У Никшићу одржана завршна манифестацијa Његошевих вечери поезије

Четврте међународне Његошеве вечери поезије, које су протеклих дана уприличене  у неколико градова Црне Горе, приведене су крају програмом, који је у четвртак 10. новембра 2016, одржан у просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије" у Никшићу.

Овогодишња пјесничка светковина, која, иначе, окупља пјеснике из православних словенских народа, протекла је у знаку више јубилеја: 1.100 година Светог Наума Охридског, 1.000 година Светог Јована Владимира, 70 година Удружења књижевника Црне Горе и часописа „Стварање". Поред пјесника из Црне Горе, Његошево име и дјело окупило је и бројне ствараоце из Србије, Републике Српске, Русије, Македоније, Словачке, Словеније, Бугарске, Њемачке, Ирана.

Књижевници из Црне Горе који су учествовали на четвртим по реду међународним вечерима поезије су: Тодор Живаљевић Велички, Слободан Вучинић, Слободан Милић, Милица Краљ, Вишња Косовић, Веселин Брновић. Љубитељима поезије представили су се и пјесници из нашег ближег и даљег окружења: Мићо Цвијетић, Горан Ђорђевић и Вера Хорват из Србије, Ристо Василевски из Македоније, Татјана Коти и Нина Габриелијан из Русије, Бенедикт Дирлих из Њемачке, Мирослав Демак из Словачке и Соудабе Бабагап из Ирана.

Програм су водили: Радомир Уљаревић, у име организатора - НВО „Његошеве вечери поезије" и Милица Бакрач, уредница трибине „Свободијада". Поезију која је са руског, бугарског, њемачког, иранског и других језика преведена на српски читао је Љубисав Бјелић.

По одржаној вечери о утисцима са управо завршене манифестације Његошеве вечери поезије разговарали смо са Радомиром Уљаревићем, директором манифестације и предсједником Удружења књижара и издавача Црне Горе.

Задовољство што је учесник пјесничког сабора Четврте Његошеве међународне вечери поезије исказао нам је у кратком разговору и лужичкосрпски пјесник Бенедикт Дирлих, чија збирка поезије Ивањске ноћи је ових дана представљена у Београду, а препјевао је др Мићо Цвијетић, један од ријетких познавалаца лужичкосрпске књижевности.

Емоције није крила ни Соудабе Бабагап, иранска пјесникиња, теоретичарка филма и ауторка документарних филмова, од којих је најпознатији Нојева барка, вишеструко награђиван на многим фестивалима. Подсјећања ради, она је примајући гран при на 51. београдском документарном и краткометражном филму саопштила да половину новчане награде даје за обнову порушених цркава на Косову и Метохији. Инспирисана сусретом са пјесницима, Подгорицом и посјетом манастиру Острогу, родили су се њени нови стихови.