Света Архијерејска Литургија на Преображење Господње у Сомини

Tagged:

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Преображења Господњег, у суботу 19. августа 2017, Свету Архијерејску Литургију у манастиру посвећеној овом празнику на планини Сомини у Бањанима.

Владици је саслуживало свештенство и свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, а литургијском сабрању присуствовао је велики број вјерног народа, који је приступио Светим Тајнама Тијела и Крви Христове.

Слава манастира Сомина прослављена је благосиљањем и ломљењем славског колача и жита, а Владика је обавио и преображењско освећење грожђа.

У архипастирској бесједи, којом је сабранима честитао велики празник Преображења Господа Исуса Христа на Гори Тавору, Владика је казао да је то празник Божје свјетлости, Божје милости, Божјег човјекољубља, које је Господ преко овог чудесног догађаја излио на овај свијет.

На крају бесједе Преосвећени Епископ Јоаникије честитао је славу свима који посјећују ову светињу, нарочито о. Арсенију, игуману ове свете обитељи и новопостриженој монахињи, која се подвизава у манастиру Сомина.

У навечерје празника Преображења Господњег, у манастиру Сомина је, током свечаног бденија, замонашена Милунка Конатар, досадашња искушеница ове свете обитељи, добивши монашко име Синклитикија.

Чин монашења обавио је по благослову Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, игуман манастира Косијерево отац Арсеније Самарџић.