Нико нема што Скадар имаде

(Прослава Васкрсења Христовог у Враки и Скадру 2017. године)

А какав је Скадар на Бојани... Подигнут  захваљујући жртви, опјеван и запамћен као пријестоница српских краљева, губљен и враћан, страдалан од сваке власти и идеологије, али и васкрсаван и чуван  силом Бога Свемогућег, али и народа који је трпио и претрпио раличите похаре и дизао се из пепела ако би се и трачак слободе указао.

Посљедњих 25 година  заједница Срба и Црногораца у Враки, крај Скадра, уз вишеструку помоћ, залагање и благослов Митрополита Амфилохија, а уз подршку Архиепископа албанског г. Анастасија доживљава своје духовно и идентитетско буђење, које се одвија на више поља.

Један од начина је и Васкршња Литургија, одслужена у недељу 16. априла 2017. године у цркви Пресвете Тројице у Враки којом је началствовао новорукоположени јеромонах Јустин (Мреновић), сабрат Цетињског манастира, потомак попа Петра Мреновића, сахрањеног у старој и разрушеној цркви у Младом Боричу о чему је и говорио отац Јустин у васкршњој бесједи којом се обратио присутним Србима све три вјере. То је нешто што само „Скадар имаде“, Срби који исповиједају три различите вјере, али чувају свој национални идентитет, независно од вјере. У својој бесједи после причешћа вјерног народа и освештавања васкршњих јаја отац Јустин је казао :“Желим да вам честитам овај сверадосни празник Васкрсења Господа и Бога нашег Исуса Христа и да вам пренесем молитвене поздраве нашег архипастира и митрополита Амфилохија, чију бригу ви најбоље знате, која не престаје већ 25 година и да је управо на данашњи дан прославе Васкрсења Христовог митрополит служио у овом граду, што је уједно и први пут да неко служи службу Божју након режима Енвера Хоџе у Албанији, пруживши подршку страдалном народу, баш на празник Светог Васкрсења чиме се и пророковало васкрсење нашег народа и вере. Захваљујући Његовом блаженству и митрополиту Господину Анастасију је обновљена и црква у Албанији, рађају се и крштавају дјеца која посјећују цркву, што указује на свијетлу будућност. Мој долазак овдје није случајан, јер је и моја породица Мреновић поријеклом од Староврачана из Младог Горича. Мој прадеда је био Петар Мреновић, свештеник у Младом Горичу и његов гроб се налази у старој цркви, а он је последњи пут служио овде пре 95 година. Ево видимо како је пред Богом мали размак између двије генерације свештенослужитеља из једне исте породице, али пред Богом је десет година и хиљаду година као један дан. Тако, ако Бог да да се ове године гледамо овако, а наредне све боље и боље и да сви будемо у радости и весељу Христовог Васкрсења. Христос Воскресе!

На литургији су били присутна наша браћа и сестре који живе у Скадру и Враки а било је и оних који су на своју постојбину дошли из Црне Горе како би најрадоснији празник прославили у својој постојбини на светој скадарској земљи. У име амбасаде Републике Србије литургији је присуствовао замјеник амбасадора г. Југослав Ђорђевић са супругом. У делегацију Митрополије црногорско-приморске поред о. Јустина били су протојереј-ставрофор Драган Станишић, професор Цетињске богословије и парох подгорички, монах Јован, настојатељ манастира Светог Димитрија на Топхани на Скадарском језеру, Аполон Мишченко, професор Цетињске богословије, Никола Станишић и Александар Вујовић.

Свим сабраним су овом приликом подијељени и васкршњи поклон пакетићи. По одслуженој литургији уприличена је и трпеза љубави на којој су госте из Црне Горе поздравили г. Павле Брајовић- Јакоја, предсједник Удружења Срба и Црногораца из Скадра "Морача-Розафа" и г. Симо Ајковић, предсједник Друштва "Свети Јован Владимир" из Скадра, професор српског језика у Скадру г. Светозар Ћираковић. Они су изразили велику захвалност Митрополиту Амфилохију који несебично брине за наш народ у Скадру и Враки и окупља га око своје свете Цркве. У име гостију домаћинима је на указаном гостопримству и на прослави Васкрса или Великдана како га називају у Враки заблагодарио протојереј-ставрофор Драган Станишић.

Осим богослужења ту су и академије које се одржавају сваке године у славу и част Светог оца Саве, првог архиепископа српског, с посебном напоменом да је прва обновљена светосавска академија одржана у кући Србина мухамеданске вјере Имера Станковића 2009. године, што потврђује претходно речено о посебности овог старог града и његових житеља.

 

ВАСКРШЊИ ПРИЈЕМ У СКАДРУ


Истог дана свештеници Албанске православне цркве у Скадру уприличили су васкршњи пријем за представнике државног, културног и вјерског живота. У име Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија пријему је присуствовао професор Цетињске богословије и парох подгорички протојереј-ставрофор Драган Станишић, који је у свом поздравном говору изразио благодарност организаторима и том приликом рекао:

"Драги оци, Александре и Никола, ви сте данас овдје, у свом прелијепом храму, у граду Скадру, приредили Васкршњи пријем и омогућили нам да се сретнемо једни са другима у радости и љепоти овог хришћанског празника, који је заиста празник над празницима. Свјетлост Васкрса обасјава данас све људе и сви који тако вјерујемо свјесни смо колико нам треба врлина и подвига да бисмо то увијек знали и признавали. Црква, овдје у Скадру, овим пријемом за људе из свих области друштвеног живота Албаније и шире, показује да зна колико је људима свих схватања драгоцјено да виде велики благослов који нам се дарује овим даном Васкрсења Христовог. Ми смо овдје данас добили дарове,васкршње јаје, вино и бомбоне, и чули Ваше ријечи о Љубави која обасјава сваког човјека који долази на свијет и све то исто желимо Вама и Вашој вјерној пастви и молимо Вас да примите искрени поздрав нашег митрополита Амфилохија, који вам преносимо са радошћу . Наш Митрополит воли Скадар и то показује тиме што годинама шаље подршку за вршење Божје службе, нарочито у храму Свете Тројице у Враки, гдје има још увијек нешто преосталог српског живља који је остао вјеран својој дједовини, упркос свим недаћама којесу наш народ сналазиле на овом простору.

Велика благодарност и свим Вашим гостима који су, иако из разних структура државног, партијског , привредног и вјерског живота, исказали поштовање према нама као представницима из Црне Горе, који смо по благослову нашег духовног оца Владике Амфилохија и дошли на овај Васкршњи пријем, чији је домаћин црква у Скадру, по благослову Албанског архиепископа Анастасија. Имајући сада већ довољно сазнања како су све ово оци, Александар и Никола Петани, лијепо организовали и ми ћемо у своје вријеми направити нешто слично и код нас, са жељом да узвратимо гостопримство и још више потврдимо заједништво које је обасјано Васкрсом данас овдје, у граду Скадру на Бојани .

 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ И РАДОСТ ДОНЕСЕ!

ПОКЛОНИМО СЕ СВЕТОМ ВАСКРСЕЊУ ЊЕГОВОМ!


Текст: мр Смиља Влаовић и Александар Вујовић

Фото: Александар Вујовић и Никола Станишић