Мајке хришћанке - Јоана Христодули Хатзи

Презвитера Јоана Лоизу је супруга блаженопочившег протопрезвитера Спиридона Димостенуса, дугогодишњег намјесника цркве Светог Димитрија, парохије Акрополиса у граду Никозији на Кипру. Ово двоје јеванђеоских прегалаца живјело је пуноћом истинског хришћанског живота непрестано творећи дјела милосрђа. Установе, које су основали ови добри Самарићани двадесетпрвог вијека, пружају и данас изобилну духовну и материјалну помоћ болеснима, сиромашнима, сирочадима, самохраним мајкама и избјеглим лицима, видајући ране најкрхкијим члановима друштва. Њихова љибав и брига учинковито је кријепила чак и оне далеко ван граница њихове матичне парохије.

На прагу своје дубоке старости презвитера Јоана је била свједок страдалничке смрти свог супруга, који се упокојио, налик древим мученицима, заливши сопственом крвљу темеље цркве Светог Фанурија на чијој изградњи је радио.

Пред њеним очима предани пастир, отац Спиридон ће кренути из овог живота на пут вјечности, дајући заједно са својом супругом, свијетли примјер хишћанског живота. Један од богоугодних плодова њиховог заједничког живота започетог давне 1959. године у данас већ окпираном селу Каравасу на сјеверу Кипра је и ступање у чин свештеника сва три њихова сина и оба супруга њихове двије кћери.

Презвитера Јоана Лоизу, изврсни примјер Мајке хришћанке и данас живи у Никозији, настављајући неуморно дјела човјекољубља које је безмало прије тридесет и пет године започела са својим блаженопочившим супругом.

На овој емисији благодаримо нашој драгој сестри Зорки Шљиванчанин, која је снимила и превела разговор са презвитером Јоаном, за потребе емисије "Мајке хришћанке".