Audio by title njegoseve_veceri_poezije

Настављена манифестација „Његошеве вечери поезије“

61:57 минута (10.64 МБ)

У Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици 14. новембра промоцијом сабраних дјела Петра Другог Петровића Његоша настављена је културна манифестација "Његошеве вечери поезије", које се по први пут организују ове године. Издавачи ових сабраних дјела су издавачке куће Штампар Макарије и Октоих. О сабраним дјелима и о лику нашег највећег пјесника и мислиоца говорили су Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски г.  Амфилохије, књижевни критичар Желидраг Никчевић и директор Октоиха Радомир Уљаревић. Медијатор промоције био је свештеник Предраг Шћепановић.

„Његошеве вечери поезије" су манифестација међународног карактера и ове године су окупиле пјеснике из Црне Горе, Србије, Републике Српске, Русије, Румуније, Грчке, Бугарске, Македоније, Пољске, Словачке, Аустрије, Италије, Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине.

У Херцег Новом завршена манифестација "Његошеве вечери поезије"

24:04 минута (4.14 МБ)

У недељу 17. новембра у 11 часова, у порти цркве Светог Арханђела Михаила у Херцег Новом након свете литургије одржало се завршно слово манифестације "Његошеве вечери поезије". Говорили су: Желидраг Никчевић и Будимир Дубак. Учествовали су још и црквени хорови новског краја, као и дјечији црквени хор.

У Никшићу одржана завршна манифестацијa Његошевих вечери поезије

13:33 минута (2.33 МБ)

Четврте међународне Његошеве вечери поезије, које су протеклих дана уприличене  у неколико градова Црне Горе, приведене су крају програмом, који је у четвртак 10. новембра 2016, одржан у просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије" у Никшићу.

Овогодишња пјесничка светковина, која, иначе, окупља пјеснике из православних словенских народа, протекла је у знаку више јубилеја: 1.100 година Светог Наума Охридског, 1.000 година Светог Јована Владимира, 70 година Удружења књижевника Црне Горе и часописа „Стварање". Поред пјесника из Црне Горе, Његошево име и дјело окупило је и бројне ствараоце из Србије, Републике Српске, Русије, Македоније, Словачке, Словеније, Бугарске, Њемачке, Ирана.