Срна у изгубљеном рају X

ПРАЗНИК ПРЕПОДОБНОГ АВЕ ЈУСТИНА ПРОСЛАВЉЕН У МАНАСТИРУ ЋЕЛИЈЕ ВАЉЕВСКЕ ПОРЕД ЊЕГОВИХ СВЕТИХ МОШТИЈУ.

Манастир Ћелије Ваљевске био је 14. јуна љета Господњег 2014. на празник Преподобног Аве Јустина Ћелијског и Врањског и Светог мученика Јустина Философа, центар Србије, центар Православља, центар цијеле Васељене. Mошти апостола нашег народа, Светог Aве Јустина новог Ћелијског пренијете су два дана раније из његовог Светог гроба и положене у кивот у малој цркви Светих архангела, док не буде осликана нова црква посвећена Светом Сави, Светој Марији Египћанки и Светом Јустину Филозофу, која је грађена по тестаменту и завештању самог Светог Аве Јустина Поповића.

Прије почетка Свете Архијерејске Литургије, Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј, Високопреосвећена Господа Митрополити, Преосвећена Господа Епископи, Светогорски монаси и свештенство из читаве Православне цркве, уз појање тропара Ави Јустину, пренијели су кивот сам моштима Преподобног Аве из мале цркве, док је народ клечећи појао тропар и покушавао, са сузама, да макар дотакне његов Свети кивот. Кивот је потом постављен испред цркве, на мјесто посебно предвиђено за то, и отворен на цјеливање вјерницима.

Света Архијерејска Литургија служена је напољу, јер ни цијело манастирско имање, а камоли црква, једва да је могло да прими вјернике који су се у нејвјероватно великом броју сабрали да се поклоне Светом Ави. Светом службом Божјом началствовао је Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј уз саслужење Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија, Високопреосвећене Господе Митрополита из Грчке православне Цркве Атанасија и Николаја, Високопреосвећеног Архиепископа Берлина, Њемачке и све Британије Г. Марка из Руске Православне Цркве, новоизабраног Високопреосвећеног Митрополита Загребачко-љубљанског Г. Порфирија, и Преосвећене Господе Епископа умировљеног Захумско-херцеговачког Атанасија, Ваљевског Милутина, Бачког Иринеја, Врањског Пахомија, Шабачког Лаврентија, Шумадијског Јована, Аустралијско-новозеландског Иринеја, Стобијског Давида, Брегалничког Марка, Полошко-кумановског Јоакима, Рашко-призренског Теодосија, Захумско-херцеговачког и Приморског Григорија, умировљеног Епископа Срсдњеевропског Константина и новоизабраног Епископа Аустријско-швајцарског Андреја, Игумана манастира Хиландар Архимандрита Методија и свештеномонаштва са Свете Горе и из Епархија наше и помјесних цркава. Светој служби Божјој молитвено је присуствовало свештенство и огроман број вјерника, који су се у току Светог Богослужења поклањали Светим моштима Светог Аве. Киша која је падала скоро све вријеме била је заиста благодатна киша коју вјерници скоро да и нијесу осјећали, и која им није сметала да у највећем реду и тишини, у миру и радости чекају свој ред како би се поклонили Светим моштима нашег Светог Аве. Људи су плачући цјеливали његове Свете мошти, али таква неописива радост и мир је владала на лицима свих, као знак да Свети наш Ава благосиља свој православни народ, као што је за свог живота благосиљао, без разлике, све који су му долазили. Вјерници су се сабрали из свих српских земаља, из свих земаља у којима живе  Срби, а био је присутан и велики број Грка, Руса, Грузина... Као што је Свети Ава још за свог живота говорио: "Овдје ће бити центар Србије", у Ћелијама је овог дана заиста био духовни центар не само Србије већ и цијелог Православља.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља литургијском бесједом вјерницима се обратио Његово Преосвештенство Епископ Бачки Г. Иринеј, који је уз Високопреосвећеног Митрополита Г. Амфилохија и Преосвећеног Владику Атанасија био Авин ученик:  "Јустин је био свеобухватан човјек, за неке тешко разумљив, за многе велики српски патриота"- рекао је, између осталог Бладика Бачки Г. Иринеј.

У току Светог Бослужења огроман број вјерног народа приступио је Светој тајни Тијела и Крви Господње а Свето Причешће је вршено из више путира. По завршетку Светог Причешћа, Свјатејши Патријарх Иринеј и преосвећена Господа Епископи предводли су вјерни народ у свечаној Литији која је, са кивотом Светог Јустина, кренула до нове цркве посвећене Светом Сави, Марији Египћанки и Јустину Филозофу. Док је Литија ишла ка цркви са звучника су се чуле Авине ријечи, његова бесједа која је измамила сузе, али и радост на лицима скоро свих вјерника. У току Литије рече једна монахиња: "Погледајте колико се народа данас сабрало, ово је невјероватно, заиста. Али морате да знате да се наш Свети Ава у својим молитвама молио за још више душа".

Светог још за живота, прогањаног у та тешка комунистичка времена, Светог Аву памте како је сам ишао манастирском стазицом, пазећи при том да ми мрава не нагази. Ипак, сабрао је наш Свети Ава Јустин овог 14. јуна православну васељену и показао нам да, колико год ми њега носимо у својим срцима, он је свој Православни народ у свом срцу носио још и више, што су нам и посвједочиле ријечи ове монахиње, а наш српски народ пред престолом Божјим потао је богатији за Светитеља Јустина Ћелијског новог, апостола нашег народа.

Након повратка Литије пререзан је славски колач у славу и част празника Светог Аве. Након резања славског колача бесједом вјерницима се обратио Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј, који је подсјетио да Свети Ава Јустин, није само присутан и важан за Србију и Србе, већ и широм васељене.

О Светом Ави говорио је овом приликом и Његово Високопреосвештенство Архиепископ Берлина, Њемачке и све Британије Г. Марко из Руске Православне Цркве, који је добро познавао Светог Аву.

Мошти Светог Аве Јустина, потом су привремено враћене у стару манастирску цркву, док се не ослика нова посвећена Светом Сави, Марији Египћанки и Јустину Филозофу, грађена по тестаменту и завештању самог Светог Аве Јустина Поповића. Вјерници су у миру, по киши, чекали свој ред и поклањали се Светим моштима, али и при одласку наше екипе уз Ћелија, чини се да је још само већи број вјерника остао у редовима за поклоњење Светом Ави.

По завршетку Свете Литургије одржана је свечана академија у славу и част Аве Јустина, а наша епикипа забиљежила је утиске појединих свештеника, монаха, монахиња и вјерника, које ћемо, уз комплетан тонски запис, емитовати у емисији Радио "Светигоре" "Срна и изгубљеном рају" у понедјељак 16. јуна у 20:30 минута.

Осим што су се поклањали моштима Светог Аве, вјерници су обилазили и цјеливали његов гроб, који нас је већ 35 година сабирао и чудотворио и манастиру Ћелије Ваљевске.

Због велике гужве, нажалост нисмо успјели да добијемо изјаве од Авиних ученика, нашег Високопреосвећеног Митрополита Господина Амфилохија и Преосвећеног Владике Атанасија, али тај мир, радост и љубав на њиховим лицима, док су пазили да све протекне у најбољем реку, и кад Владика Атанасије ставља неколико црквених цвјетова на кивот свог Светог духовног оца, говорили су нам више од ријечи.

Са Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици у петак 13. јуна кренула су два аутобуса вјерника из Подгорице, Даниловграда и са Цетиња на поколоњење Светом Ави Јустину, оним путем који је трасирао наш блаженопочивши отац Лука (Анић) а наставио свештеник Предраг Шћепановић директор нашег Радија који је и овог пута повео вјернике у Ћелије Ваљевске и већ, како рече у шали, направио списак путника за празник Благовијести. Вјерници из Црне Горе су отишли и из Херцег Новог, Никшића и Кута у Зеленици.

И да завршимо овај извјештај ријечима нашег оца Луке, са којим смо годинама одлазили у Ћелије Ваљевске, који се и сада сигурно радовао заједно са нама: Какав то вулкан бије из Србије? Свети ава је апостол моје душе, апостол мог народа".

 

Слободанка Грдинић

Радио Светигора

Фото:  Епархија ваљевска (протојереј Ненад Марковић)