Светосимеоновска академија у Беранама

Поводом празника Светог Симеона Мироточивог, храмовне славе Саборне цркве која се гради у Беранама, у понедјељак 22. фебруара 2016, у беранском Центру за културу, одржана је свечана академија.

Академији, коју су организовали Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Беране, присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, као и бројно свештенство, монаштво и велики број грађана Берана.

Бесједу, поводом прослављања празника Светог Симеона Мироточивог, коме је посвећен будући Саборни храм у Беранама, одржао је архимандрит Тихон, игуман манастира Студенице.

Саборни храм Светог Симеона Стефана Немање у Беранама, који је у градитељском погледу веома захтјеван и монументалан, планирано је да буде завршен до 2019, чиме ће се Епархије будимљанско-никшићка и Црквена општина Беране укључити у велики јубилеј Српске православне цркве - осамсто година од њеног оснивања. Када храм, у славу Божју, а захваљујући помоћи вјерног народа и свих људи добре воље, буде завршен, биће на понос свих житеља Берана и Црне Горе.

У културно-умјетничком програму учествовали су: хор Свете мати Анастасије, гуслар Вујадин Добрашиновић, рецитатори Васко Драговић и Јелена Божовић, Православна омладина Светог Евстатија српског, трио „Аppassionato", а водитељи су били Ирина Кастратовић и Никола Урошевић.