Разговори са академицима - проф. др Драгољуб Живојиновић, историчар

Поводом упокојења академика др Драгољуба Живојиновића, емитујемо емисију "Разговори са академицима" - последњи интервју академика Живојиновића у српским медијима, који је водила новинарка Сања Лубардић.

Један од најзаначајнијих српских историчара двадесетог века одредио је неколико "камена међаша" наше савремене историографије, посебно када је реч о односу Ватикана према Србима, чему је посвећена и његова најновија књига у три тома. Ексклузивно за Радио Слово љубве, у сарадањи са Српском академијом наука и уметности, а под покровитељством Министраства културе и информисања, академик Живојиновић говори о својим открићима и успесима, раду у САНУ, српском друштву данас и личном и породичном животу.

 

 

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Српска академија наука и уметности са жаљењем обавештава јавност у Србији да је данас, 05. фебруара 2016. године преминуо академик Драгољуб Живојиновић, секретар Одељења историјских наука.

Академик  Живојиновић рођен је  у Врање, 17. априла 1934. године. У САНУ је обављао функције  Секретара Одељења историјских наука.

Академик Живојиновић био је наш врсни историчар. Уавршио је Филозофски факултет у Београду (1959); постдипломске студије је завршио на Универзитету Пенсилванија, (1963). Докторирао је на  Универзитету Пенсилванија, (1966) а  постдокторски рад обавио је на Харвардов универзитету (1972)

Током своје богате научне каријере био је и редовни професор универзитета, Предавао је на  Филозофском факултету од 1979. године.

Био је члан Организације америчких историчара и  Европског удружење за америчке студије. Уређивао је часопис Хришћанска мисао.

Академик Живојиновић,  научник светског ранга добитник је многих награда и признања, као што су : БИГЗ-ова награда за научно дело (1995); Награда "Светозар Милетић (1995); Награда за животно дело "Владимир Ћоровић" (2004); Ordine del merito della Republica Italiana (1971); Орден заслуге за народ са сребрним зрацима (1989)); Почасни грађанин Идвора

 

Српска академија наука и уметности