Хиландарски игуман архимандрит Методије у Саборном храму у Подгорици одржао предавање „Света гора – живот у Христу“

Tagged:
  • Жанр: Other
  • Година: 2016
  • Величина: 55:49 минута (7.99 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 11kHz 20Kbps (VBR)

Архимандрит Методије (Марковић), игуман Манастира Хиландар, одржао је 14. децембра 2016. године у крипти подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици предавање на тему „Света Гора Живот у Христу.

Ово је први пут да један хиландарски игуман држи предавање у Митрополији црногорско-приморској у новије вријеме.

Предавање је одржано у склопу божићног циклуса предавања у подгоричком Саборном храму. Доказ интересовању било је изузетно велик број оних који су дошли да чују више о Манастиру Хиландар, који се налази на Светој Гори Атосу, аутономној монашкој заједници у сјеверној Грчкој. Али, и оних који су дошли да се окријепе духовним поукама оца Методија, игумана Свете српске царске лавре коју су основали Св. Симеон Мироточиви и Св. Сава. Игуман једне од најстаријих духовних и културних, па и едукативних институција у Срба, која траје у континуитету од 12. вијека, говорио је о разним темама, и одговарао након предавања на бројна теолошка, али и конкретна питања везана за живот Цркве и вјерника.

Тако су пристуни могли да чују зашто, на основу којих правила и догађаја је женама забрањено да ступе на тло Свете Горе, па тако и у Хиландар. Наравно, било је и неких ситуација на граници, али правило није кршено, јер је то игуманија Хиландара и цијеле Свете Горе, Богородица тражила. Или, зашто не треба вјеровати у причу о чудотворном хиландарском хљебу, али и да је истинит благослов светосимеоновске лозе стар 800 година. Такође, како се још на византијски начин рачуна вријеме, или зашто се и у званичној преписци користи стари календар. Отац Методије, говорио је и о исповиједи, о посту, причешћу ...

Наравно, као духовник, као монах, али на првом мјесту вјерник, игуман Методије, објаснио је циљ сваког, па и божићног поста, који је припрема за Божић, на основу мишљења оца Георгија Капсаниса и његове књиге Обожење као циљ хришћанског живота. Како истиче архимандрит Методије, „човјек је створење које се од других изразито разликује по томе што је једино он позван да постане Бог по благодати. Јер, подсјећа игуман, већ у Старом завјету се назначује да је циљ хришћанског живота стално обнављање чињенице да је човјек настао по слици и прилици Бога.

Игуман Методије доноси у Црну Гору, у којој не борави први пут, и благослов иконе Пресвете Богородице Тројеручице Манастира Хиландар, као и 800-годишње лозе Светог Симеона. Архимандрит Методије служиће данас у подгоричком храму литургију са свештеницима Митрополије црногорско-приморске, и након завршетка службе вјерници могу тражити благослов од њега.

Увод у вече дао је свештеник Мирчета Шљиванчанин.