Петровски број „Светигоре“

  • Наслов: Rajo Vojinovic
  • Албум: razgovori
  • Година: 2012
  • Величина: 5:32 минута (975.76 КБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Иако није протекло много дана од претходног до новог броја „Светигоре», то не умањује садржај, нити квалитет овог новог 217. петровског броја образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Овај број је настао у периоду Петровског поста и углавом је захватио теме везане за јунско-јулске празнике.

Како је Црква рођена на Педесетницу, тако се и седмице у црквеном календару почињу бројати од тога дана, па и овај приказ ћемо кренути тим редом. На академији у Будви, поводом славе града Свете Тројице (Педесетнице) протосинђел мр Кирило Бојовић, уредник часописа Светигора одржао је  предавање на тему „Света Тројица", које у цјелости можете прочитати у новом броју часописа. Света Тројица је и слава храма у Враки у Албанији, о чему говори кратка репортажа. Колико српски, толико је и албански «Апостол српске Галилеје» - свети краљ Владимир, како га је назвао игуман Петар (Драгојловић), чију комплетну бесједу о том светитељу можете прочитати у новој «Светигори».

Послије празника Свете Тројице, светога Константина и Јелене, светога краља Владимира, следећи највећи јунски празник је Видовдан - најсвјетлији и најопјеванији српски празник, свијетли по својој побједи над смрћу, по свом васкрсењу.  „Прослављајући Видовдан, ми побједу прослављамо", назив је бесједе Његовог високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, која стоји на почетку броја. О прослави Видовдана на Космету и Васојевићима говоре репортаже. Ове године су додијељене, већ по традицији нове Видовданске повеље. Заступљена је и видовданска поезија.

Дакле, овај број је припреман у току поста, који претходи празнику светих  Петра и Павла. Да би боље разумјели смисао и значај тог празника и припреме за њега помоћи ће вам текст јеромонаха Иринеја (Стинберга) „По свој земљи изиђе благост њихова".

У овом броју се завршава оглед др Ксеније  Кончаревић о женском монаштву који је «Светигора» објавила у шест дјелова. На наки начин, женско монаштво је и тема предавања Митрополита Амфилохија „Марија је бољи дио изабрала", које је одржано у манастиру Дуга на Васкрс ове године, приликом сабора женског монаштва код нас.

«Светигора» се на неколико страница опростила од протојереја-ставрофора Радована Биговића, који се упокојио 31. маја ове године. „Вјера данас" је назив предавања овог почившег великог трудбеника на њиви Господњој Српске православне цркве, које је смјештено међу странице посвећене успомени на њега. Ту су и помен слуги Господњем Петру Тодоровићу и сјећање на Павића Радовића.

О Мартинићкој бици и чуду светог Петра Цетињског пише Милутин Вековић, а поводом актуелне теме везане за обнову капеле на Ловћену, прочитајте чланак Јована Маркуша «Вапаји кнеза Михаила Петровића Његоша за Ловћенском светињом».

Нови број доноси и путопис из Њемачке који потписује Аполон Мишченко. Александар Вујовић  је написao репортажу о прослави матуре богословаца шеснаесте генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског.

На самом крају из хроника сазнајте шта се значајно збивало у свијету, помјесним Црквама, отачаственој Цркви и Митрополији црногорско-приморској.

 

О новом петровском броју говори оперативни уредник часописа Рајо Војиновић