У Цетињском манастиру на Спасовдан служена Литургија са поменом учесницима Битке на Граховцу

Светом заупокојеном литургијом са поменом Књазу Данилу Петровићу, војводи Мирку Петровићу и њиховим војницима, у Цетињском манастиру данас је обиљежена годишњица битке на Граховцу, која се одиграла на Спасовдан 1858. године.

Уз присуство и молитвено учешће Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, Светом службом је началствовао ректор Богословије Светог Петра Цетињског протојереј-ставрофор Гојко Перовић, коме је саслуживало цетињско свештенство.

У литургијској бесједи отац Гојко је рекао да се хришћани не би могли обући у Христа да се Господ као историјски човјек није претходно вазнио на небеса.

Након причешћа вјерних и помена учесницима битке на Граховцу, благосиљани су и славски колачи данашњих свечара којима је Спасован Крсна слава.

Митрополит Амфилохије се затим обратио сабранима рекавши да је слава Господња истовремени и призив хришћанима на прослављење.

Он је подсјетио да само на Спасовдан звони велико звоно изнад Цетињског манастира, у спомен оних који су животе своје положили за вјеру и отачаство на Граховцу 1858. године.

Након службе у Цетињском манастиру Митрополит Амфилохије је у Богословији Светог Петра Цетињског благосиљао и преломио славски колач матураната ове црквено-просветне установе, који Светог Јована Богослова славе као разредну славу.

По свршетку славске трпезе љубави, Владика је у Богословији погледао изложбу архивских докумената Цетињског манастира под насловом „Архивски времеплов“, коју су приредили чланови архивске секције при Цетињској Богословији.