Вече протојереја-ставрофора Велибора Џомића на „Тргу од ћирилице“

Ни ја, ни нико из Митрополије, немамо ништа против да се књиге штампају и на латиничном писму, али тамо гдје је то писмо дио идентитета народа који тамо живи, рекао је протојереј ставрофор Велибор Џомић

Књижевно-духовна манифестација Трг од ћирилице прексиноћ је угостила протојереја ставрофора др Велибора Џомића, једног од најзначајнијих духовника православне цркве, теолога и правника, ствараоца, аутор више књига из историје цркве, а посебно Митрополије црногорско-приморске. Џомић је, након полугодишњег изгнанства из Црне Горе, био гост најпознатије емисије Нови ТВ „У жижи" и њеног водитеља Перице Ђаковића, која је снимана на Трга Белависта, уз присуство бројне публике.

Говорећи о Тргу од ћирилице Џомић је казао ова манифестација надмашила сва очекивања.

- Гостовање на Тргу од ћирилице и емисији „У жижи" моје је прво јавно иступање након полугодишње прогонства из Црне Горе. Вратио сам се својој Митрополији и учествујем на једној манифестацији чији је организатор и Митрополија. Безопасан за околину и дивну Црну Гору, како су ми неки говорили. Трг од ћирилице је јединствена и веома значајна манифестација. Сматрам да је вема важна, јер неће нико доћи са стране да очува ћирилицу и наш идентитет. То морамо ми сами. Морамо ћирилично писмо чувати кроз свакодневни живот. Зато ова организација превазилази оквире Херцег Новог. Ђирилица је стуб духа, стуб православља и зато је важно да се књиге штампају на ћириличном писму. Ни ја, ни нико из Митрополије, немамо ништа против да се књиге штампају и на латиничном писму, али тамо гдје је то писмо дио идентитета народа који тамо живи. Али ћирилица је дио идентитета Црне Горе и зато је треба његовати и чувати, па и бранити ако је неко скрнави - рекао је Џомић и у шали додао да је прије неколико година казао „да није Руса ћирилице не би било на приморју".

- Све што је написано и све што је настало у Црној Гори, стовено је на ћириличном писму, донедавно службеном писму ове земље. Сада је очигледно да желе да је избаце, јер више ни државни печати немају натписе на ћирилици - казао је он.

Упитан да прокоментарише одлуку жирија о додјели овогодишње награде за књижевно и друго стваралаштво „Печат Херцега Шћепана" који додјељу јеорганизатори „Трга од ћирилице" прослављеном филмском редитељу и писцу Емиру Кустурици. Џомић је честитао Емиру Кустурици на награди „Печат Херцег Шћепана" која се додјељује на Тргу од ћирилице за књижевно и духовно стваралаштво казавши да се „зна ко је и што је Емир Кустурица".

- Овогодишњи лаурет само даје на додатном значају Тргу од ћирилице. Но, видим само пар сати послије саопштења жирија да је та одлука изазвала лавину коментара усмјерених против Кустурице. Али, они нису против Кустурице, него против Цркве и онога што она ради и представља. Иде се толико далеко па се негодује и кад Црква отвара јавне кухиње по Црној Гори. Ова награда, па и реаговања на њу и њеног лауреата, само доказују да ова манифестација има свој значај, и само се надам да ће трајати колико и Херцег Нови - казао је Џомић.

Вечерас на Тргу од ћирилице је вече пјесника Живојина Ракочевића, директора Културног центра Косовске Митровице.

Искра вјере постала је пламен

Публици и ТВ гледаоцима емисије „У жижи" без сумње остаће у сјећању Џомићева једноставност. Он је овом приликом подсјетио који су духовници и владике на њега утицали да крене путем који је изабрао.

 

- Моја генерација је васпитавана на националним књигама. Учили смо се на књизи „О Милутину" Данка Поповића или на причама Антонија Ђурића „Солунци говоре". Тај духовни порив је утицао да будем истински хришћанин. Сматрам да никад није касно да човјек постане хришћанин. Тако је било у мој генерацији, тако је било прије. Лијепо је видјети дјецу како хрле цркви. Та искра вјере постала је пламен, који обасјава све нас, а дјеца треба да буду узор старијима. Треба их васпитавати, како је говорио патријах Павле, да буду добри људи и прави хришћани. То није лако нити једноставно, али битно је научити дјецу да кад пану знају и да устану. И порука свих нас, митрополита Амфилохија, цијеле цркве, је да пазимо дјецу и да их на прави начин васпитавамо - поручио је и гледаоцима и публици на Тргу од ћирилице протојереј ставрофор Велибор Џомић.

Здравко Шакотић

Извор: Дан