Светосимеоновска академија у Беранама

Поводом празника Преподобног Стевана Немање Симеона Мироточивог и прослављања значајног јубилеја - 900 година од рођења Светог оца нашег Симеона Мироточивог, утемељивача српске историје и традиције, православне вјере и духовности, Епархија будимљанско - никшићка и Црквена општина Беране организовале су свечану академију, која је одржана у суботу 22.фебруара 2014 у сали беранског Центра за културу.

Сабрање је благословио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско - никшићки Г. Јоаникије. Преосвећени Владика је истакао да подизањем Саборног храма, посвећеног Светом Симеону Мироточивом у Беранама, садашње генерације нашег народа учествују у ктиторству највећег од свих ктитора српског рода - Светог Стефана Немање, јер је он корјен не само нашим државотворцима и светитељима, него и ктиторима, познат по својим славним задужбинама, које су понос српског народа и цијелог православља.

Бесједу о Светом Симеону Симеону одржала је проф. др Лидија Томић. У програму свечане духовне академије учествовали су: књижевници Милутин Мићовић и Радомир Уљаревић, црквени хор „Свете мати Анастасије", гуслар Слободан Фемић, дјечији хор из Берана.