Саопштење за јавност Митрополије Црногорско Приморске

  • Наслов: Saopstenje MCP
  • Албум: Saopstenja
  • Година: 2016
  • Величина: 6:00 минута (1.03 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Саопштење за јавност

15. март 2016.

 

Надајући се да ће стопут поновљена лаж постати истина, поједини медији и данас опет подсјећају на лажно рукоположење тзв. митрополита псеудоцрквене маргиналне организације познате под називом "ЦПЦ".

Понављамо, по ко зна који пут, да та особа није нити митрополит ни свештеник нити уопште припадник Православне Цркве. Он је био свештеник Васељенске Патријаршије у Италији, али је због својих преступа и недјела, законито и канонски лишен чина (рашчињен) од стране Синода те Патријаршије на челу са Патријархом константинопољским Вартоломејем. Као такав није могао бити свештеник ни у једној помјесној Православној Цркви, па је нашао једну расколничку групацију у Бугарској (каквих има и на другим мјестима) и они су га, из ко зна којих разлога, "рукоположили" у "епископа", и то за територију над којом немају никакву јурисдикцију.

Неистина је да је та групација била у канонском општењу са било којом помјесном Црквом, а нарочито је отворена обмана да је митрополит неврокопски Пимен, који је као онемоћали старац, био вођа тог раскола и ко зна чија марионета, изабран за Патријарха бугарског. Патријарх бугарски и прије и за вријеме и након раскола, до своје смрти прије двије и по године био је Патријарх Максим. То је општепозната чињеница, што овакву неистину чини још дрскијом.

Неки од епископа који су били у расколу су примљени са покајањем у Бугарску Патријаршију, али као пензионисани и нису имали своје епархије. Дакле, само неки и то они који су се покајали, и они су поименице поменути у документу којим је окончан тај несрећни раскол. Особа која се лажно представља као "митрополит ЦПЦ" није међу онима којима је уопште признато рукоположење, а камоли рјешаван његов статус, који је раније ријешен, како рекосмо, пресудом Светог Синода Васељенске Патријаршије. Раскол је ријешен не од стране премијера принца Симеона, него од стране међуправославног савјетовања којим је предсједавао управо Патријарх Вартоломеј, који је рашчинио Дедеића.

Јавност је нажалост изложена многим неистинама у вези са том псевдоцрквеном организацијом. Једна од њих је била у јануару ове године (недавно смо сазнали за њу), када је наводно представник Патријарха грузијског Илије Другог био у посјети Црној Гори и тој организацији. Као што је свима јасно, а нарочито вођи цетињске псевдовјерске заједнице, тај лажни митрополит из Грузије уопште није митрополит нити припада Грузијској Патријаршији. Нажалост, и као такав преварант, успио је да добије простор у централној информативној емисији црногорског јавног сервиса. Митрополит Амфилохије је имао ту част да врло често буде у друштву Патријарха грузијског Илије и других високих јерараха Грузијске Патријаршије, како у званичним посјетама Грузији, тако и приликом међуправославних сусрета, али нисмо примјетили да је јавни сервис о томе обавјештавао јавност. Благодаримо Богу да је православни народ у Црној Гори имун на медијске обмане и подвале, те да је тог лажног митрополита и ту псевдовјерску заједницу поставио тамо гдје јој је и мјесто - на маргину црногорског друштва.

Какав став Бугарска Патријаршија (као уосталом и све помјесне Православне Цркве) има према Дедеићу може се прочитати из писма које достављамо у прилогу саопштења. Превод на српски језик је у продужетку:

 

 

 

Његовом Високопреосвештенству

Црногорском и Приморском

Митрополиту Амфилохију

Црна Гора

Ваше Високопреосвештенство,


У вези са Вашим писмом, ул. бр. 523/ 13.11.2015.г., сматрамо за потребно да Вас обавјестимо да нам је познато да у држави Црној Гори постоји псевдо-црквена организација, којом руководи рашчињени од Васељенске Патријаршије Мираш Дедеић, који се самозвано  представља као "Михаило, митрополит Црногорске Православне Цркве". Он је "рукоположен" од бугарске расколничке групе.

Свети Синод Бугарске Православне Цркве - Бугарске Патријаршије, на свом засједању 10. децембра 2015.г., прот. бр. 32, у пуном саставу, донио је одлуку да још једном посвједочи и потврди своју неизмјењену подршку канонској Црногорско-приморској Митрополији Српске Патријаршије у Црној Гори, као и да потврди да је хиротонија Мираша Дедеића, извршена у Бугарској, неканонска, недјејствена и безблагодатна.

Изузетно је важно да се у овом тренутку потврди и одржава канонско јединство Православне Цркве.

Надајући се да ће Свемилостиви Бог да Вам дарује кријепко здравље и снагу за одржавање чистоте светог Православља, препоручујемо се Вашим светим молитвама и остајемо Вашег Високопреосвештенства у Христу брат,

Предсједник Светог Синода

+ Неофит с.р.

Патријарх бугарски