Митрополит Амфилохије на Васкршњи уторак служио Литургију у манастиру Ком

Tagged:
  • Жанр: Blues
  • Година: 2017
  • Величина: 12:55 минута (2.22 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је данас, на Васкршњи уторак са свештенством Свету службу Божију у манастиру Ком на Скадарском језеру.

Ова црнојевићка задужбина ове године слави 600 година постојања и у њој су похрањени земни остаци Стефанице и Маре Црнојевића, а позната је и по томе што је Свети Петар Други Тајновидац Ловћенски у њој примио монашки постриг.

У току Литургије Владика је миропомазао петоро дјеце која су примила свету тајну крштења: Давора, Балшу, Василија, Петру и Анђелију.

Јерођакон Роман и манастира Острога, који је ових дана предводио поклоничку групу светињама Бугарске, донио је данас у манастир Ком благодатни огањ са Господњег гроба у Јерусалиму.

У литургијској бесједи Митрополит Амфилохије је рекао да није случајно што је благодатни огањ из Светога града стигао баш у ову древну светињу која ове године слави шест вјекова постојања.

Он је објаснио да ће уочи Велике Госпојине, која је манастирска слава, бити одржан међунарони научни скуп о манастиру, Црнојевићима и Бушатлијама, а на сам дан славе биће свечана Архијерејска литургија са празничним програмом посвећеним овој великој годишњици.

Рајо Војиновић