Епископ Јоаникије служио Литургију и парастос у Шавнику

Tagged:
  • Наслов: Vladika Joanikije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2017
  • Величина: 9:07 минута (1.57 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Његово Преосвештентво Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, на празник Светог Тихона Задонског, у суботу 26. августа 2017, Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Шавнику. Поводом сто година од смрти свештеника и учитеља Луке Ђуровића, оснивача шавничке вароши, одслужен је парастос.

Преосвећеном Епископу је саслуживало свештенство и свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске и Епархија милешевске и будимљанско-никшићке: архимандрит Исаија Крговић, игуман манастира Бијела, протојереји Живан Вукојевић, парох херцегновски, Миливоје Јововић, парох жабљачки, јеромонах Зосима из манастира Светог архангела Михаила у Ђурђевића Тари, јереји Остоја Кнежевић и Драженко Ристић, парох шавнички и ђакон Константин Дојић.

Вјерни народ, који се, током Госпојинског поста, припремао молитвом, исповјешћу и покајањем, приступио је Светом причешћу.

Послије Литургије обављен је помен свештеницима Луки и Михаилу Ђуровићу, оцу и сину, чија се гробна мјеста налазе поред храма Светог великомученика Георгија у Шавнику, а који су оставили диван спомен у овом мјесту и дурмиторском крају.

Ријечима архипастирске бесједе обратио се Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Сабрање је настављено уз трпезу љубави. Присутне је поздравио Томаш Ћоровић, бесједећи о животу ових свештеника и њиховој улози у развоју Шавника.

Лука Ђуровић је поријеклом из Бјелопавлића, а рођен је око 1840. код Горњег Милановца. Описмењавао се у Овчарско-кабларским манастирима, затим у Љубостињи и Раковици. Био је немирног духа, па се преко Острога и Бјелопавлића упутио у ове крајеве и стигао у Шавник, гдје му је живио ујак Мишур Контић, избјегао из Бјелопавлића. Дошао је у најам код Божа Томића у село Превиш и ту је остао. Лука је 1861. саградио прву кућу у Шавнику, на мјесту данашње зграде и административног центра Општине Шавник. У овој кући Лука је отворио хан с дућаном. Бавио се и учитељским послом, као и његов син Михаило. Учио је дјецу у манастиру Острогу, Језерима, Врелима, Жабљаку и Шавнику. Учествовао је и у другим друштвено-политичким активностима.

У Шавнику је основао читаоницу и позоришно друштво. Када се 1895. упокојио велики бан Новица Церовић,свештеник Лука Ђуровић му је служио опијело и држао опроштајни говор.Лукинсин Михаило, такођесвештеник, школовао се у Неготину. Као учитељ и свештеник службовао је у Бијелој код Шавника. Изненадна смрт прекинула је његов живот 1913. године, а његов отац Лука упокојио се 1917. године. Поводом стогодишњице његовог упокојења парохија шавничка је обновила њихове гробове и поставила нове крстове.