Протомајстор Момчило Станојевић: Освећење саборног храма у Бару је од васељенског значаја

dsc_0002"Дошао је и тај дан, дуго очекиван, дуго мољен и измољен од Господа и Светог Јована Владимира. Приближава се дан васељенске радости, дан освећења Саборног храмa Светог Јована Владимира, дан коме се сви радујемо. Дан када ћемо у вину окупати Свети Престо и у њега положити Свете Мошти, када ће Његова Светост Јерусалимски Патријарх, на велику радост свих верника, са Патријархом Српским и представницима осталих помјесних цркава, са много епископа и архијереја, у недјељу 25. септемба освештати Саборни храм Светог Јована Владимира а потом у њему служити Свету Архијерејску Литургију, за коју могу слободно рећи - Небеску Литургију"- каже инжењер и протомајстор Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару г. Момчило Станојевић

У суботу 24. септембра, освећењу ће предходити Свечана духовна академија у порти храма, док ће се, у склопу свечаности, у понедјељак 26. септембра са почетком у 20 часова, такође у порти храма испред главног улаза, одржати величанствени концерт у трајању од три сата,.

Станојевић са радошћу истиче да су остала још само два дана до дочека свих гостију и најрадоснијег чина, од васељенског значаја, освећења храма у Бару, којим нису добили само Бар и Црна Гора већ и читава Васељена.

,,Као што видите управо се постављају престоне иконе на иконостасу, врши се завршна декорација камене пластике, завршава се фреска Десетог великог сабора на Криту, која се, што је врло интересантно, налази тачно испод мозаика Воздвижења Часног Крста на коме су ликови Светог Цара Константина и Царице Јелена, који је и сазвао Први васељенски сабор. Интересантно је још и да је датум одржавања Првог и Десетог великог сабора управо исти, а то је17. јун" - објашњава протомајстор Станојевић.

Станојевић наглашава и велики одзив наших сестара које чисте и украшавају, не само унутрашњост храма , него и читаву порту, као и вјерног народа који долази доносећи букете цвијећа како би њиме украсили храм, а прије свега престоне иконе на иконостасу.

,,Овом приликом позивам на освећење Саборног храма у Бару све који могу, а и оне који не могу да дођу, јер је ово непоновљив тренутак у животу.Недавно ми рече један старац одавде: - Част ми је што сам живио у времену када се градио храм Светог Јована Владимира"- каже протомајстор Момчило Станојевић.

Санојевић је најприје заблагодарио Његовом Високопреосвештенству Архиепископу цетињском Митрополиту црногорско-приморском Г.Амфилохију који је, по његовим ријечима, усмјерио своје даноноћне молитве и све своје своје снаге и средства која је имао како би се овај храм завршио у рекордном времену. Он је заблагодарио свим добротворима и приложницима који су помогли да се радови заврше, а посебно мајсторима који су, вриједно радећи, овдје били даноноћно.

Протонеимар Саборног храма у Бару г. Момчило Станојевић пожелио је да нас ова Светиња све сабере, окупи и призове братском загрљају, загрљају љубави и праштања.

,,У то име добро сте дошли сви!!!" - позива на освећење Саборног храма у Бару протомајстор Станојевић.

Слободанка Грдинић

Жељко Ђуровић