Прослављена храмовна слава манастира Ђурђеви Ступови

Tagged:

Храмовна слава Ђурђевих Ступова, катедралног манастира Епархије будимљанско-никшићке, чија црква је посвећена Светом великомученику Георгију, прослављена је свечано и молитвено на дан празника, у суботу 6. маја 2017.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије уз саслужење бројног свештенства и монаштва Епархије.

Празничном богослужењу присуствовао је, у великом броју, вјерни народ беранског краја, те уважени гости и пријатељи древне немањићке задужбине – манастира Ђурђеви Ступови, који су, поводом великог празника наше свете Цркве и храмовне славе, учествовали у молитвеном сабрању.

Освештан је и преломљен славски колач у славу Божју, а у част Светог великомученика и побједоносца Георгија, небеског покровитеља Берана и његових житеља.

Традиционална Ђурђевданска свенародна Литија прошла је, у послијеподневним часовима, кроз град Беране. Литијом, у којој је учествовао велики број вјерног народа, свештенства и монаштва из цијеле Епархије, началствовао је Епископ Јоаникије. Кренувши из порте манастира Ђурђеви Ступови, Литија је прошла кроз град уз пјевање тропара и читање Светог јеванђеља. По повратку у Манастир народу је празник Светог великомученика и побједоносца Георгија сабраном народу архипастирском бесједом честитао је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.