Клесари Иван Стефановић и Драгиша Кркељић о градњи барског Саборног храма Светог Јована Владимира

  • Наслов: Iz nase crkve
  • Албум: razgovori
  • Година: 2016
  • Величина: 2:58 минута (524.92 КБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

dsc_0006Kлесар Иван Стефановић, говорећи о градњи Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару, каже да је доста тога на овој Светињи  урађено од камена. Он издваја иконостас који је рађен од више врста камена: бијелог основног сивца из Македоније, оникса из Сириске бање и Гватамале из Италије.

,,Камена пластика, односно перфориране камене плоче, рађене су на доњем дијелу иконостаса. На горњем дијелу иконостаса каменом пластиком је рађено грожђе, лишће, крстови и још неки православни мотиви. Од камена су, такође, рађени прозори на храму као и комплетан подни мозаик" -  објашњава Стефановић.

Он додаје да су ту, не рачунајући бијелу као основну боју, уграђене четири врсте камена, жути, црвени, златни и зелени камен. Каменом јерађено и комплетно поплочавање свих тротоара и стаза око храма, за шта је коришћен црвени и сиви камен из Никшића.

Стефановић наглашава да је на храму Светог Јована Владимира у Бару, за три године урађено више него што се негдје уради чак и за десетак година.

,, Са благословом Високопреосвећеног Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија,  на овоме је радила једна велика екипа од десетак људи. Нон-стоп  смо били овдје, и уз Божију помоћ, успјешно завршили овај дио посла. Сада чекамо наредне подухвате"- каже Стефановић.

Клесара Драгишу Кркељића,  затекли смо на храму у послу око крста који ће се налазити на централном дијелу иконостаса. Објашњавајућипоступак његове израде, Кркељић каже да је у питању крст који ће се налазити на иконостасу изнад двери, на средини олтара.

,,Овај крст  је реплика правог крста, тако да је његова израда доста захтјевна, али уз Божију помоћ, све то испада јако лијепо" - каже мајстор Драгиша.

Он додаје да се за израду овог крста користи македонски (прилепски) бијели камен, који је јако захвалан за рад.

,,Овај камен је одличан за рад, солидно је мек али захтијева опрезан рад због крзања. С обзиром да је ријеч о бијелом камену, потребно је мало јаче нагласити сјенку, како би се видјело све што се ради" - закључује вриједни клесар Драгиша Кркељић.

Слободанка Грдинић

Жељко Ђуровић