Митрополит Ташкентски и узбекистански Г. Викентије у посјети Епархији будимљанско-никшићкој

По благослову Његове светости Патријарха московског и све Русије Господина Кирила, у склопу прославе Светог Василија Острошког, у посјету Епархији будимљанско-никшићкој 10. маја 2017, допутовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит ташкентски и узбекистански, глава средњеазијског митрополитанског округа, Господин Викентије.

Митрополита Викентија је, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, дочекао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са свештенством Саборног храма и вјерним народом.

Након доксологије, одслужене у част високом госту из Руске православне цркве, пригодним словом се обратио надлежни Архијереј, Владика Јоаникије. Пожеливши добродошлицу Високопреосвећеном Митрополиту Викентију, Владика Јоаникије је истакао значај који има његова посјета баш за овај храм, будући да је Митрополит Викентије подигао храм Спас на крови, у част Светог мученика Цара Николаја Другог Романова, који је ктитор никшићког Саборног храма.

Митрополит Викентије је, захваливши на топлом пријему, пренио благослов најсветијег Патријарха Московског и све Русије Кирила и са радошћу истакао да у ове дане када све нас обасјава радост Христовог васкрсења, љубав међу братским православним народима најбоље свједочимо управо служећи заједно Васкрслом Господу Исусу Христу.

 

Превод обраћања Високопреосвећеног Митрополита Викентија:

 

Срећан сам што сам Вас посјетио, вас, овај велелепни храм Светог Василија Острошког, наш братски, словенски народ. Преносим вам благослове Патријарха Кирила, чијим благословом сам дошао да вам донесем благослов Руске православне цркве и наших светитеља.

Као што знате, Руска црква је прошла кроз тешка времена, остала је била без архијереја, свештеника, све цркве су биле затворене, људи су се сабирали на молитвама тајно, кратко, на скривеним мјестима, како их не би прогонили.

Те године су изродиле много мученика Христових који су трпјели и борили се за вјеру православну и славили Васкрслог Господа Који је показао примјер страдања због Царства Небеског и вјечног спасења. Они су нам прави примјер и сада се широм Руске православне цркве носе честице моштију руских новомученика на поклоњење вјернима, како би се прославили Свети угодници Божји.

На челу Руских новомученика налази се царска породица Романов, цар Николај Други, царица Александра, царевић Алексеј и остали чланови царске породице који су први понијели вијенац мучеништва у Дому Ипатијрвих у Јекатеринбургу.

Драго ми је што могу да посјетим овај храм који је изграђен трудом цара Николаја Светом Василију Острошком и донијети благослове новомученика и исповједника Руске цркве, које предводи цар Николај, јер, како је казао Владика Јоаникије, ктитор и небески покровитељ овог храма је император Николај, који је задобио благодат Божју за трпљење, смирење, слушање воље Божје и он је овјенчан мученичким вијенцем Царства Божјег. Он се моли за све оне са којима је поистовјетио свој живот. Он је свој живот поистовјетио са овим храмом и моли се за овај храм да би се у њему узносиле молитве Господу у сва времена", казао је у својој бесједи Високопреосвећени Митрополит ташкентски и узбекистански Викентије.