Епископ Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови

Tagged:

У другу недјељу по Духовима, када наша Црква молитвено прославља Светог свештеномученика Доротеја и Преподобног Петра Коришког, 18. јуна 2017, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Владици је саслуживало свештенство беранског намјесништва и братија манастира Ђурђеви Ступови. У молитвеном сабрању учествовао је вјерни народ, који је у првој недјељи Петровског поста, припремајући се постом и молитвом, приступио Светим Тајнама Тијела и Крви Христове.

У својој архипастирској бесједи, Преосвећени Епископ Јоаникије је говорио о потреби хришћана за постом, који је, према његовим ријечима, изузетно важан за човјеково душевно и тјелесно здравље. Тјелесни и душевни пост, поручио је Владика, очишћују цијело човјеково биће и чине га спремним за примање Божје благодати, Божје милости, Божје свјетлости, правде, истине, љубави.

„То су знали наши преци од давнина, а данас прослављамо једног великог испосника и светитеља, који је летио на та два крила, крила поста и молитве и као орао се винуо у тајне духовног небеског и блаженог живота. То је Свети Отац наш Петар Коришки из чијег живота се не зна баш много, осим да је био велики подвижник“, казао је Његово Преосвештенство владика Јоаникије, напомињући да се честица моштију Светог Петра Коришког чува у Ђурђевим Ступовима, катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке.