"Да се не заборави" - Изложба фресака поводом петогодишњице погрома Срба на Косову и Метохији

У свечаној дворани, која служи и као галерија, у Парохијском дому Храма Светога Саве у Београду, у уторак 17. марта отворена је изложба копија фресака и икона манастира са Косова и Метохије. Иѕложба је допуњена фотографијама које свједоче о тешком животу косвскометохијских Срба. Копије фресака и икона урадили су студенти Високе школе – Академије Српске православне цркве за умјетност и Консервацију из Београда, а седамдесетак изложених фотографија урадио је млади фоторепортер Јовица Вратница. Изложбу, под насловом "Да се не заборави", отворио је његово Преосвештенство викарни епископ хвостански Г. Атанасије Ракита. О значају ових радова као симбола памћења говорио је декан ове Академије протојереј ставрофор др проф. Радомир Поповић.

Академија Српске Православне Цркве за умјетност и консервације, као што јој и име каже, поред осталог припрема младе умјетнике да живопишу фреске и иконе. На годишњицу погрома Срба на Косову и Метохији, 17. марта 2005. године, студенти ове академије, као својеврстан подстицај памћењу, приредили су изложбу копија фресака са Косова и Метохије.

Прва изложба копија косовскометохијских фрески и икона приређена је у Галерији фресака, а отворио ју је Његова Светост Патријарх Српски Господин Павле. Последњих година ове исзложбе под именом "Да се не заборави" приређују се у Парохијском дому Светосавског храма. Изложба радова београдских студената претходних година обилазила је галерије по великим градовима по свијету, а ове године ће бити отворена и у Паризу.

Радове на овој изложби урадили су студенти у класи професора фрескописа и иконописа Горана Јанићијевића и Тодора Митровића. Фоторепортер Јовица Вратница, чији су преци пореклом из Пећи, често у последњих двије и по године борави на Косову и Метохији где је снимио око хиљаду фотографија који свједоче о тешком животу српског народа.