У оквиру трибине "Свободијада" у Никшићу одржано вече пјесника Благоја Баковића

Tagged:

У оквиру трибине "Свободијада" Удружења књижевника Црне Горе, пјесник Благоје Баковић одржао је своје вече у Никшићу, у уторак 19. јула.

Домаћини су били Удружење књижевника Црне Горе и Црквена општина Никшић, а вече је одржано у Друштву црногорско-руског пријатељства "Свети Ђорђе".

Баковић је рођен  у Бојиштима код Бијелог Поља, у Црној Гори, а живи у Врбасу. Објавио је књиге поезије: Жеђ под водом, Шаптачева смрт, Поскок, Мароканске бајке, Сачма, Копно, Живим далеко, Креветац за царицу, Ћутим и певам, Зимски капут, Ватра за копитама, Грудва у снегу, Подне, Горовило, Чаробни пастир, Сто песама, Претворена у пољупце, Траг, Повратак на Итаку, Љубав ми жива по свету хода, Тебе појем, Оговарање пролећа, Сећање на мраве, Свети Сава - Школска слава, Азбучна добродошлица (заједно са Тодем Николетићем), Надгробни облак, Чежња за рукописом, Низ лаку плавет, Молитва за мрава који се упутио ка Цариграду, Пут, Зрно соли и друге.

Благоје Баковић је добитник књижевних награда: „Кочићево перо", „Ристо Ратковић",  „Златну струну" смедеревске песничке јесени, ,,Милицу Стојадиновић Српкињу" за укупно дјело на српском језику.

Заједно са пјесником Матијом Бећковићем добио је награду "Печат вароши сремскокарловачке" за књигу "Сећање на мраве".

Добитник је међународне награде Савеза писаца Русије „Константин Симонов", за књигу изабраних пјесама „Пут", објављену на руском језику, награде међународне асоцијације Словенских Витезова православних земаља са златном медаљом и ликом Николаја Федоровича Федорова, а за укупно дјело, за вјерно служење отаџбинској литератури, Савез писаца Русије, Подружница московских писаца и преводилаца уручила му је награду„Антон Павлович Чехов".

У име организатора пјесничке вечери Благоја Баковића у Никшићу ријечима добродошлице сабране је поздравила пјесникиња Милица Бакрач, уредник програма.