Књига "Београд у молитви" промовисана у подгоричком Саборном храму

На Духовски понедељак у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици одржана je промоција књиге епископа Атанасија (Раките) - Београд у молитви.

На промоцији су поред аутора, говорили митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и професор богословије "Свети Петар цетињски" Александар Вујовић. Ово вече, посвећено духовној књижевности новоизабраног епископа милешвског г. Атанасија, водио је ректор наше богословске школе протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Митрополит Амфилохије је, говорећи о периоду који владика Атанасије провео као викар српског патријарха Павла, истакао изузетан бесједнички дар који краси овог архијереја наше Цркве.

- Кратка, јасна, увијек богословски утемељена, бесједа владике Атанасија обраћа се савременом човјку, зато је веома добро што су штампане и доступне читалачкој публици, рекао је високопреосвећени Митрополит, додавши да се нада ће се наставити објављивање књига из пера преосвећеног владике Атанасија.

Професор цетињске богословије Александар Вујовић, потсјетио је на ријечи Светог Писма "Сјећајте се својих старјешина ... угледајте се на вјеру њихову." (Јев 13:7), и рекао да је узбуђен што говори пред својим професорима, владикама Амфилохијем и Атанасијем, као и пред оцем Гојком.

- Имао сам част и благослов да владика Атанасије буде и на мојој матури, као што је и ове године преосвећни изасланик Светог архијерејског синода, рекао је професор Вујовић истакавши да је од самог почетка владика Атанасије имао однос према ученицима и студентима као према себи равним.

Александар Вујовић, који је и уредник катихетског програма нашег радија, истакао је да заслуга радија "Слово љубве", што су његове бесједе присутне у јавности годинама и посредством нашег радија "Светигора".

Новоизабрани епископ милешевски г. Атанасије присјетио се своје сарадње са митрополитоом Амфилохијем, који му је увијек био значајна подршка и онда када му је било најтеже.

- Ја очекујем и даље подршку високопресвећеног Митрополита, а ово вече, његово присуство као и присуство свих вас, показује добру вољу, и да је ово један простор Цркве, да примјенимо мудрост Цркве и мудрост вјекова, оних од нас искуснији и паметнији, закључио је владика Атанасије

Продаја ових књига имала је хуманитарни карактер за помоћ епархији бихаћко-петровачкој која, по ријечима ректора оца Гојка, заиста јесте распета у правом смислу те ријечи.