Епископ бихаћко-петровачки Г. Атанасије: „Предрасуде и ми"

Tagged:

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко - петровачки Господин Атанасије одржао је у петак 19. фебруара 2016. године у пасторалном центру жупе Римокатоличке цркве „Сви Свети" у Ливну предавање на тему „Предрасуде и ми", у организацији Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини, односно Одбора за Међурелигијску сарадњу у Ливну. Ово је била уједно и прилика за прву посјету Његовог Преосвештенства, од како је устоличен за Епископа бихаћко-петровачког, жупи „Сви Свети" у Ливну, гдје га је дочекао фра Јосип Јукић.

Епископ Атанасије је поздравио све присутне, након чега је рекао да сама тема предавања „Предрасуде и ми" позива на расуђивање. У Уводу предавања је објаснио појам предрасуда као стварање суда, слике о некоме, а без претходног објективног сагледавања. Такође, је истакао да предрасуде владају свуда као опасна мрежа у којој се крећемо. За предрасуде је рекао да су покушај заробљавања ума, и да је то модерно ропство које је на неки начин горе и од физичког. Током предавања Епископ Атанасије је нагласио потребу да се људи заштите од предрасуда пажљивом борбом на духовном нивоу. У тој борби је Христос највећи Учитељ као „Пут, Истина и Живот". Позвао је све да у било којој области себи обезбиједе заштиту од зла и предрасуда. Осврнуо се на то како је сам Христос страдао невин због лоше слике о њему и предрасуда које су створили фарисеји. Говорио је како, нажалост, постоје предрасуде према неком појединачно, према народима, али и према себи самоме, те да друге треба гледати као браћу своју, и помоћи им. На крају је Епископ Атанасије истакнуо закон љубави, као нешто што може највише допринијети разбијању предрасуда и добрим међуљудским односима.

Након предавања присутни су имали прилику поставити питања и добити одговоре од Његовог Преосвештенства.

После предавања и дискусије Епископ Атанасије се захвалио на позиву и похвалио организовање оваквих сусрета као што је овај који је организовао Одбор за међурелигијску сурадњу у Ливну, истичући да су они нарочито потребни на нашем босанском простору, на којем су нажалост, многи страни фактори посејали разне предрасуде по својим жељама и интересним потребама потребама.