Прослављен празник Пећке Иконе Пресвете Богородице на острву Топ-хана на Скадарском језеру

У петак 26. маја 2017. године, на празник Пећке Иконе Пресвете Богородице, прослављена је слава параклиса манастира Светог великомученика Димитрија на Топ-хани, на Скадарском језеру.

Свету Литургију служили су Игуман лавре Светог Симеона Мироточивог у Подгорици протосинђел Игњатије (Мијовић), парох зетски јереј Блажо Петровић и сабрат Цетињског манастира јеромонах Јустин (Мреновић).

На Литургији су одговарале монахиње манастира Бешка, Гостиље (Мартинићко), Подластва и манастира Светог Сергија Радоњешког на Румији.

После замолне молитве пререзан је славски колач и благосиљано кољиво а затим је обављен и трократни опход-Литија, око темеља цркве Светог великомученика Димитрија и манастирског конака.

Служашчи и сви присутни су потом угошћени у манастирској трпезарији гдје је славски ручак припремио настојатељ ове Свете обитељи монах Јован (Живковић).

Манастир Светог Димитрија на Топ-хани је најстарија Светиња на Скадарском језеру. Археолози су установили да је изграђен уз молитвено учешће педесетак вјерника и поклоника ове Свтиње у периоду између 9. и 12. вијека. Тролисна основа ове цркве је послужила као узор и за остале језерске Светиње.

У каснијем периосу изграђена је и одбрамбена кула-пирг, која је служила као топовска постаја, са које су брањени прилази и осталим језерским манстирима.

Запустио и разрушен после Велике сеобе Срба, манастир је обновљен 2014. године, када, по благослову Високопреосвећеног Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија, у ову Светињу, из Цетињског манастира, долази монах Јован, који за кратко вријеме успијева да обнови манастирски конак на старим темељима, изгради манастирски параклис посвећен Пећкој икони Пресвете Богородице и очисти и оплемени околину манастира.

У манастиру се, уз остала монашка богослужења, обиљежавају и двије манастирске славе: Свети великомученик Димитрије (8. новембра) и празник Пећке Иконе Пресвете Богородице (петак по Вазнесењу), када се у овој светињи окупи мноштво вјерног народа.

Јеромонах Јустин (Мреновић).