је, као што пјевамо на Божић „Рождеством Христа Бога нашега, засијала свијету свјетлост знања и вјечне истине." Знање које стичемо на основу проучавања творевине Божије и себе самих, тј. природно знање, тек у свјетлости Христа Богомладенца, који је једини могао рећи за себе да је Он „свјетлост свијета" - „свјетлост истинита која обасјава сваког човјека који долази на свијет" (Јн. 1, 9), постаје истинско и пуно знање. У њему је не само пуноћа знања, него и пуноћа постојања свијета и човјека. У тој свјетлости познајемо да је „кроз њега све постало" (Јн. 1, 3) и да је све призвано да „познањем Сина Божијега", узраста „у човјека савршена, у (безмјерну) мјеру раста пуноће Христове" (Еф. 4, 13). У тој свјетлости познајемо да је све постојеће плод љубави Божије, „љубави Христове која превазилази разум", створено не да би остало оно што јесте по природи него да би се „испунило сваком пуноћом Божијом" (Еф. 3, 19-20).

Васкршња порука Митрополита Амфилохија

19:01 минута (3.27 МБ)

Vaskrsnja poruka 2013Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско приморски Амфилохије

Васкршња порука

2013. љета Господњег

Христос васкрсе!

Ваистину васкрсе!

Сва догађања, браћо и сестре, од настанка свијета и вијека, врхуне и добијају свој вјечни смисао и пуноћу у овом догађају над догађајима, празнику над празницима - у Васкрсењу Христа Бога нашега. Својим васкрсењем Он заиста показује и посвједочује да је стварно - Први и Посљедњи, Почетак и Крај - Пуноћа и Свршетак свега постојећег. Зато, није нимало случајно Апостол народâ Павле рекао: „Ако Христос није васкрсао, онда је празна проповијед наша, па празна и вјера наша" (1Кор. 15, 14), додавши: „Ако се само у овоме животу надамо у Христа, јаднији смо од свих људи" (1Кор. 15, 19).

Васкршња порука Митрополита Амфилохија

9:14 минута (1.59 МБ)

ВАСКРШЊА ПОРУКА 2014.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
Тугу и смрт однесе,
Радост и бесмртност донесе!

Христос Богочовјек, који је радост и истина сваког створења, вјечна Свјетлост и Живот, Васкрсење свијета, јавио се на земљи, земљу оживотворио и онебесио својом богочовјечанском добротом, мудрошћу и саможртвеном љубављу!
Зато Га и ове године прослављамо, прослављајући у Њему вјечни смисао како свога постојања тако и постојања свеукупне Божије творевине. У част Христа Васкрслога и у знаку те прославе и васкрсне радости наша Црква света је подигла и прошле године свесаборно освештала Саборни Храм Христовог Васкрсења у престоном граду Подгорици.

Божићна порука Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија

7:38 минута (1.31 МБ)

Божићна порука 2015. љета Господњег

Христос се роди!

”Како да искажем ову велику Тајну?” – пита се богонадахнути пјесник. ”Онај који је бестјелесан, постаје тијело; оваплоћује се вјечно Слово, Ријеч Бога Оца се обликује, Невидљиви – постаје видљив, Недодирљиви – додирљив, Беспочетни задобија почетак. Син Божији постаје Син Човјечији!” Заиста је Рођење Христово обасјало свијет свјетлошћу богопознања и вјечне истине о Богу, човјеку и свијету. Као такво оно је уистину ”нова ера” – нови вијек и ново вријеме; њиме се све обнавља и постаје ново. Човјек и свијет Његовим Рођењем се дефинитивно мијењају, задобијајући нови, вјечни квалитет живота. Отварају им се вјечни хоризонти и дарују безмјерне мјере раста и усавршавања. Све се то види и осјећа у свему ономе што се догађало и догађа кроз свеукупне промјене у људском друштву и у свеукупној творевини Божијој – од тада до данас.

Божићна посланица Српске Православне Цркве

13:38 минута (2.34 МБ)

Српска Православна Црква својој духовној деци о Божићу 2014. године

ИРИНЕЈ

по милости Божјој

Православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим Архијерејима Српске Православне Цркве - свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше Свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни Божићни поздрав:

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Божићна порука 2015/2016 Aрхиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија

10:51 минута (4.35 МБ)

Мир Божји!

Христос се роди!

Вјековима одјекује, браћо, позив пастира свима људима и свима народима с Витлејемског поља: "Хајдемо до Витлејема, да видимо то што се догодило" (Лк. 2, 15). И заиста, Рођење Христово које прослављамо, представља Догађај, који је пуноћа свих догађања од настанка свијета, у свјетлости којега се открива и дарује знање и смисао свега што се догодило и догађа послије Њега до краја свијета и вијека. Предвјечни Бог је постао човјек; човјек је задобио у Христу безмјерну мјеру свога раста и бесмртног узрастања. Шта има веће и значајније од тога у времену и вјечности?! У том Догађају анђели су открили нама и свима створењима наш призив и троједну истину људског живота: прослављање Бога на висини, прави пут задобијања мира на земљи и начин стицања добре воље међу људима (ср. Лк. 2, 14). У Богомладенцу се остварује помирење између Бога и људи и поставља темељ истинског мира на земљи и дарује извор добре воље међу људима.

Васкршња порука Митрополита Амфилохија

8:47 минута (1.51 МБ)

Васкршња порука 2016.

 

Христос воскресе!

Ваистину воскресе!

 

Ријеч је Господња, браћо и вјечна сабраћо: "Заиста, заиста Вам кажем: Ако зрно пшенично паднувши на земљу не умре, онда једно остаје; ако ли умре много рода роди" (Јован 12, 24).

Васкршња порука Митрополита Амфилохија 2017. године

12:50 минута (2.21 МБ)

Христос воскресе!

Славећи васкрслога Христа, прослављамо Његово васкрсење, Празник над празницима и молимо се њему вјечној Мудрости, да нам отвори очи срца нашег; да нама и свима људима просвети свјетлошћу свога Васкрсења ум и разум и дарује живот вјечни. Господ Христос је дошао у свијет "као свјетлост, да сваки ко вјерује у Њега не остане у тами" (Јн. 12, 46), дошао је " не да суди свијету, него да спасе свијет" (Јн. 12, 47). "Сваки који вјерује у Њега, ако и умре живјеће, неће умријети вавијек" (Јн. 11, 26).