На Цетињу прослављена годишњица преноса три свехришћанске светиње на Цетиње

Tagged:

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у недјељу 1. октобра 2017. године, уз саслужење свештенства, Свету Архијерејску Литургију у цркву на Ћипуру на Цетињу. Преосвећени Владика Будимљанско-никшићки се окупљеним вјерницима обратио ријечима литургијске проповиједи након читања зачала из Светох Јеванђеља.

Овим Светим Богослужењем као и Светим лутургијама које је у Цетињском манастиру и у Влашкој цркви служило свештенство Митрополије Црногорско-приморске, Митрополија је прославила 220-годишњицу преноса три свехришћанске Светиње (Деснице Светог Јована Крститеља, честице Часног Крста и иконе Богородице Филеримске) са Малте у Петроград, чиме је започело њихово дугачко путешествије, које се коначно завршило на Цетињу.

Новоизрађена копија иконе Богородице Филеримске из Цетињског манастира свечано је пренијета у цркву на Ћипуру, гдје је читан Акатист посвећен Богородици Филеримској.

Овим поводом синоћ је Преосвећени Епископ Г. Јоаникије, уз саслужење свештенства и молитвено учешће вјерног народа, служио Велико бденије у цркви на Ћипуру.