Најзначајнији изданак кога је изњедрио српски род

У препуној сали Центра за културу на Жабљаку, у недјељу 31. јануара 2016, одржана је духовна академија у славу Светог Оца нашег Саве, првог архиепископа и просветитеља српског.

Академији је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са бројним свештенством и монаштвом, као и велики број житеља овог поддурмиторског мјеста у чије име је сабране поздравио Веселин Вукићевић, предсједник Општине.

Он је, захваљујући организатору Црквеној општини Жабљак и Епархији будимљанско-никшићкој, казао да је академија у славу Светог Саве, постала лијепа духовна манифестација која се, традицонално, одржава у Жабљаку.

Светосавску бесједу одржао је протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, преносећи благослов и поздраве Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија.

У веома богатом и садржајној програму, који је публика пропратила бурним аплаузом, наступили су: хор Преподобне мати Ангелине, дуо Бојана Пековића уз струне гусала и виолончелиста Александар Јаковљевић, рецитатори Лана Зековић и Јана Бјелица, браћа Алекса и Никола Дакић, који су пјевали уз струне гусала, гуслар Иван Булић, чланови гусларског друштва „Војвода Момчило" са Жабљака, а изведен је и рецитал ученика средње мјешовите школе „17. септембар".