Епископ Јоаникије у Теодорову суботу служио у манастиру Добриловина

Tagged:

У Теодорову суботу, када наша Света Црква молитвено прославља Свете апостоле Архипа, Филимона и Апфију и Преподобномученицу Филотеју Атинску, 4. марта 2017, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Добриловина.

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке, а молитвеном сабрању присуствовао је вјерни народ овог краја, који је, припремајући се постом и молитвом, приступио Светој Тајни Причешћа.

Након Литургије прочитан је молебни канон у част Светог великомученика Теодора Тирона, а Преосвећени Епископ је са саслужитељима освештао жито.

Обраћајући се сабраним вјерницима ријечима архипастирске бесједе Владика Јоаникије је казао да прва недјеља Часног поста има изузетан значај. Она се пости строжије, него што је уобичајено у току других дана поста, и то није случајно, јер, на такав начин постећи, молећи се Богу, према Владикиним ријечима, доживљавамо шта значи она ријеч Божја: Не живи човјек само о хљебу.

Владика је додао да је неопходно постити, Богу се молити, али је Божја милост она која спасава и Божја благодат она која лијечи, исцјељује, обнавља.Човјек треба да задобије милост од Бога и да сам покаже дјела милосрђа, доброте, љубави. То је оно што је Богу угодно",поручио је, у својој бесједи, Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.