Audio by title vjerom_kroz_zivot

Емисија од 15. априла 2008

59:08 минута (8.47 МБ)

Емисија од 22. априла 2008

52:18 минута (7.49 МБ)

Вјером кроз живот, 9. октобар 2012

63:39 минута (10.93 МБ)

У вечерашњој емисији 'Вјером кроз живот' слушаћете о Шаховском клубу слијепих 'ЗОРА' који су остварили зарцтано и остали у Првој лиги Црне Горе. Затим ћете чути о организацији слепих из Новог Пазара, примјеру квалитетног рада. Могућности велике, а финансијска средства недовољна. Потом ће нам Секретар савеза слепих Драгиша Дробњак говорити о помагалима за људе без вида. Држава би морала проширити списак помагала за слијепе, чије трошкове рефундира.

Вјером кроз живот, 16. октобар 2012

56:08 минута (9.64 МБ)

У емисији о животу и раду особа са инвалидитетом чујте: 15. октобар је међународни дан бијелог штапа, најпрепознатљивијег обиљежја слијепих. Тим поводом наши саговорници су извршни директор Организације слијепих за Никшић, Шавник и Плужине Горан Мацановић и потпресједник Савеза слепих Србије Јелена Стојановић. Оцјена Мацановића и Стојановићеве је да су препреке за самостално кретање слијепих бројне, а рјешења истих спора.

Вјером кроз живот, 23. октобар 2012

72:58 минута (12.53 МБ)

Душан Драговић поново изабран за Генералног Секретара Параолипијског комитета Црне Горе. Рио Деженеиро је велики изазов за параолимпијце Црне Горе.
Секретар Савеза слепих Србије Драгиша Дробњак тврди да тој невладиној организацији јесте тешко али иду даље.
Фирма Албатрос плус за сајам књига у Београду спремила изненађења и за људе без вида, каже њен власник и директор Јагош Ђуретић.
На музичком концерту под називом "Борско лето" заједно наступили људи без вида и они који немају тај инвалидитет. Добар примјер инклузије.

Вјером кроз живот, 30. октобар 2012

51:56 минута (7.44 МБ)

Причу о јапанској комапанији која израђује дејзи плејере - помагало које олакшава школовање и професионални ангажман људима без вида.
Савез слепих Ногог Сада организовао ревију музичких талената. Међу људима без вида има оних који су музичари за примјер и они који виде.
Матурант Јован из школе у Земуну жели да настави даље школовање. Правни факултет је његов избор.
Након договора са градским властима у Београду почело да ради десет физиотерапеута без вида. Примјер Београдске власти треба да слиједе и друге општине у Србији и шире.

Вјером кроз живот, 20. новембар 2012

55:05 минута (9.46 МБ)

У овој емисији слушајте:
- Интервју са мр Миодрагом Јанковићем, аутором више књига: ''Могућности људи без вида и даље су велика непознаница широј заједници''.
- Пјесникиња без вида Борка Тадића из Бања Луке уз помоћ бијелог штапа самостално се креће: ''И на улици се разбијају предрасуде о слијепима''.
- Округли сто који је недавно одржан у Београду имао је за тему ''Функционална писменост слепих''. Марија и Ненад Вукелић имали су занимљиво излагање: ''Некултура слепих и њихових пратилаца''.

Вјером кроз живот, 4. децембар 2012

58:44 минута (10.08 МБ)

Обиљежен међународни дан лица са инвалидитетом.
Oдлуком Генералне скупштине УН трећи децембар је проглашен за међународни дан особа са инвалидитетом. Тим поводом, организације које окупљају лица са инвалидитетом и баве се заштитом и унапређењем њихових права јавности су се обратили прогласом у којем указују да положај ове популације у Црној Гори није на задовољавајућем нивоу. Посебно су апострофиране примједбе на предлог задлога о социјално и дјечијој заштити.

Вјером кроз живот, 18. децембар 2012

62:19 минута (10.7 МБ)

У овој емисији слушајте:
- Првенство шаховског клуба Зора одиграно протекле недеље у Подгорици
- У Смедереву одржана музичка смотра слијепих и слабовидих Србије
- Упознајемо се са Бањалучком организацијом слијепих
- О занимљивој иницијативи младих из Петровца на Млави

Вјером кроз живот, 25. децембар 2012

67:57 минута (11.67 МБ)

У овој емисији слушајте:
- У школи ''Милан Петровић'' из Новог Сада лицима са инвалидитетом пружа се могућност образовања кроз Основну и Средњу школу: Резултатима препознати у читавој Војводини.
- Интервју са Иваном Костовим, координатором Информатичког центра у Медицинској школи у Београду: Све је већи број слијепих који користе савремена помагала.
- Разговор са Жељком Ковачевићем , студентом из Београда: ''Хоћу и међу видећима да будем понајбољи''.

Вјером кроз живот, 1. јануар 2013

66:43 минута (11.46 МБ)

У овом издању слушајте:
У мултимедијалној сали библиотеке за слијепе Црне Горе одржано вече Бранка Бања Николића, познатог интерпретатора забавне и народне музике из Подгорице.
Предрасуде о људима без вида, рушио je музиком и својим препознатљивим гласом.

Вјером кроз живот, 8. јануар 2013

93:49 минута (16.11 МБ)

У овој емисији слушајте:
На челу Савеза слијепих Црне Горе након 47 година дошло је до промјене. Смијењен је Фадиљ Мучић.
Горан Мацановић, вршилац дужности ИД у интервјуу за наш радио најављује дисконтинуитет са досадашњом праксом.

Вјером кроз живот, 15. јануар 2013

65:37 минута (9.4 МБ)

У овој емисији слушајте:
- Школа за ученике оштећеног вида "Вељко Рамадановић" прославила 95. рођендан - традиција која обавезује и обећава.
- Етнографски музеј у Београду организовао у децембру изложбу скулптура прилагођених људима без вида. Аутор изложбе Драган Чолаковић Шиља каже: "Искуство које треба понављати"
- Предсједник Црвеног крста Србије Драган Радовановић, најављује значајне активности у овој години. "Нећемо заборавити ни особе са инвалидитетом".
- Тања Стојановић од прије два мјесеца ангажована као професионални асистент у Савезу слепих Србије. О кратко искуство Стојановићева оцјењује као драгоцјено и необично.

Вјером кроз живот, 5. фебруар 2013

74:03 минута (10.6 МБ)

Eмисија о животу и раду особа са инвалидитетом
У овој емисији слушајте:
- У Подгорици је 4. фебруара промовисан пројекат "Социјална димензија у високом образовању" којег заједнички реализују Удружење младих са хендикепом из Црне Горе, Србије и Македоније - помаци на овом пољу су видљиви али далеко од задовољавајућих.

Вјером кроз живот, 12. фебруар 2013

76:28 минута (13.13 МБ)

Eмисија о животу и раду особа са инвалидитетом.
У овој емисији слушајте:
- Посланици социјалистичке народне партије у Скупштини Црне Горе протекле недеље предали су скупштениску процедуру предлог Закона о измјенама и допунама Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању лица са инвалидитетом. У интервјуу за наш радио посланик СНП-а Снежана Јоница каже: "Мора се знати гдје се троше и ко то ради, средства из фонда за професионалну рехабилитацију и запошљвање лица са инвадидитетом". Скоро 17 милиона евра за протекле три и по године нико не зна гдје је и ко потрошио.
- "Протеклу годину иако је била изборна у Савезу слепих Србије нијесу обиљежила подвајања нити груписања у разне таборе" каже секретар те организације Драгиша Дробњак.

Вјером кроз живот, 19. фебруар 2013

57:34 минута (9.88 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом:

- Суботица је први град у Србији која је отпочела систем инклузивног образовања и укључивања дјеце са инвалидитетом у редовне школе

- Разговор са Сањом Пањешковић, представницом глобалне фармацеутске компаније из Београда

- Извјештај са књижевног конкурса Савеза слепих Србије за прошлу годину

- "Светосавље је у нама" - назив је књижевног конкурса који су заједничи организовали СПЦО и Савез Слепих у Србцу - Србија.

- СД "Напредак" из Београда разноврсно у својим активностима.

Вјером кроз живот, 5. март 2013

56:14 минута (9.65 МБ)

У овој емисији слушајте:

- Одржана редовна изборна скупштина спортскорекеативног друштва слијепих Подгорица. Веселин Вујовић и Игор Томић, остају на мјестима предсједника извршног одбора друштва.

- Библиотека Савеза слепих Србије одпочела са реализацијом пројека ангажовање волонтера за снимање књига намијењиних прије свега, ученичкој популацији.

- Мирослав Радовановић власник је првог интернет радија намијењеног људима без вида. Он тврди да слушаност расте и у популацији која нема инвалидитет.

Вјером кроз живот, 12. март 2013

62:26 минута (8.94 МБ)

У вечерашњем издању емисије слушајте интервју са Извршним Директором Савеза родитеља дјеце са тешкоћама у развоју "Наша иницијатива" Милисавом Кораћем. Примјена закона је слабији дио односа друштва према овој популацији.

Вјером кроз живот, 07. мај 2013

74:33 минута (12.8 МБ)

- Репрезентација Црне Горе учествоваће на отвореном првенству Италије у Атлетици за особе са инвалидитетом које се одржава од 10. до 12. овог мјесеца у Гросету. Циљ - А норме које обезбеђују директан пласман на светско првенство за особе са инвалидидтетом које ће бити одржано у јулу у Лиону.

- Појединачно шаховско првенство за слијепе Црне Горе ће бити одржано од 09. до 12. маја у Бару. Очекују се занимљиве партије и неизвјестан исход до последњег кола.

- Интервју са дугогодишњим секретаром Савеза слепих Србије Драгишом Дробњаком који је отишао у пензију. Дробњак се сјећа почетака у савезу али и искушења кроз које је пролазио и он и организација

- Разговор у библиотеци за слијепе "Др Милан Будимир" у Београду. Књижевни фонд све богатији у различитим формама које су доступне људима без вида.

Вјером кроз живот, 04. јун 2013

58:27 минута (8.37 МБ)

У евој емисији слушајте:

- доскорашњи посланик у Скупштиници Црне Горе, секретар за међународне односе Позитивне Црне Горе поводом усвајања Закона о социјалној и дјечијој заштити за радио Светигору каже Неадекватан однос државе према лицима са инвалидитетом успориће европски пут Црне Горе

- одржано шаховско првенство слијепих "Зора" Најбољи Радован Дамјановић

- на отвореном првенству за атлетичаре са инвалидитетом оджано у Вараждину у Хрватској репрезентативци Црне Горе осстварили врло добре резултате.

Вјером кроз живот, 9. јул 2013

59:34 минута (8.53 МБ)

Хор Свети Козма Етолски наступио у Библиотеци Слијепих

У овом издању емисије "Вјером кроз Живот" чујте снимак концерта хора школе вјеронауке "Свети Козма Етолски" при Саборном Храму Христовог Васкрсења.

Вјером кроз живот, 23. јул 2013.

61:05 минута (10.49 МБ)

-Законски рок за прилагођавање јавних објеката, стамбених зграда особама са инвалидитетом истиче у августу ове године. У интевју Радију Црне Горе програм асистент Удружења младих са хендикепом Црне Горе Мирослава Мима Ивановић најављује да ће тражити судску заштиту и додаје да ако Скупштина не поштује законе које доноси, како очекивати да то други ураде.

- Делегација Савеза слепих Србије посјетила организацију људи без вида у Словенији. Најављена активнија и конкретнија сарадња.

Вјером кроз живот, 27. август 2013

62:47 минута (10.78 МБ)

У оквиру програма Барски љетопис у граду под Румијом одржано вече посвећено крижевници Љубици Зековић. Ауторка без вида преставила се између осталог и са три романа - "Миља", "Ево га мој син" и "Давни мирис сјенокоса".

Вјером кроз живот, 24.септембар 2013.

39:11 минута (6.73 МБ)

- интервју са Аном Вукмировић из Министарства рада и социјалне политике Владе Републике Србије

- сазнајте због чега су све мање активности у организацији слијепих у Смедеревској Паланци

- шабачка организација људи без вида све активнија на пољу организације трибина, семинара и округлих столова на којима се говори о заштити и унапређењу права лица са инвалидитетом каже први човјек те организације Лука Младеновић.

Вјером кроз живот, 15. октобар 2013.

71:09 минута (10.19 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом.

У овој емисији слушајте снимак свечане вечери поводом 5. година постојања Библиотеке за слијепе Црне Горе.

Вјером кроз живот, 29. октобар 2013

63:41 минута (10.93 МБ)

-15. октобар је међународни дан бијелог штапа, најпрепознатљивијег помагала за људе без очног вида. Тим поводом у барском хотелу "Сидро" одржано је традиционално савјетовање на којем су учеће поред чланова Савеза слијепих Црне Горе узеле и колеге из Србије и Македоније. Тема овогодишњег савјетовања.

- Самостално кретање у микро и макро простору са посебним освртом на философију самосталног живљења.

Вјером кроз живот, 5. новембар 2013

70:27 минута (10.09 МБ)

"Самостално кретање уз помоћ бијелог штапа" је била тема поподневног рада првог дана међународног савјетовања поводом 15. октобра, свјетског дана бијелог штапа, а које је одржано 18. - 20. прошлог мјесеца у барском хотелу "Сидро". Емисија је у цјелости посвећена овом догађају и расправи на ту тему.

Вјером кроз живот, 19. новембар 2013.

44:18 минута (7.6 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом.

- У Подгорици свечано отворене нове просторије Параолимпијског комитета Црне Горе

- Пас водич као самостални помагач особама без очног вида.

Вјером кроз живот, 26. новембар 2013.

74:55 минута (12.86 МБ)

- Београд је још једном био успјешан домаћин свјетских шаховских такмичења. Овога пута за таблом од 64 поља били су омладинци и припаднице њежнијег пола.
- Интервју са Тањом Пријић из Министарства рада и социјалне политике у Влади Републике Србије.
- Мирослав Ђорђевић тврди да је зајечарска организација слепих све успјешнија на пољу заштите и унапређења положаја људи без очног вида.
- Слово мр Ранка Бурића о брајевом писму.

Вјером кроз живот, 3. децембар 2013.

58:46 минута (10.09 МБ)

Трећи децембар је међународни дан особа са инвалидитетом. Тим поводом на Универзитету Црне Горе одржан је округли сто на тему приступачности. Доносимо најзанимљивије акценте са тог догађаја.

 

Вјером кроз живот, 17. децембар 2013.

40:03 минута (6.88 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом.

Ресoрни центар за дјецу и младе са инвалидитетом из Подгорице обиљежио 65 година постојања. Тим поводом одржана је свечана академија, а ова емисија биће у потпуности посвећена том догађају.

Вјером кроз живот, 31. децембар 2013.

52:14 минута (8.97 МБ)

У овој емисији слушаћете интервју са предсједником Параолимпијског комитета Црне Горе Игором Томићем, поводом резултата остварених у 2013. години и очекивања од године пред нама.

 

Вјером кроз живот, 14. јануар 2014

59:43 минута (10.26 МБ)

У овој емисији слушајте интервју са предсједницом Савеза параплегичара Црне Горе Наташом Боровић, поводом рада те организације у прошлој и планова за ову годину.


Вјером кроз живот, 21. јануар 2014

54:27 минута (9.35 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом.
У овој емисији слушајте:

- Разговор са Драгишом Дробњак, бившим дугогодишњим секретаром Савеза слепих Србије.

- Освештане просторије Савеза слепих Србије.

- Завршено првенство у куглању за слијепе и слабовиде у Србији.

Вјером кроз живот, 28. јануар 2014

56:56 минута (9.77 МБ)

У овој емисији слушајте:
- У Новом Саду одржано 40. првенство слијепих у голбалу.
- У Нишу завршено 48. шаховско екипно првенство.
- Разговор са представником шаховског клуба Ан пасан о протеклој години.

Вјером кроз живот, 4. фебруар 2014.

69:07 минута (11.87 МБ)

У овој емисији слушајте:

- Новосадска организација слепих у ишчекивању вриједне донације из Јапана.
- О организацији људи без вида у Сенти.
- Контактна сочива корак испред наочара.

Вјером кроз живот, 18. фебруар 2014

76:05 минута (13.06 МБ)

У вечерашњој емисије слушаћемо:

- У савезу слепих Србије, тачније у школи "Вељко Рамадановић" уручене награде најбољим ученицима.
- И вечерас говоримо о новим помагилма за слијепе.
- О активностима организације слијепих у Пожаревцу.

Вјером кроз живот, 25. фебруар 2014

61:13 минута (10.51 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом.

У овој емисији слушајте:

- НВО "Искра живота" основана је 2011. године. О циљевима и задацима ове НВО за наш радио говорио први човјек исте, Велизар Обрадовић, који и најављује хуманитарно вече младих гуслара за 1. март ове године које ће бити одржано у подгоричком хотелу Бамбис са почетком у 20 часова.

- "Савез слепих Србије" организовао је трибину на тему "Право и реалност запошљавања слепих и слабовидих" у тој држави. Слушајте најзанимљивије акценте са поменуте трибине.

Вјером кроз живот, 4. март 2014.

69:55 минута (12.01 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- Разговор са предсједником "Ресурсног центра за дјецу и младе" из Подгорице г. Зораном Бошковићем, поводом издавања прве читанке за ученике 4. разреда.
- У градској организацији савеза слијепих из Новог Сада обиљежен дан активииста.

Вјером кроз живот, 18. март 2014.

90:46 минута (13 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:

- Градска организација савеза слепих из Београда одржала традиционалну манифестацију "Рукама до светлости".
- Милан Стошић, предсједник савеза слепих Србије био је кандидат за посланика републичког парламента.
- О Милошу Пржићу, успјешном младом студенту без очног вида који живи и учи у Смедереву.

Вјером кроз живот, 25. март 2014

49:43 минута (8.54 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

- У мултимедијалној сали савеза слијепих Црне Горе, у петак 19. марта ове године, одржана је  трибина о оралној њези, на којој је говорио специјалиста стоматолог г. Кемал Шахмановић. Вечерашња емисија у потпуности је посвећена овом догађају.

Вјером кроз живот, 1. април 2014.

50:52 минута (8.73 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом.

У овој емисији слушајте:
- Разговор са Николом Ђукићем, четвороструким прваком Црне Горе у шаху поводом посјете шаховском клубу слијепих Зора.
- Удружење младих са хендикепом Црне Горе заједно са партнерима организовало акцију у којој су учествовали јавне личности, а у којој су покушали да изврше симулацију њиховог кретања у инвалидским колицима и уз помоћ бијелог штапа. Тим поводом разговарали смо са извршном директорком удружења Марином Вујачић.

Вјером кроз живот, 8. април 2014

75:15 минута (12.92 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У библиотеци слијепих у Подгорици одржана промоција књиге ¨Основи медицинске масаже¨, професора Новака Ражнатовића. Вечерашња емисија у потпуности је посвећена овој промоцији.

Вјером кроз живот, 22. април 2014.

70:31 минута (12.11 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом.

У овој емисији слушајте:
- Причу преузету са РТ Републике Српске о Гојку Самарџићу из Берковића, човјеку без вида, који студира у Подгорици
- Прилог са представљања књиге "Дрогу нисам пробала, а смрт јесам" ауторке Нине Рајковић
- "Савез слепих Војводине" обиљежио 65 година од оснивања и 35 година рада покрајинске библиотеке Омер Маринков

Вјером кроз живот, 29. април 2014

54:20 минута (9.33 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
Поводом 23. априла, свјетског дана књиге и заштите ауторских права, у библиотеци за слијепе Црне Горе, одржано је вече посвећено Брајевом писму. На вечери су учествовали Божидар Денда, директор библиотеке за слијепе те ученици Миљан и Бојана Оташевић, Анђела Драговић и Никола Зекић. Емисија је у цјелости посвећена овој занимљивој вечери.

Вјером кроз живот, 6. мај 2014

71:38 минута (12.3 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- Излагање мр Ранка Бурића на тему "Између воље за моћи и научене беспомоћности", у којем се аутор осврће на положај слијепих интелектуалаца у друштву.
- У савезу слепих Србије одржана трибина на тему "Заштита података о личности". Један од излагача био је и бивши секретар савеза Драгиша Дробњак, који саопштава своје утиске.

Вјером кроз живот, 13. мај 2014

68:31 минута (11.77 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- Златомир Боровница успјешно је организовао 12. пјесничку манифестацију “Ноћ боема”, која је посвећена сјећању на Мирослава Мику Антића.
- О Јелени Стојановић, потпредсједници савеза слепих Србије.

Вјером кроз живот, 3. јун 2014.

73:07 минута (12.55 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- Горан Мацановић, вд извршног директора савеза слијепих Црне Горе: Морамо мијењати себе, да бисмо мијењали свијет у коме живимо.
- Мирку Врачевићу из Београда недостатак очног вида није сметао да буде успјешан студент на Теолошком факултету.

Вјером кроз живот,10. јун 2014

60:41 минута (10.42 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- Интервју са капитеном шаховског клуба слијепих Зора и селектором шаховске репрезентације Црне Горе Савом Благојевићем поводом одржаног првенства Црне Горе
- Златомир Боровница, члан међуопштинске организације савеза слепих у Инђији објавио 20 књига. Чућемо и његову животну причу.

Вјером кроз живот, 24. јун 2014

84:17 минута (14.47 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом.

У библиотеци за слијепе Црне Горе одржана је трибина на тему "Анксиозност и страхови". Предавач је био проф. др Борислав Митрић, а вечерашња емисија у потпуности је посвећена овом догађају.

Вјером кроз живот, 8. јул 2014.

61:55 минута (10.63 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У ово емисији слушајте:
- интервју са предсједником Параолипијског комитета Игором Томићем. Повод – резултати параолимпијских атлетичара и стонотенисера.
- разговор са дугогодишњим активистом и секретаром Савеза слепих Србије Драгишом Дробњаком на тему како се постаје члан те организације и како остварити права која то чланство обезбеђује.

Вјером кроз живот, 14. јул 2014

77:40 минута (13.34 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом.

У овој емисији слушајте:
- У библиотеци за слијепе Црне Горе одржана промоција књиге ".

 

Вјером кроз живот, 22. јул 2014

76:15 минута (13.09 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- Разговор са десетоструким прваком у читању и писању на Брајевом писму
- Како ради „Савез слепих јужне српске покрајине Косова“
- Разговор са Срећком Аврамом, капитеном шаховске репрезентације Србије
- О новом интернет порталу за слијепе из Србије говори Никола Ђурковић

Вјером кроз живот, 29. јул 2014

48:23 минута (8.31 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом.

У овој емисији слушајте:
- Разговор са Драганом Поповићем Курузлијом поводом објабљивања нове књиге.
- Разговор са Милком Тарбут, побједницом књижевног конкурса "Светосавље је у нама".

Вјером кроз живот, 5. август 2014

60:32 минута (10.4 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- Причу о међуопштинској организацији савеза слепих Северни Банат.
- О дому слепих у Панчеву "Збрињавање".
- О радију, хобију проф. Драгана Радосављевића.

Вјером кроз живот, 19. август 2014

78:45 минута (13.52 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- У организацији Министарства вањских послова и европских интеграција Црне Горе у Подгорици је одржан округли сто на тему "Процес интеграција са ЕУ и особе са инвалидитетом". На скупу су говорили главни преговарач у процесу преговора са Европском унијом Александар Андрија Пејовић, предсједник одбора за родну равноправност у Скупштини Црне Горе Нада Дробњак, секретар министарства рада и социјалног старања Никола Дедејић, извршна директорка Удружења младих са хендикепом Црне Горе Марјана Горановић и министар за људска и мањинска права Суад Нумановић.

Вјером кроз живот, 2. септембар 2014. године

66:30 минута (9.53 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- Разговор са Драгишом Г. Боровићем, познатим културним послеником међу људима без очног вида.
- Причу о Фаредину Даутију из Урошевца, члану градске организације савеза слијепих из Београда, познатом музичару и спортисти.

Вјером кроз живот, 9. септембар 2014

31:20 минута (5.38 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- Разговор са Игором Томићем, предсједником параолимијског комитета Црне Горе, поводом недавног завршеног Европског првенства у Велсу.

Вјером кроз живот, 16. септембар 2014

44:26 минута (7.63 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- Разговор са Гојком Самарџићем, студентом Правног факултета у Подгорици и сарадником нашег радија о студирању на високошколским установама у Црној Гори и перспективи младих људи са инвалидитетом након завршених студија.

Вјером кроз живот, 30. септембар 2014

69:35 минута (11.95 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У вечерашњој емисији слушајте:
- Извјештај са округлог стола одржаног поводом нацрта закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом.
- Интервју са директором библиотетке за слијепе Црне Горе, Божидаром Дендом поводом 8 године постојањања те установе.

Вјером кроз живот, 14. октобар 2014

77:17 минута (13.27 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- Интервју са извршним директором "Савеза слијепих Црне Горе" Гораном Мацановићем, поводом 15. октобра,  међународног дана бијелог штапа.

Вјером кроз живот, 28. октобар 2014

67:13 минута (11.54 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- Представљање Културног центра "Хомер", односно њихове позоришне групе коју углавном чине људи без очног вида. За сада имају двије позоришне представе, а у припреми је и документарни филм.

Вјером кроз живот, 4. новембар 2014

66:04 минута (7.56 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- Разговор са Драгишом Дробњак, дугогодишнињим активистом "Савеза слепих Србије" поводом усвајања више значајних закона везаних за полажај лица са инвалидитетом у републици Србији.
- Разговор са Бранком Сузићем првим човјеком "Савеза слијепих Републике Српске" о новостима из живота особа без очнога вида.
- Разговор са Недељком Ложајићем о последњем завршеном конгресу слијепих есперантиста.

Вјером кроз живот, 18. новембар 2014

71:28 минута (12.27 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом.

У овој емисији послушајте комплетан снимак са промоције збирке прича књижевника без вида Драгана Поповића Курузлије под називом "Сутра је тамо", која је одржана у просторијама "Савеза слијепих Црне Горе" у Подгорици.

Вјером кроз живот, 2. децембар 2014

73:25 минута (12.61 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слуајте:
- Параолимпијски комитет Црне Горе свечано обиљежио 5. година пуноправног чланства у "Међународном параолимпијском комитету" и 7. година од оснивања.
- Завод за запошљавање Црне Горе представио пројекат који за циљ има подстицање професионалне рехабилитације и запошљавање лица са инвалидидтетом.

Вјером кроз живот, 9. децембра 2014. године

56:13 минута (9.65 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- У Црној Гори обиљежен 3. децембар, међународни дан особа са инвалидитетом.
- Влада Црне Горе усвојила предлог закона о заштити потрошача по којем се трговинским радњама намеће обавеза да обавјештења о артиклима истичу и на Брајевом писму.
- Чућемо и о пројекту будућности у школи за ученике са оштећеним видом "Вељко Рамадановић" у Земуну.

Вјером кроз живот, 16. децембар 2014

52:36 минута (9.03 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

-Међународни дан људских права 10. децембар обиљежен је и ове године у Црној Гори округлим столом на којем је тема била приступачност лицима са инвалидитетом. У вечерашњој емисији слушаћете најзанимљивије детаље са овог округлог стола гдје су учествовали поред представника државних институција и чланови међународних организација. -Истог дана, чланови "Удружења младих са хендикепом Црне Горе" одржали су протестни скуп јер се о њиховим правима говорило у Скупштини која није приступачна онима који су у инвалидским колицима.

Вјером кроз живот, 30. децембар 2014

51:57 минута (8.92 МБ)

Емисја о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- Разговор са предсједником параолимпијског комитета Црне Горе Игорем Томићем, који говори о резултатима у 2014. и плановима за наредну годину.

Вјером кроз живот, 13. јануар 2015.

68:16 минута (11.72 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:

- Завршено првенство шаховског клуба слијепих "Зора" из Подгорице.
- Интервју са министром рада и социјалне политике Владе Србије о положају лица са инвалидитетом у Републици Србији.
- О удружењу "Хомер" из Београда, које је прославило 20 година постојања.

Вјером кроз живот, 20. јануар 2015

66:46 минута (11.46 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:

- Први свјетски рат и инвалидска питања.
- Раговор са Војином Перићем, предсједником "Савеза слијепих Хрватске".
- Животну причу Златка Салиховића, члана међуопштинске организације слијепих у Пожаревцу.

Вјером кроз живот, 3. фебруар 2015

51:12 минута (8.79 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом:

Протекле недеље организован је округли сто на којем је промовисан прототип издања буквара на Брајевом писму, који је плод сарадње Савеза слијепих Црне Горе и амбасаде САД у Црној Гори. Вечерашња емисија у цјелости је посвећена том догађају.

Вјером кроз живот, 10. фебруар 2015

77:50 минута (13.36 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом.

У овој емисији слушајте:
- Разговор са Миланом Стошићем, првим човјеком "Савеза слепих Србије".
- О перипатологији, у разговору са проф др Весна Жигић.
- Одржана изложба стваралаштва особа са инвалидитетом.

Вјером кроз живот 17. фебруар 2015

62:48 минута (10.78 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- Интервју са секретаром Савеза слепих Србије Бранком Бркић која говори о активностима у протеклој и плановима за ову годину.
- О планираним активностима библиотеке за слијепе Србије која жели да озвучи свој интернет сајт.
- Разговор са Цветком Аврамом, побједником 35. конкурса Савеза слепих Србије у категорији поезије.

Вјером кроз живот, 24. фебруар 2015

71:27 минута (12.27 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- Разговор са Василијем Толапчијевим, представником савеза слијепих Бугарске.
- О одржаној тромјесечној обуци у описмењавању на Брајевом писму у Кикинди.

Вјером кроз живот, 3. март 2015

63:33 минута (10.91 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

- У овој емисији слушајте разговор са новим-старим директором Ресурсног центра за дјецу и младе у Подгорици Зораном Бошковићем, о започетим активностима, али и о новим изазовима пред том васпитно-образовном установом у овој години.

Вјером кроз живот, 10. март 2015

64:21 минута (11.05 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У вечерашњој емисији слушајте разговор са генералним секретаром Удружења параплегичара Подгорице Дејаном Башановићем и координатором правног тима у тој НВО Александром Поповић.

Вјером кроз живот 24. март 2015

68:51 минута (11.82 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У вечерашњој емисији слушајте тонски запис са промоције ЦД-а поеме "Јама", коју је објавила библиотека за слијепе Црне Горе.

Вјером кроз живот, 31. март 2015

51:49 минута (8.9 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом.

У Подгорици је протеклог петка одржан округли сто на тему запошљавања лица са инвалидитетом, а поводом завршетка пројекта "Будимо креативни заједно". Вечерашња емисија у потпуности је посвећена овом догађају.

Вјером кроз живот, 7. април 2015

67:57 минута (11.67 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом:

У овој емисији слушајте:
- Посланици Скупштине Црне Горе завршили расправу о предлогу закона по којем ће се омогућити незапосленим лицима са инвалидитетом право на надокнаду до запослења.
- Одржано друго коло у шаховском купу Црне Горе.
- Представљамо Вам и спортско друштво Напредак из Београда и фондацију "Здрав живот".

Вјером кроз живот, 14. април 2015

71:22 минута (12.26 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овоје емисији слушајте:
- Најзанимљивије акценте са парламентарног одбора који је засиједао протекле седмице, а једна од тема била и положај лица са инвалидитетом у Црној Гори.
- О награди "Филип Вишњић".
- Звучни часопис "Круг" из Тузле прославиио 200. број од излажења.

Вјером кроз живот, 21. април 2015

67:06 минута (11.52 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом:

У овој емисији слушајте предавање Ранка Бурића из Београда на тему "Слепоћа и комензација - оглед о преосталим чулима".

Вјером кроз живот 28. април 2015

49:44 минута (8.54 МБ)

Из садржаја вечерашње емисије издвајамо:

Разговор са предсједником Параолимпијског комитета Црне Горе Игором Томићем.

Уснуо у Господу један од оснивача шаховског клуба слијепих "Зора" Блажо Стојановић.

Вјером кроз живот, 05.05.2015

66:19 минута (9.5 МБ)

У овој емисији слушајте:

- причу о библиотеци за слијепе др Милан Будимир из Београда.
- разговор са капитеном шаховског клуба слијепих "Зора" Савом Благојевићем.
- извјештај са скупштине Савеза слијепих Војводине

Вјером кроз живот, 12. мај 2015

79:39 минута (13.68 МБ)

У овој емисији слушајте тонски запис са пјесничке вечери Ранка Јововића која се одржала у библиотеци слијепих Црне Горе.


Вјером кроз живот 19. мај 2015

70:18 минута (12.07 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом

У овој емисији слушајте:
- Удружење параплегичара Црне Горе одржало округли сто на тему "Репродуктивно здравље и право на родитељство особа са инвалидитетом".
- О издради бијелих штапова.
- Интервју о помагалима за слијепе са Златком Собоћан.

Вјером кроз живот,2. јун 2015

58:12 минута (10 МБ)

У овој емисији слушајте разоговор са матурантима Ресурсног центра за дјецу и младе у Подгорици Мирнесом Рамовићем, Анђелом Драговићем и њиховом разредном Мирјаном Ђукић.

 

Вјером кроз живот, 5. април 2016

63:40 минута (9.12 МБ)

Емисија о животу и раду особа са инвалидитетом. У овој емисији слушајте:

- информације о спорту

- представљамо удружење слијепих из Жабљака и Пљеваља

- представљамо НВО Хомер