Десетогодишњица часописа "Двери"

Tagged:

Овогодишње "Повеље слободе" Српског сабора Двери добили су Предраг Драгић – Кијук, философ, књижевник и секретар Српске књижевне задруге и посхумно Александар Солжењицин, велики руски писац и пријатељ Срба. Ова велика признања биће уручена у четвртак вече 5. фебруара у амфитеатру Машинског факултета у Београду. У име породице Солжењицин награду ће примити представници Амбасаде Русије у Београду.

Овим скупом у Амфитеатру Машинског факултета у Београду биће свечано обељежен значајан јубилеј, десетогодишњица од излажења првог броја часописа "Двери", кога је на Филолошким факултету у Београду покренула група студената. Већ први бројеви овог часописа скренули су пажњу шире јавности оригиналним приступом вредновања наше културе и водеће друштвене мисли, вредновања прошлости и новим приступом садашњости и будућности. Касније је ово гласило добило име "Двери српске". За протеклих десет година објављено је четрдесет бројева овог часописа, а нови 41. број биће посвећен НАТО бомбардовању Србије 1999. године.

Из кругова уредника и сарадника часописа "Двери српске" израсла је аутентична невладина организација Српски сабор Двери која се, на искуствима и принципима Светосавља, бави духовном обновом и националним питањем српског народа. Млади интелектуалци окупљени у овом удружењу грађана не само што дају дијагнозу постојећег стања, него предузимају мјере и активно учествују у томе да се поједине ствари мјењају, да се зауставе неповољне појаве у друштву. Често се у томе успјевало. Њихова трибина "Четвртком на Машинцу" која се одржава у Амфитеатру београдског Машинског факултета постала је култно мјесто гдје се слободно говори о најактуелнијим питањима српског друштва.

На Машинцу је до сада одржано више од сто таквих трибина. Сличне трибине се оранизују или ће бити организоване у универзитетским центрима Новом Саду, Косовској Митровици, Чачку, Нишу и Крагујевцу. Занимљива је чињеница да су до сада већи медији прећуткивали активност Српског сабора Двери.

Једна од предстојећих акција Удружења грађана Српски сабор Двери су разговори о новом Статуту Војводине. Ови разговори ће бити покренути заједно са интелектуалцима окупљеним око часописа "Нова српска политичка мисао". Овом акцијом биће учињен покушај заустављања новог цијепања Србије.