Bona fides - Φилософија као политика

Tagged:
  • Наслов: Djordje Vukadinovic
  • Албум: Bona fides
  • Година: 2014
  • Величина: 60:00 минута (10.3 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

У овој емисији бавићемо се политичким наукама, које се налазе у тијесној вези са философијом, која политику обликује и усмјерава.

У овом издању емисије Бона фидес можете слушати предавање Ђорђа Вукадиновића „Филозофија као политика" које је у оквиру циклуса интерактивних предавања „Филозофија као..." недавно одржано у Филозофском кафеу Културног центра Зрењанина.

Ђорђе Вукадиновић у свом предавању полази од става да филозофија данас више није могућа и да она тренутно има још само два облика у којима обитава. Она постоји као беживотна академска форма која је у неком смислу ирелевантна, осим за оне који се њоме уско стручно баве. Школски појам филозофије, дакле, нема утицаја и од ње ништа не зависи. Оно што је од филозофије живо, то је њена политичка димензија која је, по Вукадиновићевом мишљењу, једино опстала. „Током историје филозофије отпадали су различити аспекти филозофије, тако што су природне и друге друштвене науке преузимале оно чиме се филозофија на својим почецима бавила, оно што се заправо под филозофијом подразумевало. Космолошким и осталим проблемима баве се неке друге науке, а филозофија се оголила и сада постоји, прије свега, као политика."