Из живота наших парохија

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, ових дана је, надлежни парох протојереј Василије Брборић у присуству вјерног народа освештао звоно за цркву Светог Стефана Пиперског и Жупског, која се гради у засеоку Губељ у жупском селу Кутима, родном мјесту Светитеља.

Звоно је постављено на постоље, у близини темеља цркве, како би што прије зазвонило, позивајући вјерни народ овог краја на молитву.

Истог дана, 17. септембра 2016, освештан је и постављен крст на цркву Зачећа Светог Јована Крститеља, коју у мјесту Црквине, у селу Заград подиже братство Чворовића.

На овом мјесту раније била црква брвнара, али су је срушили Турци 1712. године када је била похара Требјесе. Нова богомоља, која је урађена као савардак, карактеристичног је крова, а њена висина са постављеним крстом је око 15 метара. Уз архитекту Срђана Тадића, надлежни парох, истиче труд и залагање ликовног умјетника Милуна Чворовића и читавог братства Чворовића са којима су у овом благословеном подухвату учествовала и братства Ђуровића, Дендића, Коџуловића и друга.

О поменутим активностима и радовима који су у току на изградњи ова два храма са протојерејем Василијем Брборићем, парохом жупским, разговарала је Сенка Чоловић.