Бесједа оца Горана Ковачевића са богослужења у Утрехту, 10. мај 2014

У суботу, 10. маја 2014. године, „мало стадо" Господње, парохијани Светог Симеона Мироточивог сабраше се на свом богослужбеном мјесту у Утрехту на божанственој литургији. Служио је јереј Горан Ковачевић. Већ више година за ту сврху уступљен је део олтара импозантне катедрале светог Јосифа, неоготике с почетка прошлог вијека. У десној бочној апсиди олтара поставља се преносни склопиви иконостас и пред почетак литургије освештава цео молитвени простор. Оцу Горану саслуживао је хипођакон Дејан Петровић. Мали хор водила је Софија, учитељица допунске српске школе „Стефан Немања" у Утрехту.

У овој парохији служи се само два пут мјесечно. Послиједња прије ове у Утрехту била је на Велики Четвртак. Отац Горан је стога у својој бесједи осјетио потребу да „надокнади" васкршњу поруку и поуку, у примјени на живот послије нашег највећег празника. Слушамо интегрални снимак ове бесједе, у којој се говори и о томе како се борити против зла око нас и зла у нама:

Након службе, дружење и радни договор настављени су у омаленој друштвеној просторији храма, уз трпезу агапе коју су припремиле вредне сестре ове парохије.

Град и провинција Утрехт заузимају централно мјесто у држави која је густо насељена. Субота је пазарни дан. Гледајући разноврстан свијет и ужурбани живот око нас на путу ка кући, помислисмо у једном тренутку - нимало нескромно - да је у читавој овој сложености свијета уоколо нас, најважнији догађај тога дана, највећа и једина права радост била ова света литургија.

Благодаримо брату Михаилу хаџи-Ценићу на тонском запису овог извјештаја