Дан социјалне правде

  • Наслов: Dan socijalne pravde
  • Албум: razgovori
  • Година: 2014
  • Величина: 7:25 минута (1.28 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

У свијету се обележава дан Социјалне правде. Посвећен је борби против сиромаштва, незапослености и пружању једнаких шанси за све. Социјална дјелатност једна је од активности Цркве, а један од оних који се највише труди на том пољу је и управник подгоричке народне кухиње о. Миомир Вулевић.

При цркви постоји још хуманитарних организација попут Кола Српских сестара, омладинских удржења "Млади за Космет" и Братство православне омладине, и сл.

Стопа сиромаштва у Црној Гори за прошлу годину износила је 11,3 одсто што значи да је тај проценат или око 70 хиљада становника имало на располагању мјесечно мање од 182,43 еура колико је у тој години износила линија сиромаштва.

Завод за статистику (Монстат) јуче је саопштио да је значајно повећана стопа сиромаштва јер је у 2011. износила 9,3 одсто, а 2010. је била скоро дупло мање 6,6 одсто.

Посебно забрињава и пораст јаза између најсиромашнијих и најбогатијих , као и повећање оштрине сиромаштва. Најсиромашнији постају јос сиромашнији са све мање шанси да изађу из сиромаштва. Расте и неједнакост , па је ГИНИ коефицијент повећан са 25.9% на 26.5%.

Ескалација сиромаштва је логична посљедица економске кризе која траје неоправдано дуго. Пропаст великог броја предузећа, посебно на сјеверу је кључни разлог за пораст сиромаштва.

Огромна армија незапослених, посебно људи у старијим годинама је остао неријешен проблем. Нова радна мјеста у трговини нијесу добро плаћена. У просјеку у Црној Гори просјечна породица има 3,3 члана , а запослен је један члан. Просјек зарада у трговини је 329 ЕУР.

Ако у породици имамо два одрасла члана то значи да одрасли члан троши 165 еура што је испод линије апсолутног сиромаштва. Ово значи да је наша просјечна породица испод линије сиромаштва.

Ови трендови показују да је сиромаштво најтежи проблем друштва и да добија елементе структурног проблема. Неопоходна је сасвим другачија економска политика која ће риејшити пробелм незапослености, посебно на сјеверу.

Најефиакснији лијек за сиромаштво је економски развој и отварање нових радних мјеста. Влада би морала да из неке фиоке извади Стратегију борбе против сиромаштва и да почне да је реализује.

Посебна прича је рефрома система социјалне заштите који троши много новца , а често та помоћ не одлази онима која је стварно потребна.

Оно што посебно забрињава из практичног рада са најсиромашнијим грађанима, која указују да је стопа сиромаштва у Црној Гори далеко већа од 11.3%.

Све је већи број многочланих породица које немају ниједног запосленог и који зиве или од пензије или од Материјалног обезбјеђења породице чија су примања испод 100 еура, која немају ни земљу, ни стан ни било каква друга примања.