Крајем прошле недјеље почела су археолошка откопавања цркве Успења Пресвете Богородице у Кличеву

  • Наслов: Otac Velimir Jovovic
  • Албум: razgovori
  • Година: 2014
  • Величина: 7:47 минута (1.34 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Крајем прошле недјеље почела су археолошка откопавања цркве Успења Пресвете Богородице у никшићком приградском насељу Кличево.

Црква је подигнута у 16.вијеку, а Турци су је порушили 1711.године, приликом прве разуре Требјесе. Тако срушена остала је све до недавно, када су потомци Старих Требјешана ријешили да обнове задужбину својих предака. Своју племениту и богоугодну намјеру најавили су, прије три године, подизањем крсног знамења на остацима древног храма, казао је у разговору за наш радио протојереј Велимир Јововић, надлежни парох.

Археолози су у кратком временском периоду успјели да, уз помоћ потомака Старих Требјешана и мјештана кличевске парохије, открију зидове, висине око метар и по, а према досадашњим радовима може се претпоставити да је дужина цркве била осам, а ширина око шест метара. Зидови су рађени од фино клесаних камених блокова ширине 90цм. По завршетку откопавања археолошка екипа ће обавити конзервацију и размотрити могућност обнове на истим темељима.

Укупна средства за почетак радова на откопавању старотребјешког храма Успења Пресвете Богородице у Кличеву обезбиједио је чувени српски гуслар Бошко Вујачић, потомак Старих Требјешана, напомиње о. Велимир Јововић.