Вриједна донација за манастир Девич

Косово и Метохија, мада није у жижи црногорске медијске сцене и даље је присутна у срцима хуманих људи. То потврђује и недавна донација породице Кадовић, која је, желећи да приложи новчани износ Православној цркви, одлучила да то учини управо метохијском манастиру Девич. Такву одлуку донијели су након консултације са високопреосвећеним Митрополитом Амфилохије на састанку који је одржан 10. фебруара 2016. године у просторијама Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Тим поводом кратку изјаву за наш радио дао је адвокат породице Будимир Дармановић

Манастир Девич који се налази под главним венцем истоимене планине у Србији, Метохији, саграђен је око 1434. године и налази се у дреничкој шуми, 5 km. јужно од Србице. Представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Манастир је саграђен на месту где се у једној шупљој букви подвижавао велики подвижник из 15. века Свети Јоаникије Девички, након што је у тај крај прешао из Црне Реке. Манастир је подигао деспот Ђурађ Бранковић око 1434. године у знак захвалности за оздрављење своје кћери-девице, по чему је манастир добио име. Ђурађ Бранковић је манастир сазидао на месту где је, четири године раније, 1430. године сахрањен пустиножитељ Јоаникије Девички.

Манастир је више пута пљачкан и обнављан у својој историји. Године 1915. су га опљачкале аустроугарске војне снаге после одступања српске војске преко Албаније у Првом светском рату. А 1941. године је срушена и уништена испосница Св. Јанићија Девичког која се налазила на падини на северној страни манастира, као и источник који се налазио у удолини ниже манастира. Манастир су тада опљачкали албански фашисти. До ових немилих догађаја манастир је у својим ризницама имао велику збирку рукописних и штампаних књига из 19. и 20. века.

У ратним операцијама 1999. манастир је опљачкан, разбијена је плоча на кивоту Св. Јоаникија а иконе су оскрнављене. Марта 2004. манастир је спаљен у присуству војника КФОР-а. Гробница Јоаникија Девичког је отворена и оскрнављена.