Audio by album bona_fides

Bona fides - Сјећање на проф. др Радомира Лукића

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Пред Вама је прво издање магазина о друштвеним наукама Bona fides. Овим термином римски правници означавали су оно што се сматрало часним, поштеним и учињеним у доброј вери.

Прва епизода посвећена је Радомиру Д. Лукићу почившем члану Српске академије наука и уметности, редовном професору Правног факултета Универзитета у Београду, теоретичару правних наука, а поводом 100. годишњице рођења и 15 година од упокојења овог знаменитог правника. У овој емисији можете чути један од ријетних тонских записа са гласом професора Лукића, али и његову кратку биографију, а припремили смо и андегдоте које да данас радо препричавају његови бивши студенти.

Од следеће емисије гост у нашем студију биће и адвокат Југослав Крповић који ће одговарати на Ваше правне недоумице које можете послати на [email protected]

Bona fides - Слободан Јовановић - прво име српске правне науке

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Пред Вама је друго издање магазина о друштвеним наукама Bona fides. Овим термином римски правници означавали су оно што се сматрало часним, поштеним и учињеним у доброј вери

Слободан Јовановић је био српски правник, историчар, књижевник и политичар, потпредседник Министарског савета Краљевине Југославије, председник Министарског савета Краљевине Југославије у Лондону, професор Београдског универзитета, председник Српске краљевске академије, ректор Београдског универзитета, професор јавног права и декан Правног факултета у Београду.

Bona fides - Φилософија као политика

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

У овој емисији бавићемо се политичким наукама, које се налазе у тијесној вези са философијом, која политику обликује и усмјерава.

У овом издању емисије Бона фидес можете слушати предавање Ђорђа Вукадиновића „Филозофија као политика" које је у оквиру циклуса интерактивних предавања „Филозофија као..." недавно одржано у Филозофском кафеу Културног центра Зрењанина.

Βona fides - Судско (форензично) бесједништво

Tagged:
62:13 минута (10.69 МБ)

Историја реторике нам казује да је судско бесједништво, по свој прилици најранији облик реторике који је био био предмет проучавања и поучвања.

У овој емисији чујте нека од основних одлика доброг говорника пред судом, али и примјер једне одбране пред судом - Цицерон: Pro Sexto Roscio Amerino

Bona fides - Законоправило Свето Саве

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Свети Сава утемељивач је наше цркве, просвјете, државе, али и наше правне науке. Управо о овом сегменту бавимо се у новом издању емисије "Бона фидес".

Професор Мирољуб Петровић готово цио радни вијек посветио је проучавањима извора из средњег вијека, из којих је научној јавности саопштио многа нова сазнања у вези са животом и радом Св. Саве. Као плод његовог рада и рада његових сарадника Љубице Штављанин и Николе Петровића, урађен је превод законоправила на савремени српски језик.

Bona fides - Закони немањићке Србије

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Пред Вама је шесто издање магазина о друштвеним наукама Bona fides. Овим термином римски правници означавали су оно што се сматрало часним, поштеним и учињеним у доброј вери.

Шесто издање емисије посвећено је изворима права у средњевјековној Србији, повељама, Законима и другим правним прописима немањићког периода. У другом дијелу емисије говоримо о односу закона и права.

Bona fides - Византија и византијско право

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Пред Вама је седмо издање магазина о друштвеним наукама Bona fides. Овим термином римски правници означавали су оно што се сматрало часним, поштеним и учињеним у доброј вјери.

У овом издању емисије, слушајте о Византији и византијском праву.

Bona Fides - Тамни коридори моћи

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Наше државе живе у дубокој окупацији, која је само на површини мека, али њена снага потиче од дубинске контроле свих кључних сегмената коју странци обављају. Они директно контролишу рад тужилаштава, свих најважнијих судова, све важне државне агенције, медије, струковна удружења, политичке партије.

Ово је дио излагања Мише Ђурковића на промоцији књиге Тамни коридори моћи која је крајем прошле године представљена у Београду. Говорили су Слободан Владушић, Александар Дугин и аутор.

Bona fides - Право и православље

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Српско друштво Задужбина је 25. јануара 2015. у Љубљани одржало промоцију књиге "Право и православље", издавачке куће Catena mundi. Гост предавач био је др Зоран Чворовић, аутор књиге и доцент Правног факултета у Крагујевцу  Књига  "Право и православље" је прва књига на српском језику која се бави изузетно битном темом хришћанског законодавства, можда и намерно скрајнутом, да би се заборавило колико савремени свет дугује овој религији.

У овој емисији доносимо најзанимљивије акценте са промоције ове књиге.

Bona fides - Правосуђе и правда

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Пред Вама је десето издање магазина о друштвеним наукама Bona fides. Овим термином римски правници означавали су оно што се сматрало часним, поштеним и учињеним у доброј вјери.

Има ли правде у правосудном систему? Како судија може бити објективан, а у исто вријеме да свој посао не врши механички? Да ли друштву пријети свемоћ правосуђа? На ова питања покишавамо да одговоримо у овом десетом, јубиларном, издању.

Bona fides - Сретењски устав

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Пред Вама је 11. издање магазина о друштвеним наукама Bona fides. Овим термином римски правници означавали су оно што се сматрало часним, поштеним и учињеним у доброј вјери.

Зашто се Сретењски устав сматра једним од најмодернијих законика тог времена? Зашто је трајао свега 55 дана? Шта је садржао и у чему је његов значај? Како је текао историјски пут србијанске уставности и државности? Зашто је занимљива историја српских устава? Колико знамо о најзначајнијим датумима у својој историји?

На ова и бројна друга питиња одговарамо уз помоћ историчара, др Војислава Павловића, из Балканолошког института Српске академије наука и уметности.

Bona fides - Појединац и државна сила, Иво Андрић о праву

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Пред Вама је 12. издање магазина о друштвеним наукама Bona fides. Овим термином римски правници означавали су оно што се сматрало часним, поштеним и учињеним у доброј вјери.

Нашим правницима који су своје образовање стекли у духу и под влашћу правног позитивизма, биће неочекивано, скоро саблазно да чују само за наслов расправе Јакоба Грима О поезији у праву. Многи наши писци попут Доситеја, Пекића, Настасијевића у самом центру својих размишљања између осталог држали су и мисао о праву. Основ Андрићеве Проклете авлије је њен правнички оквир - прича о боравку у истражном затвору у далекој престоници царства. У Проклетој авлији, Андрић излаже своје виђење права.

Bona fides - Слободан Јовановић као тумач нашег карактера

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Ако се читају његови радови из теорије државе и права, помислиће се да се том науком бавио одувек и искључиво.

Исто важи и за Јовановића историчара, Јовановића књижевног критичара, Јовановића социолога, Јовановића уставноправног писца, баш као и за све друге ликове у којима се као аутор појављивао..."

Од пет ликова Слободана Јовановића као историчара политичких идеја, као теоретичара државе и права, као аналитичара тоталитаризма, као социолога и тумача српског националног карактера, говорићемо о овом последњем лику - тумачу српског националног карактера.

Bona fides - Платонов сан о филозофима краљевима

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Пред Вама је 14. издање магазина о друштвеним наукама Bona fides. Овим термином римски правници означавали су оно што се сматрало часним, поштеним и учињеним у доброј вјери.

Међу филозофским дјелима која су сну о остваривању савршеног и праведног уређења људског заједничког живота, дала рационалан облик налази се и чувено дјело грчког филозофа Платона - Држава.

Bona fides - Православље и људска права

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Пред Вама је 15. издање магазина о друштвеним наукама Bona fides. Овим термином римски правници означавали су оно што се сматрало часним, поштеним и учињеним у доброј вјери.

Излагање мр Зорана Деврње „Српска теологија и идеја људских права" тематизује виђење људских права у српској теолошкој мисли из перспективе тројице теолога и професора ПБФ БУ: др Радована Биговића, др Владана Перишића и др Зорана Крстића. Њихов приступ је у основи традиционалан, што значи да полази из искуства предања Цркве. Своју теолошку анализу нововековног идејног феномена граде на савременим научним доприносима релевантних друштвено-хуманистичких дисциплина, од философије права преко социлогије до егзистенцијалне философије и њима блиских наука.

Bona fides - Филозофија и хришћанство

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Пред Вама је 16. издање магазина о друштвеним наукама Bona fides. Овим термином римски правници означавали су оно што се сматрало часним, поштеним и учињеним у доброј вјери.

Филозофија и хришћанство, од најранијег периода у коме су се могли сусрести, ступају у различите односе, од односа одбијања, до односа преплитања и узајамног признавања.

У овој емисији доносимо тонски запис емисије Агапе (Студио Б) у којој говоре проф. др Богољуб Шијаковић и проф. др Владета Јеротић.

Bona fides – Γлобализација против традиционалних вриједности

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Пред Вама је 17. издање магазина о друштвеним наукама Bona fides. Овим термином римски правници означавали су оно што се сматрало часним, поштеним и учињеним у доброј вјери.

У овој епизоди можете слушати излагања Зорана Видојевића и Јелене Гускове са скупа „Глобализација и десуверенизација", одржаног средином септембра прошле године у Косовској Митровици.

Bona fides - Слободан Милошевић и савременици

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Пред Вама је 18. издање магазина о друштвеним наукама Bona fides. Овим термином римски правници означавали су оно што се сматрало часним, поштеним и учињеним у доброј вјери.

Професор Слободан Антонић књигом "Милошевић, још није готово" дао је анализу политичке каријере Слободана Милошевића од осме седнице руководства комуниста Србије и Милошевићевог говора на Косову пољу у априлу 87. године, све до његове смрти у Хашком затвору у марту 2006. Говорећи с неопходном дистанцом о Милошевићу, професор Антонић је потсетио на своје критичке текстове из 90-тих година о тадашњем режиму, али и изразио сагласност са оценама које данас потврђују Слободана Милошевића као хероја Хашког казамата. На крају, разговор смо поентирали речима Бране Црнчевића да је Милошевић био "државник са грешком, а након њега су на власт дошле грешке без државности" и те речи су илустрација и Антонићевог истраживања

Bona fides – 200 година Другог српског устанка

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Пред Вама је 19. издање магазина о друштвеним наукама Bona fides. Овим термином римски правници означавали су оно што се сматрало часним, поштеним и учињеним у доброј вјери.

Први српски устанак од 1804. до 1813. године сурово је угушен, али, већ, 1814. године Хаџи Продановом буном наговештава се наставак борбе против турских власти, што се званично и уоквирује Другим српским устанком на Цвети, 23. априла 1815. године у Такову који ће повести кнез Милош Обреновић. Историја као темељна друштвена наука дала је свој суд о овом догађају а један од првих који је о њему писао био је Вук Караџић.

Bona fides - Уџбеник за лоше момке на власти

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Прошло је пет вјекова од када је велики фирентински мислилац, историчар, дипломата, теоретичар и практичар политике, писац војних стратегија, Николо Макијавели написао своје најпознатије дјело Владалац - Il principe на италијанском. Ова књижица од неколико стотина страница је написана 1513. in volgare како су називане прве фазе настајања италијанског језика који је управо рођен у Фиренци, прије свега књижевним дјелима славног Дантеа. Првобитни наслов Макијавелијевог најпознатијег дијела (De Principatibus) и поднаслови 26 поглавља су написи на латинском.

Bona fides - Ποлитикологија религије

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

До недавно је владало мишљење да је маргинално мjесто религије у политичком животу секуларног друштва не само оправдано већ и једино могуће. Скорашњи повратак Цркава и верских заједница у јавну, политичку сферу, за многе неочекиван, представља нарочиту тему савремених социолошких и политиколошких истраживања. Какав је њихов утицај на политички живот савремених друштава? Како религије могу допринети повратку посрнулог потрошачког друштва на изворне вредности човековог достојанства? О томе говоре проф. др Мирољуб Јевтић и др Миша Ђурковић.

Bona fides - Рехабилитација ђенерала Михаиловића

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Виши суд у Београду рехабилитовао је команданта Краљевске војске у отаџбини генерала Драгољуба Дражу Михаиловића и вратио му грађанска права која су му била одузета у политичко-идеолошком процесу комунистичког режима 1946. године. На ту одлуку, сходно Закону о рехабилитацији, не постоји право жалбе, тако да је она коначна.

Разлоге за рехабилитацију износи академик Коста Чавошки, у емисији можете чути и бесједу Митрополита Амфилохија на ту тему, бројне реакције на ову одлуку и још много тога.

Bona fides - Закони, умјетност и култура српског царства

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Душанов законик (у старим преписима се назива Закон благовјернаго цара Стефана) је, уз Законоправило Светог Саве, најважнији закон (устав) средњовековне Србије. Донијет је на сабору властеле и црквених великодостојника, одржаном на Вазнесење Господње, 21. маја 1349. године у Скопљу.

Тим поводом - годишњице овог величанственог правног споменика, који је усвојен на празник Вазнесења Господњег (који је и давне 1349. пао на исти датум као и 2015.) говоримо о законима, умјетности и култури српског царства.

Bona fides - Млади и друштвене мреже

Tagged:
60:01 минута (10.31 МБ)

У овом издању магазина о друштвеним наукама говоримо о друштвеним мрежама

Протојереј-ставрофор др Милош Весин је у Коларчевој задужбини у Београду одржао предавање „На „друштвеним" мрежама нас има. А на молитвама?". Данас се суочавамо са великом променом свести, посебно деце и младих, а родитељи морају да предају деци дисциплину, закључио је предавач.

Bona fides - Пекићеви контракти

Tagged:
60:00 минута (10.3 МБ)

Пред Вама је 25. издање магазина о друштвеним наукама Bona fides. Овим термином римски правници означавали су оно што се сматрало часним, поштеним и учињеним у доброј вјери.

У књижевном опусу Борислава Пекића, по многима првог пера српске књижевности, с времена на вријеме бљесне какав риједак и драгоцјен увид о праву. У овој емисији бавимо се Пекићевом приповијести "егалос Масторас и његово дјело" и правним мотивом у њој.

Bona fides - Оптимално право - утопија или реалност?

Tagged:
55:47 минута (9.58 МБ)

Да ли је оптимално, најбоље могуће, право реалност или се ради о недостижном идеалу? Како позитивисти а како религиозни правници гледају на проблем оптималног права? Која је улога правне социологије у овим питањима?

Одговоре на нека од ових питања потражите у овој емисији.

Bona fides - Чудесан пут Јеванђелистара кнеза Мирослава

Tagged:
60:00 минута (27.47 МБ)

У овом издању говоримо о томе како је сачуван најстарији српски ћирилични рукопис.

Јеванђеље потиче из друге половине 12. века и један је од најлепших словенских рукописа, украшен са 296 минијатура. Књига је 2005. године уврштена на Унескову листу покретних културних добара од универзалног значаја за човечанство - Памћење света. У току свог дугог "живота", од 800 година, "Мирослављево јеванђеље" доживело је необичну судбину и путовало чудним путевима.

Bona fides - Сарајевски препис најстаријег српског Закона

Tagged:
61:12 минута (10.51 МБ)

У овом издању магазина о друштвеним наукама доносимо тонски запис представљања фототипског издања „Сарајевског преписа Законоправила Светог Саве из 14. вијека”, које су приредили проф. др Станка Стјепановић и јеромонах Серафим Глигић. О књизи су говорили проф. др Љубомирка Кркљуш и проф. др Станка Стјепановић, а присутне је поздравио проф. др Драган Станић, председник Матице српске.

Bona fides - Конзумеризам и Црква

Tagged:
54:38 минута (7.83 МБ)

У тридесетом издању емсије Bona fides Миљан Танић чита чланак „Утицај потрошачког друштва на црквену свест савремених хришћана“ презвитера др Оливера Суботића, управника Центра за проучавање и употребу савремених технологија Архиепископије београдско-карловачке.