Обељежена стота трибина Српског сабора Двери

Tagged:
  • Извођач: © Radio Svetigora
  • Наслов: emisija
  • Година: 2008
  • Величина: 102:02 минута (14.61 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 11kHz 20Kbps (VBR)

"Парче слободног неба" заједнички је наслов за трибине на Машинцу четвртком, које су у организацији Српског сабора Двери, доживјеле стоту организацију у девет година постојања. Упоредо је излазио и часопис "Двери српске", а за у просјеку око од 500 до 1000 посјетилаца, колико је на Машинцу пратило предавања, преко 150 предавача из разних области се побринуло да она постану култно мјесто не само у Београду, него и Србији и шире. Ова јубиларна трибина одржана 31. јануара, памтиће се по много чему, па и бројним признањима.Обележена стота трибина Српског сабора Двери

 

ОРДЕН СВЕТОГ САВЕ ДЕКАНУ МАШИНЦА

 

У препуном амфитеатру Машинског факултета синоћ је свечаном академијом обележена стота трибина Српског сабора Двери на Универзитету у Београду. О улози ове аутентичне невладине организације, која улази у десету годину непрекидног друштвеног и културолошког рада у Србији, говорили су викарни Епископ jегарски Порфирије, протојереј-ставрофор Хаџи Љубодраг Петровић, Предраг Драгић Кијук, као и декан Машинског факултета проф. др Милош Недељковић.

Проф.Недељковић је синоћ, у име установе на чијем је челу, примио Патријарашку грамату коју је управи Машинског факултета, са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, доделио Свети архијерејски синод Српске православне цркве. За свој лични допринос омогућавању да се на овој трибини, на којој је говорио и велики број епископа, свештеника и монаха СПЦ, чује реч Божја, господину Недељковићу је уручен Орден Светог Саве другог реда, признање СПЦ које му је са благословом Његове Светости уручио викарни Епископ хвостански Атанасије, док је образложење за доделу ових високих признања Српске православне цркве прочитао протојереј-ставрофор Саво Б. Јовић, главни секретар Светог архијерејског синода.

Синоћни јубилеј био је прилика да Српски сабор Двери први пут додели и новоустановљену награду, Повељу слободе, коју ће и убудуће додељивати једном странцу и једном Србину за слободољубивост и неодступно сведочење истине. Ове године први добитник награде је француски пуковник Патрик Барио, који већ годинама сведочи истину о Србији и српском народу, што је, између осталог, био и мотив да уочи Светог Саве прими православну веру.

Други добитник је декан Милош Недељковић који је одолео свим притисцима омогућујући да Машински факултет постане јединствено место у Београду на коме се могу чути и другачија мишљења од данас преовлађујућих, што је бројној публици која се ту окупља четвртком пружило осећај да, и поред медијске блокаде, Машинац данас јесте „парче слободног неба“, како је и гласио мото под којим је одржана синоћна свечаност.

У Београду,

1. фебруара 2008.

Информативна служба Српског сабора Двери