Светосавска академија у Колашину

У препуној сали колашинског Дома културе синоћ, 25. јануара одржана је светосавска академија, четнаеста по реду од када је ова традиционална културна манифестација 2000. године обновљена у овоме граду.Ове године она је била посвећена и 900-тој годишњици рођења Светог Симеона Мироточивог – Стефана Немање.

Митрополита Амфилохија, свештенство и вјерни народ је у име колашинске локалне управе поздравио Видак Ђукић који је рекао да је Свети Сава најснажнија историјска личност нашег народа кроз стољећа.„Јединствен примјер у православљу је да су се посветили отац и син – Свети Симеон Мироточиви и Свети Сава. Велико дјело једног човјека постало је дјело једног народа“, рекао је Ђукић.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије казао је да светосавска просвета није само просвета за решавање практичних животних питања.„То је просвета која просвећује покољења. Просвећује и открива људима онај дубљи смисао људскога живота, вјечни смисао човјекова постојања овдје на земљи. Такав је био Свети Сава, просветитељ који нас учи путу који води у живот вјечни“, казао је Владика Амфилохије.

Књижевник и новинар Новица Ђурић је у светосавској бесједи казао да је светосавље духовна зрелост нашег народа. Говорећи о онима који у Црној Гори покушавају да избришу светосавско и светосимеоновско наслеђе Ђурић је казао да такви у историји покушавају да промијене и лице. „Мијењају истину за лаж, хоће да оно што није прикажу да јесте, а ни то што записују не да им се. Хоће да буду оно чега нема – њима на част, а прецима и потомцима на руку. Хоће да смо свакоме по потреби, а себи низашта“, рекао је Ђурић. У умјетничком дијелу програма наступили су Црквени хор „Свети Марко“ из Подгорице, КУД „Мијат Машковић“ из Колашина, дјеца полазници колашинске школе вјеронауке и гуслар Стеван Вујачић. Академији је присуствовао и градоначелник Колашина Дарко Брајушковић са сарадницима.