Владика Кирило: Вјера у Васкрсење је суштина Светосавља

  • Наслов: Vladika Kirilo
  • Албум: izvjestaji
  • Година: 2017
  • Величина: 31:04 минута (8.89 МБ)
  • Формат: MP3 Stereo 22kHz 40Kbps (CBR)

17. по реду духовно сабрање православних Бокеља у част обретења моштију новопревлачких мученика и спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, окупило је у Тивту велики број вјерника из Тивта и Боке. Традиционални духовни сабор православних Бокеља „У свјетлости Христовог Васкрсења - Бокељи Светом Сави и Превлачким мученицима" почео је светом литургијом на Михољској Превлаци коју је служио игуман манастира Светог Архангела Михаила, архимандрит Бенедикт са тиватским свештенством.

Мошти превлачких мученика по традицији су са Превлаке бродом превезене до обале Пине, гдје су их дочекали вјерници са свештенством. Услиједила је литија улицама града са молебаном на раскрсници испред зграде општине који је служио епископ диоклијски Кирил а потом и вечерње богослужење у цркви Светог Саве.

„Вјера у Васкресње Христово је суштина вјере и суштина сваке Благовијести и свједочанства, најприје светих апостола, њихових раноапостолних насљедника од којих је међу нама просијао Свети Сава, први архиепископ српски.

Сабор православних хорова Боке одржан је у великој сали тиватског Центра за културу. Духовним и свјетовним репертоаром представили су се хор "Свети Сава" и дјечји хор "Свети Архангел Михаило", Херцег Нови; хор "Свети Василије Острошки" из Кумбора; дјечији хор и хор одраслих "Рождество" из Бијеле; хор "Свети Евстатије Превлачки", Будва,; хор Српског пјевачког друштва „Јединство" из Котора и дјечји хор „Превлачки мученици", Тиват. Наступила је и тиватска етно- група "Ћилибар" као и Павла Петровић на виолини . Бесједио је др Здравко Кривокапић, редовни професор Универзитета Црне Горе и професор Богословије  Светог Петра Цетињског.

Организатори догађаја су Митрополија црногорско приморска, православна парохија тиватска, царска лавра манастира Михољска Превлака и Братство православне омладине Црне Горе.