Владика Јоаникије служио Литургију у Пивском манастиру

Tagged:

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Успенија Пресвете Богородице, у понедјељак 28. августа 2017, Свету Архијерејску Литургију у Пивском манастиру.

Преосвећеном Епископу је саслуживало свештенство и  свештеномонаштво  Епархије будимљанско-никшићке. У молитвеном сабрању је учествовао многобројни вјерни народ пивског краја, Никшића и других мјеста Црнe Горе и Херцеговине.

Надахнутом архипастирском бесједом, на крају Свете Литургије, коју је појањем пратио хор Преподобне мати Ангелине, обратио се Његово Преосвештенство владика Јоаникије, честитајући велики празник Успенија Пресвете Богородице, славу древне светиње манастира Пива.

Благосиљан је и преломљен славски колач. Домаћин овогодишњег славља, заједно са Црквеним одбором манастира био је Миле Цицмил, а обавезу да буде домаћин славе за наредну годину преузео је Раденко Дамјановић.

Великогопојинском сабрању присуствовао је Мијушко Бајагић, предсједник Општине Плужине.У манастирској порти је, потом,одржана духовна академија, на којој је свечану бесједу поводом данашњег великог празника одржао књижевник Верољуб Вукашиновић,директор библиотеке „Јефимија" из Трстеника.

У културно-умјетничком програму академије наступили су: хор Преподобне мати Ангелине, народни гуслар Здравко Кнежевић, културно-умјетничка друштва „Алат" и „Пива" из Требиња и Плужина, Небојша Мастиловић, члан музичке групе "Пирг" из Беграда.

Празнична радост наставиће се у поподневним сатима. Преосвећени Епископ Јоаникије ће са свештенством и вјерним народом у 18 часова обавити чин освећења темеља Саборног храма Светог Макарија Соколовића који ће се градити у Плужинама.