Протојереј мр Арсеније Радовић: О посјети професора Цетињске богословије Кузбанској богословији

Професори Цетињске богословије протојереј мр Арсеније Радовић и г. Аполон Мишченко недавно су посјетили Кузбанску богословију у Новокузњецку гдје су се сусрели са Митрополитом кемеровским г. Аристархом, и професорима и ученицима ове школе и одржали неколико пригодних предавања, учестовали у литургијским сабрањима, обишли Новокузњец, Кемерово и Сочи.

О њиховом путу у Русију за наш радио говори нам професор Цетињске богословије и архијерејски намјесник будвански протојереј мр Арсеније Радовић.

 

Са благословом Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија и митрополита кемеровског и прокопијевског Г. Аристарха професори Цетињске богословије протојереј мр Арсеније Радовић и г. Аполон Мишченко посјетили су Кузбанску богословију у Новокузњецку. У суботу 6. фебруара 2016. године професори Цетињске богословије учестовали су у бденију које је у саборном Преображенском храму служио Митрополит кемеровски и прокопијевски Г. Аристарх са свештенством, вјерним народом и полазницима кузбанске богословије и регентске школе.

У недељу 7. фебруара 2016 године у протојереј Арсениеј Радовић саслуживао је у светој архијерејској литургији у саборном Преображенском храму у Новокузњецку, којом је началстовао Митрополит кемеровски и прокопијевски г. Аристарх. Митрополиту Аристарху саслуживали су такође и Епископ марински и јургински г. Инокентије и Епископ новокузњецки и тастаголски г. Владимир и бројно свештенство овог храма.

После литургијског сабрања уприличена је трпеза љубави коју је приредио епископ Владимир поводом свог имендана. Истог дана у поподневним часовима професор протојереј мр Арсеније Радовић одржао је предавање у великој сали Кузбанске православне духовне богословије на тему „Света тајна покајања као процес уласка у цркву“ Сјутрадан, у понедељак 8. фебруара 2016. године, предавач је одржао предавање на тему „Света тајна брака у свјетлости православне теологије“.

Наредног дана о. Арсеније је одржао предавање на тему „Да не живимо по духу и стихијама овог свијета“. Професор г. Аполон Мишченко се после дуго година сусрео са својим професором из Московске духовне академије протојерејем Максимом Козловим, који је такође био у посјети Кузбанској богословији.

Током своје посјете Новокузњецку гости из Цетињске богословије у пратњи својих домаћина обишли су музеје и цркве Новокузњецка.

Гости из Црне Горе обишли су музеј „Кузњецка тврђава“ гдје су им испричали о скоро четиристогодишњој историји града, о градњи Кузњецке тврђаве и за град тешким временима растројства почетком и средином ХХ вијека.

Потом су гости посјетили Спасо-Преображењски храм, упознали се са историјом храма и његовим унутрашњим уређењем. Такође, делегација из Црне Горе посјетила је књижевно-меморијални музеј Ф. М. Достојевског. Ту су гости упознати о времену живота великог писца у Кузњецку, о његовом вјенчању са Маријом Исајевом у Одигитријевској цркви, и упознали се са ситуацијом у којој је писац живио.

У четвртак 11. фебруара делегацију Цетињске богословије, примио је у митрополитском сједишту у Кемерову Митрополит Аристарх уручивши им пригодне поклоне.

Гости из Црне Горе су заблагодарили Митрополиту Аристарху пренијевши му поздраве и дарове Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија. Овом приликом имали су сусрет и са замјеником градоначелника града Кемерова.